NEM AZ ASZÚ MIATT ÍR TOKAJRÓL A WALL STREET JOURNAL
A tokaji keltezésű cikk megállapította, hogy a desszert borairól ismert magyarországi régióban ma már világszínvonalú száraz borokat is előállítanak. A fotókkal illusztrált írás szerint a sok kollégája által Magyarország vezető borászának tekintett Szepsy István volt az, aki szakítva a hagyományokkal 2000-ben áttörést ért el. Segített új fejezetet nyitni a nagy hagyományokkal rendelkező magyar bortermesztés történetében: kiváló minőségű száraz bort állított elő.
Csaknem egy évtizeddel áttörése után a mintegy 600 tokaji borászatból már körülbelül 20 állít elő minőségi száraz fehér borokat, amelyeket egyre nagyobb mennyiségben exportálnak például az Egyesült Államokba és Japánba, London és más városok vezető éttermeinek borkínálatában jelennek meg.
Molnár Péter, a Patricius Borház ügyvezető igazgatója azt mondta, Szepsy István segített megmutatni, hogy Tokaj jó száraz bor előállítására is képes az édes borok mellett. Szepsy István 2003-ban saját márkát alapított és ma már tíz különféle száraz bort kínál, boreladásainak majdnem 60 százalékát száraz borok teszik ki.
A The Wall Street Journal arról is írt, hogy a jó minőségű száraz borok gyártását az is elősegítette, hogy az utóbbi években világszerte visszaesett az édes borok, köztük az aszú iránti kereslet. Ronan Laborde, a bordói Chateau Clinet vezérigazgatója elmondta, hogy az édes borok piaca az elmúlt két évtizedben megváltozott. Cége tulajdonában van a tokaji Chateau Pajzos és a Chateau Megyer borászat. "Nyitnunk kellett a száraz borok felé, de jó minőségre törekedtünk, fogyasztóink a külföldi piacokon egyre igényesebbek" - mondta. Mint az amerikai üzleti lap megjegyezte, a tokaji borvidék néhány leghíresebb birtoka külföldi, többnyire francia befektetők kezében van, az értékesítés szempontjából piacvezető borászat azonban brit tulajdonban van.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.