MOSZKVAI NEMZETKÖZI BORBEMUTATÓ

2009-12-09 | agroinform.com
Moszkvában 2009. november 26-28-án Russian Wine Fair néven nemzetközi borkiállításra került sor, amelyen - Magyarországon kívül - képviseltette magát Algéria, Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Bulgária, Ciprus, Chile, Franciaország, Macedónia, Németország, Olaszország, és Szlovénia és részt vettek az oroszországi bortermelő régiók is. Összességében 14 ország 70 borászata állított ki mintegy 570 fajta bort.
MOSZKVAI NEMZETKÖZI BORBEMUTATÓ

A rendezvényen 12 magyar borászat vett részt (Chateau Dr. Kovács, Grand Cru Szőlőbirtok és Borkereskedés, Dereszla Kft., Dúzsi Tamás és családja Borászati Kft., Mádi Pannon Borház Kft., FULLSCALE GROUP Kft., Vitavin Kft., Egri Korona Borház Kft., Demeter Pincészet Kft., Tokaj Kereskedőház Zrt., Thummerer Winery, Palota Borház Kft., Junibor Egyesület). A borászok egy része borász egyesületet képviselt, így a szakma tényleges reprezentáltsága a felsoroltnál nagyobb volt. A magyar standon magyar gyümölcspálinkák is bemutatásra kerültek.

A kiállítás helyi előkészítésben a Kereskedelmi képviselet vett részt, az ITD-Hungary Zrt. által bérelt csaknem 50 m2-es standot az ITD-vel működtette. A központi elhelyezkedésű magyar stand a kiállítás legnívósabb, és legnépszerűbb standja volt, a látogatók a megkóstolt borokról, pálinkákról a legnagyobb elismeréssel szóltak. A kiállítás megnyitóján részt vett a magyar Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium küldöttsége: dr. Gárdosi Péter, főosztályvezető (Agrárpiaci Főo.) dr. Kemény Ádám, szakmai főtanácsadó (EU Koordinációs és Nemzetközi Főo.) és Kenedi Ákos, mezőgazdasági attasé, aki Moszkvában csatlakozott a delegációhoz.

A magyar borászat elismerését tükrözi az is, hogy Gilyán György nagykövet volt az egyetlen, aki a külföldi képviseletek közül meghívást kapott az ünnepélyes megnyitóra. Nagykövetünk felszólalásában elmondta, hogy a magyar borokat, az oroszországi piacon korábban szerzett népszerűségén túl, ma már a még jobb minőség, a világhírnév jellemzi, amely elsősorban az évszázados hagyományokra épülő technológiák reneszánszának, a bortermelés magas kultúrájának köszönhető.

A magyar borokat két ízben is beválogatták a szakmai közönségnek (borimportőrök, disztribútorok, szállodai és éttermi beszerzők, sommelier-ek, és bor-szakújságírók, stb.) tartott, ún. „Masterclass” programba, ahol a Független Orosz Borklub elnöke és szakértője tartott előadást a magyar borrégiókról és szakértői értékelés keretében mutatták be a beválasztott borokat. Az egyik „Masterclass” programot alapvetően a magyar vörösboroknak, a másikat pedig főként az édes, fehér desszertboroknak szentelték. Az első „Masterclass” programot a magyar nagykövet nyitotta meg hangsúlyozva, hogy a korábban oly népszerű – elsősorban az Egri Bikavér és a Tokaji Aszú - magyar borok mellett, érdemes a fogyasztóknak Magyarország többi borrégiója boraira is felfigyelni és az itt megtermelt kiváló minőségű borokkal bővíteni az oroszországi kínálati palettát. A sikeres bemutató hozadéka az is, hogy a Független Orosz Borklub borszakértői egy további magyar borbemutatót is tartottak a kiállítást követő héten az egyik nívós moszkvai vinotékában.

A kiállításon részt vevő magyar bortermelők tárgyalásokat folytattak több helyi kis- és nagykereskedővel, melyek alapján a kapcsolatok, az együttműködés bővítésére számítanak. Egyöntetű értékelésük szerint a kiállítás sikeres volt. A bortermelők jelezték, hogy szeretnének további oroszországi borbemutató programokon is részt venni.

Az FVM delegációja a kiállítást követően tárgyalást folytatott az aktuális kétoldalú kérdésekről az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari és Agrárpiaci Főosztály igazgatójával, Kirill Koloncsinnal, az Orosz Gabonaszövetség elnökével, Arkagyij Zlocsevszkijjel, valamint az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium főtanácsosával Alla Klementyevával, a magyar-orosz mezőgazdasági munkacsoport titkárával.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok