MIT ÉR A BOR, HA AZ KISKUNSÁGI?

Ma egy gombóc fagyi áráért két liter kunsági bort vehet a kereskedő a termelőtől. Nosztalgiával gondolnak a gazdák a ma már csak átkosnak nevezett szocializmusra.

A kunsági szőlészeknek talán legjobban a 70-es 80-as években ment. Annak idején egy holdnyi szőlőből készített bor annyi pénzt hozott egy év alatt, hogy abból egy család házat építhetett. Ma a gazdák közül sokan kivágják a tőkéket, semhogy értelmetlenül kínlódjanak. Sokan azonban küzdenek. Előremenekülnek.
MIT ÉR A BOR, HA AZ KISKUNSÁGI?

Így gondolkodik az a 118 család is akik tíz település környékén 520 hektáron termelnek, és az ország egyik legkorszerűbb borfeldolgozójának a tulajdonosai. Évekkel ezelőtt Schindler János, az akkor még keceli polgármester szervezte meg a szőlészeket borászokat. Nem volt könnyű meggyőzni az embereket, hogy a saját vagyonukat kockáztassák. Mert a tőke egy részét a tulajdonosok adták össze. Megbíztak egymásban. Ez pedig nagy szó egy olyan világban, ahol egy szerződésbe foglalt megállapodáson az aláírás sokszor csak anynyit jelent, hogy az aláíró megtanulta gyerekkorában a betűvetést.

A cég uniós AVOP-pályázaton nyert támogatást, illetve a soltvadkerti takarékszövetkezet vezette pénzügyi konzorciumtól kapott hitelt, hogy felépítse a borfeldolgozót.

A keceli Herczeg Imre jó félmillió forinttal szállt be annak idején a cég alapításába. Azt mondja, hogy a felvásárló kiiktatása volt részben a cél, illetve az, hogy minőségi bort készítsenek Kecelen. – Hogy bízom-e a cégben? Igen, a borom ott a tartályokban, minél előbb értékesíteni kellene. – mondta a termelő.

A piaci ellenszélben egy ismeretlen vállalkozásnak nehéz megerősödni. De jó példa akad. Ott van a Frittmann família a szomszéd várból, Soltvadkertről. Frittmann Jánosnak, aki 2007-ben az év borásza volt, az a véleménye, hogy akkor tud felemelkedni az ország legnagyobb borvidéke, a Kunsági, ha legalább egy tucat borászvállalkozás ugyanolyan sikeres, mint a családi cégük. Ezt vállalja is, amikor az újságíró rákérdez: vajon tart-e a konkurenciától. Talán ezért is fogadta el Schindler János meghívását, arra borkóstolóra, amit szerdán az Öreghegy Szőlőbirtok Kft.-nél rendeztek. Tizenhét bort ízleltek meg a meghívottak. Frittmann János mellett elfogadta az invitálást Téglás András, a keceli TG Virágdekor igazgatója is, akinek a középiskolájában a tavaszköszöntő fesztiválokon borszépségversenyt szoktak rendezni. Borbényi László, a helyi Fürtös Vendéglő tulajdonosa is, aki családjának több megyében is komoly ültetvényei vannak. Eljött dr. Hegedűs Róbert, a kiskőrösi bíróság elnöke is, aki apósa révén évekig szőlészkedett Kecel környékén. Lapid László – aki a bócsai Weinhaus Kft. főborásza volt – mutatta be a borokat, a kunleánnyal kezdte.

A Szigetcsépen fél évszázada nemesített kunleány méltatlanul elfeledett kellemes zamatú kemény karakterű alföldi bor. De kevésbé ismert, nem úgy, mint a rizlingszilváni, amit a csehek és a szlovákok nagy tételben hordanak ki az országból. A harmadik minta a királyleányka volt, amely a kóstolóvendégek közül mindenkinek kiváltotta az elismerését. Sajnos csak az ínyenceknek mond valamit a fajta neve.

Frittmann János szerint sok idő kell, míg a régi egykor kedvelt boraink visszaszerzik korábbi népszerűségüket. Talán ez is a dolga annak az új borász generációnak, amelyik a rendszerváltás óta nőtt fel. Majd hozzáteszi: ahhoz, hogy több kunsági bort igyon a közönség jó marketing is kell, de a borvidék vezetése eddig ezért nem sokat tett. Schindler János szerint a marketing mellett a hagyományokról sem szabad elfeledkezni. A németországi Frank-földön 140 éve elfogadott szabályok alapján folytatják a termelést a gazdák. A legolcsóbb minőségi bor 4 euró, igaz 1 euróba (270 forint) kerül egy kilónyi szőlő megvásárlása, míg nálunk ennek az ötödének örültek volna az ősszel a gazdák.

A cégvezető szerint részben a gyenge minőségű hatalmas mennyiségű import olasz bor töri le a hazai árakat. Németországban az elképzelhetetlen, hogy ott külföldi italt palackozzon egy ottani borász. A németek erős nemzeti öntudattal rendelkeznek, így védik a saját piacukat. Nekünk is lenne mit tanulnunk tőlük, csak össze kellene fognunk a saját érdekünkben. Ha nem tesszük, helyettünk más nem teszi meg. Talán ennek a cégnek ez a szimbolikus küldetése idehaza – mondta Schindler János. Közben befejeződött a borkóstoló egy cabernet franc-kal, melyet a baráti zsűri a legjobb vörös bornak szavazott meg.

Hogy látja az alföldi szőlő jövőjét?

Téglás András: – Vétek kivágni a tőkéket, tönkretesszük az életterünket. Ameddig lehet, ki kell tartaniuk a gazdáknak, a világnak változnia kell.
Dr. Hegedűs Róbert: – A környék jövőjét mindig a gyümölcs- és a szőlőtermesztés határozta meg. Örülök, hogy az Öreghegy Szőlőbirtok tulajdonosai ebben bíznak.
Borbényi László: – A vendéglőkben nem könnyű eladni az alföldi borokat, de hiszek abban, hogy előbb-utóbb keresni fogják a jó minőségű borokat.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok