Megvan, ki megy a Bocuse d’Or európai döntőjébe
Szarvasborjúból és kecsegéből kellett főzni.
Széll Tamás képviseli majd hazánkat a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjén. Hat induló közül bizonyult a legjobbnak a csütörtöki magyar döntőn.
A szervezők közleményéből kiderül: a versenyzők szarvasborjú combjából és gerincéből készítettek tálon bemutatott húsételt, illetve kecsegéből és annak kaviárjából egy tányéron bemutatott halételt. Ezekhez fele arányban zöldséget, gyümölcsöt, friss zöldeket és fűszereket kellett használniuk. Fontos szempont volt, hogy a megadott alapanyagokból eredeti, kreatív ételkülönlegességek szülessenek.
A nyertes, az Onyx étterem séfje már korábban is eredményesen szerepelt a Bocuse d’Or-on, rajta kívül Győrffy Árpád (Kollázs, Four Seasons), Pohner Ádám (Olimpia), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és Volenter István (67) versenyzett az európai döntőbe jutásért. Pohner végzett a második, Volenter a harmadik helyen.
Az európai döntő ugyancsak Budapesten lesz, május 10-11-én. A zsűri, egyben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke azt mondta: bizakodva tekintenek az európai megmérettetés elé, „soha nem rendeztek Magyarországon ilyen nívós versenyt”. Hamvas Zoltán szerint ez annak jele, hogy a magyar gasztronómia az utóbbi időben hatalmas fejlődésen ment át.
A fogásokat 12 fős nemzetközi zsűri értékelte, ebbe hat tagot a döntősök delegálhattak, hatan pedig nemzetközi szaktekintélyként voltak jelen. Az ételek elbírálásakor az elsődleges szempont az íz, a prezentáció és az eredeti jelleg, valamint a tiszta, racionális anyagfelhasználásra épülő konyhai munka volt. Az európai döntőn azt is számba veszik, hogy mennyire jelennek meg az elkészült ételekben a magyar (gasztro)kulturális elemek, hagyományok.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.