MIT ÉR EGY UNIÓS BORÁSZ NEM UNIÓS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT?
Ahhoz, hogy egy palack bor hivatalosan, minden kritériumnak megfelelően kerüljön a fogyasztóhoz, a borásznak a hivatalok szerint rendelkeznie kell egy több 10 milliós mérő berendezéssel, hogy a címkén a bor alkoholtartalma a legpontosabban legyen feltüntetve a palackon.
Természetesen nem lehet mindenkinek csúcstechnológiája, ez esetben minden alkalommal külön laborvizsgálatnak kell megelőznie az engedélyezi eljárást, mely tovább növeli az amúgy sem olcsó procedúra költségét. Egy borfajta tekintetében ugyanis 6 palack mintát kell biztosítani a vizsgálathoz, mely forgalomba kerülésének engedélye szintén még mindig csak egy fajta esetében 42 700 Ft-ba kerül.
Érdemes lenne megemlíteni, hogy más uniós országokban öt fajta bor engedélyeztetése teljesen ingyenes és csak a hatodiktól kell fizetni és akkor is csak 70 eurót (kb.: 18 000 Ft-ot) és csak a minőségi borok esetében, valamint mindösszesen csupán három palack minta leadásával, de az mit sem változtat a helyzeten miszerint, egy neves tokaji borász már csak abban reménykedik, hogy:
„a rendszer engedi, hogy még néhány évig így készítsek bort.”
– Tudni illik aszút, szemenként szüretelve, amelyből néhány esetben csupán 10-20-30 palack készül és amelyből a magyar hivatalnak 6 palackot kell átadni engedélyezésre!
Akkor, amikor minden Uniós követelésnek meg kell felelni és az uniósnál jóval nagyobb összegeket kell azért fizetni, hogy egy minőségi bor, vagy akár csak az asztali bor hivatalosan a fogyasztóhoz jusson,
... akkor a szőlőterületek szintén uniós előírásnak megfelelően rohamosan csökkennek,
... és most amikor az Unió határtalan lehetőségeket nyújt, nincs lehetőség a gyorsabb, olcsóbb és egyszerűbb, határon túli szolgáltatások igénybevételére az engedélyezés tekintetében,
...illetve, amikor a borász önhibáján kívül valamilyen formai megjelenési hibába esik, és min. 50 000 Ft, maximum 3 000 Ft/liter büntetést kell fizetnie,
akkor még a legelhivatottabb, hazaszerető borász is egyre kevesebb reményt lát abban a mondásban, hogy hosszútávon megéri becsületesnek lenni.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.