Nagy érdeklődéssel zajlott a XXII. Kadarka Nemzetközi Nagydíj
Az idei évben március 17-én, 22. alkalommal került megrendezésre Kiskőrösön az István Borházban a hagyományos Kadarka Nemzetközi Nagydíj. A hazai, valamint a határainkon túl is ismert és elismert borversenyre minden évben nagy érdeklődés mutatkozik. Erdélyből, a Délvidékről, és Bulgáriából is érkeztek borminták.
"„És igyék bort az, akinek pénze nincs, s az övé lesz a világon minden kincs.” Petőfi Sándor."
A versenyre kizárólag Kadarka és Kadarka cuvée borokkal lehetett nevezni fehér, rosé, siller és vörös kategóriában. A nevezett 92 bor közül 75 önálló Kadarka volt.
Borversenyünk Szakmai fővédnöke Mészáros Pál, 2016-ban az „Év Bortermelője”, valamint „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” díj nyertese volt.
Társadalmi fővédnöke Dr. Boros Imre közgazdász, egyetemi docens volt, aki nagy tisztelője a Kadarkának, de sajnos betegség miatt nem tudott megjelenni a rendezvényen.
Társadalmi védnöke Suba Róbert, kiskőrösi sportoló, aki ezüstérmet szerzett a 2016-os Riói Paralimpián, parakajak kategóriában.
A versenyborok bírálatával egy időben kerekasztal szakmai beszélgetés kezdődött „Hogyan tovább Kadarka?” címmel, a Kadarka jelenéről, jövőjéről, az ágazat legjelentősebb termelői, kutatói, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségének tagjai, vendéglátósok, újságírók körében. A beszélgetés moderátora Viniczai Sándor szakújságíró volt.
A fajtaszelekció termesztésben elfoglalt szerepéről, az új klónok megjelenéséről, telepítésben több klón alkalmazásáról osztotta meg kutatási tapasztalatait Dr. Hajdu Edit, kutató és szőlőnemesítő a Kecskeméti Kutatóintézet képviseletében, valamint Dr. Jakab Gábor a Pécsi Kutatóintézet igazgatója.
A kerekasztal résztvevői szerint az évjárati hatások gondosabb odafigyelést igényelnek az alkalmazott borászati technológiákban.
A Sommelier Szövetség Tagjai a fogyasztói elvárásokat fogalmazták meg. Szerintük a fogyasztók igénylik a fajta konkrétabb megfogalmazását, bemutatását, megismerését.
Ma már hungarikumként emlegetjük, a jövőben lehet akár Magyarország bora is.
Az eseményen fontos információkat osztott meg a Kadarka Szalon néhány tagja, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége alelnöke Dr. Bisztray György Dénes, a „Paksi Sárgödör Téri Présház Tulajdonosok Egyesülete” részéről Polgár Zoltán (Siller Fesztivál szervezője), a Földművelésügyi Minisztérium képviselőjeként Sztanev Bertalan, valamint a Magyarországi Kadarka Körök képviselői.
A „Kadarka jövője” még mindig nyitott kérdés, de elindult egy folyamat, amelyben a fajta elkötelezett hívei letették voksukat a Kadarka szőlő és bor érdekében.
Frittman János, a Borverseny és a Csúcsbizottság elnöke röviden összefoglalva értékelte a borverseny borait, majd elkezdődött az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás.
A Kadarka Nagydíjat a Borka Pincészet 2015-ös évi Siklósi Kadarkájával nyerte el (Villányi borvidék). A második legszebb Kadarka a "Halmosi Pincészet" 2013-as Szekszárdi Kadarkája, a harmadik legszebb Kadarka díját az egri Besenyei Borház 2009-es bora nyerte el.
A Kadarka Kör által felajánlott különdíjat a Besenyei Borház, a Szentendrei Kadarka Kör „Legszebb Siller Bor” különdíját a Schieber Pincészet Kadarka siller borával érdemelte ki.
Az István Borház elegáns plakettjét, a "Legszebb Cuvée” különdíjat Toronyi György Szekszárdi Zweigelt-Kékfrankos-Kadarka bora kapta.
A Kadarka magyarországi meghonosodását a hihetetlen alkalmazkodóképesség, változatosság és változékonyság, egyben szívósság fémjelzi. Jó tulajdonoságai miatt gyorsan teret hódított hazánkban, hosszú évtizedekig az ültetvények nagy részén ezt a szőlőfajtát termesztették.
Hazánkban Kiskőrösön és környékén volt – s van a mai napig is – a legtöbb Kadarka ültetvény. Pályája a termesztéstechnológia változása, a modern szőlőfajták térhódítása, valamint a szőlő kevésbé gazdaságos termesztése miatt megtört, majd gyors hanyatlásnak indult.
Ma már akadnak azonban olyan szőlőtermelők, borászok, akik nem hagyják veszni a múlt ezen kincsét. Egyre több borvidéken telepítenek Kadarka szőlőt, s reméljük újra visszakerül megérdemelt helyére, ez a majdnem elfeledett fajta.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.