Mit is jelent a bio, ha bor?

2015-08-31 | zoldujsag.hu

A szőlő az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb gyümölcs a világon, jelenleg 7,5 millió hektáron termesztik, s a bortermelés globális viszonylatban is növekszik.

Mit is jelent a bio, ha bor?

Egy kellemes pohár bor társaságában azonban kevés figyelmet fordítunk a tényre, miszerint a szőlőtermelés az agrárium egyik legvegyszerigényesebb, s leginkább környezetszennyező ága. Napjainkban a környezetrombolás problémáinak ismeretében egyre nagyobb az igény Földünk vegyszerterhelésének és az egészségkárosító anyagok használatának csökkentésére, a biogazdálkodás nyújtotta egészséges termékek előállítására.



Ezen elven alapul az ökológiai szőlőtermesztés, mint tudatos gazdálkodás, melynek célja a természet megóvása, az ember és környezete egészségének megőrzése, az élővilág harmóniájának helyreállítása. Olyan környezeti és gazdasági szempontból fenntartható művelési mód, amely mellőzi a káros hatású, egészségre veszélyes anyagok és technológiák alkalmazását.

Mindemellett a korszerű biogazdálkodás ma már képes elérni a vegyszeres termesztéssel megegyező termésbiztonságot és minőséget. Szerencsére a borászok közül egyre többen ismerik fel, hogy a szőlő a tradíciókat követve, környezeti értékeink rombolása nélkül, erőszakmentesen is művelhető.

A szemlélet az „élő” talaj alapvető fontosságát hangsúlyozza, így a biogazdálkodó a talajt táplálja, nem a növényt, s mindent megtesz a talajszerkezet és a talajban élő organizmusok egyensúlyának fenntartásáért. Ezért műtrágya, szennyvíziszap kijuttatása helyett érett istállótrágyát, ásványőrleményeket, komposztot, s a talaj termékenységét fokozó baktérium-készítményeket használ.

Az ökológiai szőlőtermelés feltétele a sorközökben növekedő természetes gyomflóra, amely néhány év alatt ideális takarónövénnyé válik, s az élő szervezetek életterét is biztosítja.

A biogazda az ökológiai egyensúly fenntartását a kártevők természetes ellenségeinek élőhelyeinek megóvásával, az ökoszisztéma tökéletes önszabályozó működésére bízza.

A szőlő növény természetes védekezését intenzív, gondos zöldmunkával, korlátozott mennyiségben lemosódó kontaktszerekkel (réz és kén), valamint természetes kondicionálókkal, immunerősítőkkel (erjesztett csalánlé, fekete nadálytő, stb.) támogatja, s elutasítja a szintetikus, felszívódó növényvédő- és gyomirtószerek használatát.

A bioszőlőben sétálva magunk is meggyőződhetünk róla, ahogy a vegyszeres gazdaságokhoz képest itt zsong a természet. A madarak jelentősen nagyobb populációban élnek, több a természetes költőhely és sikeresebb a fiókanevelés. 30%-al magasabb a fajgazdagsága és 50%-al magasabb az ízeltlábú ragadozók és paraziták egyedszáma (rovarok, pókok, bogarak). A bio kedvez a beporzóknak is, a házi méheknek, vadméheknek, poszméheknek, pillangóknak, más rovaroknak és a denevéreknek, s a giliszták, talajlakó rovarok, gombák, baktériumok, és mykorrhizák száma is jelentősen magasabb.

A konvencionális szőlőtermesztésben alkalmazott sok növényvédőszer befolyásolja a szőlő természetes érését, s többnyire egyenborokat eredményez, emellett a felszívódó szerek időnként kikóstolhatók a borból.

A bioszőlőből a szigorú hazai előírások betartása mellett az ökoszemléletű borász szermaradékmentes, egyedi borokat készíthet, mert a természetes módszerekkel kezelt szőlő ellenállóbb, több immunanyagot tartalmaz, és a termőhelyi adottságokat is jobban tudja érvényesíteni a borban.

Az ökológiai borkezelési technológiák kizárják a szintetikus adalékok használatát, alacsony határértéket szabnak a kéntartalomnak, előtérbe helyezik a fizikai módszereket a kémiai eljárásokkal szemben, s tiltják az olyan kezelőanyagok használatát, amelyek egészségre és környezetre károsak.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok