MENNYI KRISTÁLYCUKORRAL NEM HAMIS A BOR?

2009-07-09 | index.hu
Módosítani kellene a bortörvényt, mert az nem hagy elég mozgásteret a borminősítő hatóságnak az egyes szabálytalanságok megítélésében – mondja a borakadémia elnöke. Június végén az ő borászatát is bezárták harminc napra borhamisítás miatt, miután a bor előállításához a megengedettnél több répacukrot használt fel. Más borászok szerint a törvény alapvetően jó, csak apróbb korrekciók kellenének. A borminősítő a helyszíni ellenőrzéseken talált borok majdnem egyharmadánál talál valamilyen hibát.
MENNYI KRISTÁLYCUKORRAL NEM HAMIS A BOR?

A bortörvény szerint 30 napos üzembezárással büntethető az, aki bort hamisít, például a bor alkoholtartalmát a megengedettnél több répacukorral növeli. Június végén három borászat bezárásáról, valamint egy működési engedély visszavonásáról adtunk hírt, mindegyik büntetést ilyen hamisítás miatt rótták ki. A borminősítő – teljes nevén Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítési Igazgatóság, BI – adatai szerint idén ez volt az első három pincebezárás, de ez az elmúlt éveket tekintve korántsem mondható egyedinek, tavaly például 13 ilyen határozatot hoztak.

Sok 495 hektoliteres minta

A bortörvény szerint 500 hektoliter fölötti mennyiséget csak akkor lehet forgalomba hozni, ha a beküldött mintát a BI felügyelőinek jelenlétében veszik; Kocsi Emília, a BI általános igazgatóhelyettese ezzel kapcsolatban – minden külön kommentár nélkül – annyit jegyzett meg, hogy „sok 495 hektoliteres mintánk van".

Mindenesetre az elgondolkodtató, hogy a borászok által levett, és a hatóságnak megküldött boroknak mindössze 4-4,5 százalékával voltak problémák, míg a helyszínen, a felügyelők által vett mintáknál ennek csaknem tízszerese, 30 százalék körüli a kifogásolási arány (amit persze részben az is magyaráz, hogy az utóbbi esetben jórészt azért mennek ki vizsgálódni, mert megvan a gyanú, hogy valami nincs rendben). Ráadásul előbbi esetben a problémák többsége a kiszerelésre, címkézésre vonatkozik, tehát nem jelentős, nem egészségre káros hiányosságokat találnak.

„Évente 14-15 ezer mintát vizsgálunk. Ebből durván 8500 esetben belföldi forgalmazásra kérnek engedélyt. Nagyjából 3500 esetben európai uniós vagy egyéb export- és importtermék mintáját vizsgáljuk, ezekben az esetekben a termelők, forgalmazók (borászok) maguk küldik be a mintát az igazgatóságra. A maradék 2000-2500 vizsgálat az olyan típusú ellenőrzés, amikor a felügyelőink a helyszínen, a pincészetekben, kereskedelmi egységekben vesznek mintát" – sorolta a főbb adatokat Kocsi Emília.

Jóhiszemű volt


A júniusi három pincebezárásból kettőt ez utóbbi kategóriába ellenőrzést követően rendeltek el, Sümegi József, a borakadémia elnökének pincészete viszont forgalomba hozatal előtti mintát küldött be a hatóságnak. Lapunknak az ügy kirobbanása után azt mondta, hogy ez – vagyis hogy ő nyújtotta be a mintát, és nem ellenőrzésen csaptak le rá – a jóhiszeműségét bizonyítja. Szerinte a pincebezárásról hozott döntés „kicsit merev intézkedés" volt, emellett azt is mondta: a bortörvény módosításával lehetővé kellene tenni, hogy a hasonló esetekben a hatóság rugalmasabban járhasson el.

A borászok többsége nem feltétlenül osztja Sümegi véleményét. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke kérdésünkre azt mondta: a bortörvényre a borászok többsége panaszkodik, azok is, akiket eddig nem büntettek. Az, aki nem érintett a szankciók által, jellemzően arra panaszkodik, hogy bürokratikus a rendszer, főleg a nyilvántartásra vonatkozó részek – mondta a főtitkár. A borászok szerint súlyos gondot jelent az, hogy a borjog – nemcsak a hazai, hanem az uniós is – túl sűrűn változik, az elmúlt két évben egész Európában alapjaiban írták át a borjogot.

Túladagol, vagy pancsol?


A szándékos hamisításból és a technológiai fegyelmezetlenségből adódó szabálytalanságok szankcionálása nem elég elkülönült, a borjog nem veszi figyelembe például, hogy valaki megengedett javítóanyagot adagol-e túl, vagy olyasmit tesz-e a borba, aminek abban semmi helye nincs – mondta a HNT főtitkára arra a kérdésünkre, hogy mi a jelenlegi szabályozással kapcsolatos legsúlyosabb kifogása. Szerinte ugyanakkor a BI rendszerint megalapozottan és körültekintően, a jogszabályokat betartva szankcionál.

A borászok egy része viszont huzamosabb ideje kifogásolja a borminősítő eljárását különböző szakmai fórumokon. Példaként megemlíthető, hogy gond van a mintaleadás körülményeivel, sokak szerint a forgalomba hozatalhoz leadott minták értékelése nem kellően gyors, aminek káros üzleti hatásai vannak.

Kamocsay Ákos, aki 1999-ben az év borásza volt, szintén úgy érzi, hogy alapvetően nem a bortörvénnyel van baj – bár szerinte cukrozási ügyekben túl szigorú a nemrég hatályba lépett új szabályozás –, hanem a szakhatóság ellenőrzési és bírságolási gyakorlata kifogásolható. „Nem biztos, hogy a címkén a kéntartalom feltüntetése-e a legfontosabb, amit szankcionálni kell" – említ Horváth és Kamocsay egymástól függetlenül egy sok borászt zavaró példát.

Díj és bírság

Persze címkézési problémák miatt még egyetlen pincét sem zártak be, ahhoz ennél sokkal súlyosabb szabálysértés kell. Például az alkoholtartalom répacukorral tuningolása, ami a mostani üzembezárások alapja is volt. Sümegi József – akinek két bora, egy cuvée és egy jégbor nagyjából a bírság kiszabásának időpontjában lett ezüstérmes egy nemzetközi borversenyen – lapunknak korábban kisebb technológiai problémáról beszélt. „Egyszerű kis technológiai hibáért nem szoktak borászatot bezárni, ilyenkor nem feltétlenül a cukros zsák borult bele a borba" – reagáltak erre szakmabeliek.

A bort jelenleg úgy lehet cukorral vagy mustsűrítménnyel feljavítani, hogy annak hatása nem haladja meg az 1,5 térfogatszázaléknyi alkoholtartalmat – mondta Kamocsay (eddig 2 térfogatszázalék volt ez a határ, az augusztus 1-jétől hatályba lépő módosítás egy kompromisszumos EU-szabályváltoztatás eredménye, voltak olyan törekvések is, hogy teljesen eltöröljék a feljavítást). A BI mostani vizsgálata mindhárom pincében jóval nagyobb répacukorarányt állapított meg, de egyéb kifogások is voltak a bevizsgált borokkal.

Borult a cukor


A Borletin Kft. ezúttal egy tavaly novemberi mintavételen bukott meg, egy alföldi kékfrankos félédes vörös tájbor néven forgalmazott italból vettek mintát. A vizsgálati eredmények alapján a bor hibás illatú és ízű volt, alacsony metanol- és hamutartalommal. Az előállítói túllépték a citromsav-tartalom literenkénti 1 grammos felső határát, és a bor alkoholtartalmának 80 százaléka répacukorból keletkezett.

Három hektoliternyi ilyen hamisított bor forgalmazását tiltották meg, azonban a borászatot nem kötelezték megsemmisítésre: „megihatja, adhat belőle a rokonoknak, de közfogyasztásra nem hozhatja forgalomba" – sorolta az igazgatóhelyettes. A cég a borminősítő listája szerinte csak ebben az évben 13 szabálysértést követett el, ezért sújtották a törvény szerint legszigorúbb büntetéssel, az üzemengedély elvételével is. Ilyen intézkedést a BI akkor rendelhet el, ha valaki visszatérő rendszerességgel, és bizonyíthatóan megsérti a bortörvényt – mondta Kocsi Emília.

A Mart-Den Bt. csekély mennyiségű, 0,3 hektoliternyi félédes fehér tájborának az alkoholtartalma nem érte el a minimális 9 százalékos szintet, alacsony volt a metanol-tartalma, hibás az illata és az íze, a szorbinsav-tartalma meghaladta a literenként engedélyezett 200 milligrammos mennyiséget, az engedélyezett határ fölött volt a vas- és a citromsavtartalma, míg az alkohol több mint nyolcvan százalékban répacukorból keletkezett.

A borakadémia elnöke, Sümegi József lapunknak már korábban elmondta, náluk is a répacukorral volt baj – bár kisebb, mint a másik két pincészetben –, a BI adatai szerint a forgalomba hozatali engedélyezési eljárásra beküldött borban 45 százalék volt a répacukor aránya; igaz, itt nagy mennyiségről, 145,9 hektoliterről volt szó. Ugyanakkor az ő pincészeténél sem most először talált hiányosságokat a BI: „a Keller Kft.-nek 2008-2009. évben 19 ügye volt nálunk" – mondta Kocsi Emília.

Volt már gond


„A mostanihoz hasonló probléma is előfordult, répacukorral édesített, hamisított bortételt találtunk a kft-nél, a bor literenként 44,4 grammos cukortartalmából 19 gramm répacukor volt" – közölte az igazgatóhelyettes. Több esetben minőségvédelmi bírságot kellett fizetniük, mert például nem volt édes az édesnek nevezett bor, baj volt a címkefelirattal, nem volt megfelelő a cukortartalom, sűrűségben, alkoholtartalmában eltért az ellenőrzött tétel a minősítettől.

A túlcukrozott borok egyértelműen hamis bornak számítanak, ilyenkor a bortörvény szerint a BI nem róhat ki a 30 napos pincebezárásnál enyhébb szankciót. A kisebb szabálytalanságokat viszont a borászok jellemzően megússzák enyhébb büntetéssel. Azt, hogy a BI milyen retorziókat alkalmazhat, a bortörvény írja elő.

Eszerint a kisebb súlyú szabálytalanságokat minőségvédelmi bírsággal büntethetik, a következő fokozat a határozott idejű, harminc napra szóló üzembezárás, majd ezt követi a működési engedély visszavonása; a rendszerben új elemként jelent meg nemrégiben a mulasztási bírság is. Emellett, ha hamisításra bukkannak, akkor a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságnak is átadják az ügyet jövedéki eljárásra.

Több, mint ötszáz bírság

Tavaly 515 esetben szabtak ki bírságot kifogásolható minőségű, kiszerelésű, minősítés nélkül árusított borokra. A bírságok összesen 160 millió forintra rúgtak, emellett 24 előállító ellen jövedéki eljárást kezdeményeztek, valamint elrendelték a már említett 13 borászat 30 napos bezárását. Ez az év időarányosan egyelőre a borászatoknak kedvezőbb képet mutat a három bezárással és egy engedélyelvétellel.

És bár elvileg ez lenne legszigorúbb bírság, ilyenkor a megbüntetett társaság tulajdonosai más cégnéven kiváltják az új üzemengedélyt. Ez Kocsi Emília szerint is bevett gyakorlat, amivel nem tudnak mit kezdeni, „ezt nem tiltja a törvény, csak a hatóságnak ad pluszmunkát". A Borletin ügyében is ez valószínűsíthető, miután a cégből április végén kivált a Radgrade Kft. – a társaság e-mail címében még most is a borletin név szerepel –, és a pénzügyi adatok szerint ez vitte tovább a tényleges tevékenységet.

Mi, hány százalék?

A bortörvény értelmében az asztali és a minőségi borok alkoholtartalmának legalább 9 térfogatszázaléknak kell lennie, vagyis ezeket ilyen alkoholtartalomig kötelező feljavítani (de mustjavítást legfeljebb 12,5 térfogatszázalékig lehet végezni). Előírás azonban, hogy a bor összes alkoholtartalma legfeljebb 2 térfogatszázalékkal növekedhet a javítás hatására (ez változik augusztusban 1,5-re), vagyis az összes alkoholtartalomnak csak nagyjából 20 százaléka származhat répacukorból (miközben a vizsgált boroknál olykor a 80 százalékot is meghaladta ez az arány).

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok