MESTERSZAKON TANULHATJÁK A BORKULTÚRÁT EGERBEN
Az elmúlt években indult az úgynevezett bortechnológus-képzés felsőfokú szakképzésként, illetve a turizmus-vendéglátásban a borturizmus szakirány alapképzési szakban is megjelent.
Az EKF abból indult ki, hogy a borkultúra az emberiség történetével megegyező korú, és Magyarországon is olyan kulturális környezet veszi körül, ami egy mesterszak tananyagát bőven kiadja. Arra is gondoltak, hogy hasznos lenne, ha a régióban minél több olyan szakember dolgozna, aki ismeri a borkultúra hagyományait, a jelenét, illetve - a külföldi példákhoz hasonlóan - képes a borkultúra jövőjét alakítani Egerben és környékén. - A szak létrehozásában erősen támaszkodtunk a külső humán erőforrásra. Dr. Lőrincz György a szakirány felelőse, dr. Gál Lajos aktívan részt vesz a program kidolgozásában, s dr. Pók Tamás szintén megtalálható az oktatók között. Úgy gondoljuk, hogy a gyakorlatból vett tapasztalataikkal, illetve korábbi tudományos munkájukkal hozzá tudnak járulni a szak sikeréhez - hangsúlyozta dr. Kis-Tóth Lajos. Ez a mesterszak egy nagyon-nagyon széles bemenettel rendelkezik, többféle alapképzésből lehet pályázni. Érkezhetnek olyanok, akik korábban a borral kapcsolatos alapszakot végeztek, de jöhetnek olyanok is, akiknek akár bölcsész-, természettudományi vagy közgazdász-diplomájuk van. A képzés tartalma a bor és a borral összefüggő határterületi tudományokban megjelenő ismerethalmazt foglalja magában. Mint megtudtuk, a szak felelőse dr. Petercsák Tivadar, aki a kulturális örökség terén nagy tapasztalatokkal rendelkezik. - Az akkreditációra készülve Franciaország és Olaszország tapasztalatait dolgoztuk fel. A későbbiekben vendégprofesszorokat is tervezünk hívni ezekből az országokból - tette hozzá a rektorhelyettes.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.