Nagy forralt bor teszt
Balatonfüred - Forralt bor versenyen kóstoltuk végig az amatőr és profi borászok alkotásait. Volt fehér, vörös, de még zöld nedű is. Győztest is hirdettünk.
"Jó hangulatban érkeztünk, és még jobb hangulatban távoztunk a balatonfüredi forralt bor versenyről. Borászok, hobbi borászok és teljesen amatőrök neveztek forralt boraikkal.."
Jó hangulatban érkeztünk, és még jobb hangulatban távoztunk a balatonfüredi forralt bor versenyről. Borászok, hobbi borászok és teljesen amatőrök neveztek forralt boraikkal. A kóstolók pedig szavazhattak az általuk vélt legjobbra. A Napló maga is megválasztotta a saját győztesét.
A Forralt bor nevű csapat alkotása jó fűszerezésű, naranccsal, fahéjjal, gyömbérrel, aszalt szilvával és szegfűborssal ízesített ital volt. Én a szegfűborsot soknak éreztem, de alapvetően ízlett.
A Füredkult egy saját kreációval, a zöld tündér névre hallgató finomsággal kényeztette a vendégeket. Kicsit merésznek éreztem a színt, valahogy emiatt az ízvilág sem érintett meg, hiszen egy zöld italtól valamiért kivi ízt várnék, de legalábbis nem bor ízt. Sok perces unszolásomra végül kiderült, hogy mitől is zöld a bor, marcipán esszenciát használtak.
A Lídia borház standjánál, mégis csak profikról lévén szó, magasra tettük a lécet. Nem is csalódtunk. Megtudtuk, hogy szigorú recept alapján készítik a forralt bort. Egy literhez 80 gramm cukrot adnak, és öt literenként fél liter szőlőlevet is tesznek az italba. A forralt bor összetételét sem bízzák a véletlenre, hetven százalékban olaszrizlinget, harmincban pedig muskotályt tartalmaz. Varga András borász szerint nem szabad vizezni vagy túlfőzni a bort, 82 és 87 fok között kell tartani és a gyümölcsöt is csak főzés után szabad beletenni. Még egy házi praktikát is megtudtunk, soha nem szabad vasedényben főzni a bort, mert rossz illata lesz tőle.
A hobbi borászokból álló Borgazmus csapata gyömbérrel, borókával ízesített itókával készült. kellemesen édes, utóíz nélküli ital volt, számomra éppen megfelelő hőmérsékleten.
A Hantos Labor amatőr csapat forralt bora árasztotta számomra a legkarácsonyibb illatot. Háromféle gyümölccsel dolgoztak, csillagánizst és szerecsendiót is használtak, emiatt nagyon karakteres íz született.
A számomra legfinomabb bort alkotó Gézengúz csapat módszere majdnem mindenben ellentmond a vérbeli borászok elveinek. Bár az általuk alkotott bor illata nem volt annyira erőteljes, az íze annál meggyőzőbb volt. A csapat nagymama receptje szerint dolgozott és igenis használt vizet a készítésnél, bár hozzátették nem szabad hagyni, hogy elkezdjen forrni a nedű. A speciális fűszerkeverékkel elért ízvilág engem nagyon meggyőzött. Nem volt túl erős, túl édes, vagy túl fűszeres. Nálam ők nyerték a forralt bor versenyt, de ötletessége okán különdíjat érdemelt a Füredkult zöld színű különlegessége is. A verseny hivatalos győztese egyébként a Borgazmus csapata lett.
Százötvenezer embert várnak a balatonfüredi borhetekre
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.