NAPI SZESZLELTÁR

A vendéglátósok felháborodása kíséri a jövedéki törvény februártól életbe lépő módosítását, a szeszesital-készletek napi leltározásának, szakkifejezéssel élve napi standolásának kötelezettségét.

Februártól a zárjeggyel árusítható alkoholtermékek forgalmának nyitókészletét, a nap közben beszerzett, értékesített mennyiség zárókészletét literben, egy tizedesjegy pontossággal, összesítetten, naponta rögzíteni kell. Ezt a nyilvántartást a szeszesitalkészlethez tartozó beszerzési és értékesítési bizonylatokkal együtt ellenőrizni fogja a hatóság.
NAPI SZESZLELTÁR

A törvény által napi standolásra kötelezik a melegkonyhás vendéglátóhelyeket, cukrászdákat, italüzleteket, egyéb vendéglátóhelyeket, zenés szórakozóhelyeket, szervezetek és a lakosság étkeztetését végző központi főzőkonyhákat, valamint a rendezvényi étkeztetést végzőket.

A vendéglátók érdekképviseleti szervezete, a KISOSZ kampányt indított - az érintettek szerint - az idei adótörvényekbe becsempészett rész visszavonására.

- Decemberben úgy módosították a jövedéki törvényt, hogy nem kérték az érdekképviseletek véleményét. A napi standolást 2004-ben egyszer már bevezették, de akkor is nagyon hamar eltörölték, mert a törvényhozók rájöttek, hogy felesleges adminisztrációt, pluszköltséget jelent. Azt mondják, ezzel a módszerrel lehet ellenőrizni a beszerzési folyamatokat. A kötelező beszerzési nyilvántartásokkal, számlákkal ezt pontosan lehet ellenőrizni. A vendéglátósoknak ma már nem érdeke, hogy idegen, ellenőrizetlen forrásokból vegyék a szeszes italokat. Számukra is fontos, hogy minden rendben legyen - mondja Fehérné Nagy Zsuzsanna, a KISOSZ egerszegi titkára.

A költségvetést alakító és a törvényeket kidolgozó szaktárca erről mást gondolt. A Pénzügyminisztérium egy nyilatkozatában azzal indokolta a napi standolás - a készletforgalom napi rögzítésének - kötelezettségét, hogy ezzel elejét veszi az adózást elkerülő, illegális jövedéki termékek forgalmazásának.

A KISOSZ egyrészt országgyűlési képviselőkhöz fordult a jogszabály visszavonása érdekében, és az egész országban tiltakozó aláírásokat gyűjtenek.

- Eddig közel 400 aláírás gyűlt össze a zalai vendéglátósok köréből, és ezt január végéig folytatjuk. Január utolsó hetében fogjuk átadni az egész országból összegyűlt tiltakozásokat a pénzügyminiszternek. Országosan egyébként több mint 4000 aláírásnál tartunk. De addig is hangsúlyozzuk a törvény betartását, tehát elsejével el kell indítani a napi standolást. Ebben segítséget próbálunk adni. A KISOSZ készített egy egyszerű nyomtatványt, amelyen ezt el lehet végezni. Január végéig igyekszünk eljuttatni a vendéglátósoknak - közölte a KISOSZ titkára.

A jövedéki törvény előírásainak betartását ellenőrző Vám- és Pénzügyőrség is megtette az előkészületeket. Mint dr. Varga Péter, a zalaegerszegi Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnokhelyettese elmondta, a standolás elvégzésére alkalmas nyomtatványokat a VPOP megrendelte, ezeket a nagykanizsai szolgálati helyen, valamint a megyeszékhelyi hivatalban szerdától lehet megvásárolni.

- Ezen kívül bármilyen sorszámozott, összefűzött nyomtatvány, füzet is használható erre a célra, továbbá a vámhatóság internetes honlapjáról is letölthető egy nyomtatvány. Ezeket a hivatalokban hitelesíttetni kell. Várhatóan február elejétől le lehet tölteni a honlapról egy elektronikus készletnyilvántartó programot is. Az ilyen nyilvántartó programok leírását január 31-ig be kell küldeni a győri regionális ellenőrző központba, ahol jóváhagyják a használatukat. A nyilvántartásra szolgáló nyomtatványok hitelesítésére pedig az egerszegi vám- és pénzügyőri hivatalban meghosszabbított ügyfélfogadást tartunk naponta 18 óráig. De ha kell, meghosszabbítjuk az időt - mondta a parancsnokhelyettes.

Arra, hogy mikortól és mekkora bírságokra kell számítani a standtörvény megszegőinek, a VPOP szóvivőjének nyilatkozatát említette, miszerint nem a bírságolás az elsődleges céljuk. Lesz egy kifutási idő, bár ennek mértékét nem számszerűsítette.

- Mivel jár a napi standolás bevezetése a gyakorlatban? - ismétli a kérdést Takács Pál, az egerszegi Piccolo vendéglő tulajdonosa, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozatának elnöke. - A vendéglőmben például négy helyen történik szeszesital-értékesítés. Az étteremben, a sörözőben és tél kivételével a kerthelyiségben, valamint a konyhában, mert bizonyos ételekhez is szükség van szeszekre. Tehát mind a négy helyen naponta össze kellene vonni a szeszes italokat, és másnap 9-ig elkészíteni róluk a kimutatást. Normális esetben éjfélkor zárunk, egy ilyen összesítés egy-másfél órát vesz igénybe. Közel 30 féle szeszes ital van nálunk, a nagyobb hotelekben 150-200. Hogyan kötelezzem az alkalmazottat, hogy még húzzon rá másfél órát? De ha igen, az kemény túlóradíjat is jelent. Nem igaz, hogy naponta egyébként is standoljuk az alkalmazottat. Én például hetente ellenőrzöm őket, hogy a pénztári bizonylatoknak megfelelő-e a készletfogyás. Szerintem a gyenge minőségű, ellenőrizetlen eredetű szeszes italokkal pedig csak a bögrecsárdák simliznek. Egy színvonalas vendéglő ezt nem teheti meg, ma már nem lehet bármit a vendég elé tenni - mondta az egerszegi vendéglátóipari szakember.

Mint ismert, Ujhelyi István MSZP-s országgyűlési képviselő törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az országgyűlésben a jogszabály visszavonása érdekében, s a vendéglátósok igyekeznek megnyerni területük országgyűlési képviselőit a módosítási indítvány megszavazására. Négy éve alig egy hónapig működött a bor napi standolása, akkor sikerült visszavonatni. A háttérben ismét folyik a harc.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok