MÓRI NEDŰK ÉS HOZZÁVALÓ FENNSÉGES ÍZEK

2010-06-28 | mor.neplap.net
Nemrég a sajtász segített abban, milyen borhoz milyen sajt való, illetve a meglévő sajt(ok)hoz milyen bort válasszunk? Ígéretünkhöz híven ezúttal ételekkel lepjük meg a borokat kedvelőket. A székesfehérvári borklub szezonzáró estjének Varga Máté móri borász volt a vendége. Az általa kínált termékekhez Fórián László sommelier, Lakatos Viktor móri üzletvezető, Nagy Krisztián veszprémi konyhafőnök ajánlott ételeket.

Ha valaki nem tudja az ajánlatunkban szereplő menüket elkészíteni, az meríthet ötleteket, és a különböző alapanyagokat felhasználva új ízeket is varázsolhat magának. Tehát: a zamatos irsai olivérhez curris csirkemell csíkok szezámmagos karikákkal, párolt rizzsel dukál. Mert. Ha irsai, akkor a keleti fűszerek, mint például esetünkben a curry hozzák ki az ízeket.
MÓRI NEDŰK ÉS HOZZÁVALÓ FENNSÉGES ÍZEK

A bor muskotályossága kiválóan társítható az ananász világához. A sauvignon blanc-hoz hal illik, vélték a szakemberek. Konkrétan fogasfilé roston sütve, spárgával, citromos vajjal. Klasszikus párosítás, melyet mindenki elkészíthet otthon. A sauvignon blanc sokoldalú bor, halakhoz, tenger gyümölcseihez, zöldségekhez, kecskesajthoz kínálható.

Ha Mór, és móri borász, akkor ezerjó. Varga Máté három fajta ezerjóval is előrukkolt. Ráadásul ehhez a borfajtához mindjárt tipikus, a környékre jellemző tájételeket javasolnak. Az ezerjó barriquehoz jó a kemencében sült csülök burgonyagombóccal, savanyú káposztával. Ugyanis az ezerjó savasságát kiválóan ellensúlyozza a csülök nehézsége. A barrique érlelés füstös ízt ad a bornak, ezért jó a kemence. Ha nincs otthon kemence, jó sütve is, sőt, a "sima" ezerjóhoz - melyet szintén megkóstolhattunk - az elkészítés ilyen módját ajánlják a szakemberek. És ha ezerjó, és minden különösebb igény nélküli eledelt keresnek, ebben az esetben klasszikus cigánypecsenyét tessenek készíteni. Mert: a zsírosabb ételekhez magasabb savtartalmú bor a helyes kísérő, illetve fordítva is igaz, azaz ha a savas borhoz keresünk megfelelő betevőt. A harmadik ezerjóról, az édesről csak a végén, tartsuk be a klasszikus sorrendet a borkínálatot illetően.

Következzék a félédes tramini. Szeretnének mézes zserbót rózsaszirom-lekváros epersalátával? Szeressenek, mert ehhez ezt "házasítottuk". Ugyanis a traminiról a rózsa jutott a sommelier eszébe, és ehhez könnyű, nem túl édes desszert illik, amelyben a vezető ízt a lekvár adja. És végül a kései szüretelésű ezerjó. Na, mit gondolnak, mi illik ehhez? Libamáj fahéjas almával, mert az édes borokhoz nemcsak édességek valók. Kiváló példa ehhez a libamáj, mint meleg előétel. Ha valaki drágának találja a libamájat, azoknak ajánljuk a kacsamájat. Az sem rossz.

Nagy kaland volt újra átélni a borok ízének emlékét, ráadásul ennyi finomsággal párosítva. Mit tehetünk ehhez hozzá?

Jó étvágyat!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok