Megvan az "MTA bora 2018” cím birtokosa

2018-04-09 | Hírszerkesztő

A Magyar Tudományos Akadémia Koch Csaba villányi prémium Cabernet Sauvignonját választotta az MTA borának.

 

Megvan az

Sorra lehet Koch Csaba hazai és nemzetközi sikereiről hallani: 2012-es villányi Cabernet Sauvignonja a világ egyik legnagyobb borversenyén, a Mundus Vinin kapott aranyat, 2015 merlot-ja pedig a németországi PAR versenyen lett 95 ponttal aranyérmes. Miután megkapta a Magyar Borszakírók Körének nagydíját, a minap a SOTE bora is az ő 2013-as cabernet-je lett, és most jött a hír: az „MTA bora 2018” címet nyerte a csúcsvörösek közül 2012-es villányi prémium cabernet-je. A siker titkáról kérdeztük a borászt.

 



– Az elmúlt hetekben az ön nemzetközi és hazai sikereivel volt teli a borsajtó, most pedig az „MTA bora 2018” elismerést is megszerezte: nagy aranyéremre méltatták 2012-es villányi prémium Cabernet Sauvignonját. Mi a titka?

– A siker több dolog együttállásán múlik. Szerencsés vagyok, mert a szőlőim mind Villányban, mind pedig Hajós-Baján kiváló dűlőkben, tápanyagdús talajban vannak. Ehhez jön még az egyedi termesztéstechnológiám, aminek a lényege, hogy nem csonkázom agyon a szőlőt, hagyom, hogy nagy lombozata legyen, ezáltal több napfényt tud magába szívni a növény, vagyis több ízanyag kerül a bogyókba is.

– Nagyjából erre hivatkozik ma minden borász, mégsem kap mindenki nagyaranyakat.

– Jó, hogy mondja, szeretném is kihangsúlyozni, hogy óriási fejlődésen ment át a teljes bor-szőlő ágazat: még akár egy évtizeddel ezelőtt is gyakran változó minőségű borok kerültek a palackba. Ez azt jelenti, hogy a 2000-es években még viszonylag könnyű volt kitűnni stabil, jó minőségű borokkal. Ma már egyre nehezebb nagydíjakat elnyerni, mert minden kategóriában, a könnyű, illatos borok, a rozék és a testes, komoly vörösborok terén is magasan van a léc. Ha most eltekintünk a kötelező szerénységtől, ezért is vagyok büszke arra, hogy az elmúlt időben ennyi díjat kaptak a boraim. Rengeteget tanultam az idősebb, kiváló hazai borászoktól, sokat utaztam, szakmai kapcsolatokat építettem, tanultam, hogy egyre jobb borokat készíthessek. Úgy hiszem, az elmúlt két évtized tudatos építkezésének az eredménye az, hogy a 2010-es évek elején készített boraim ilyen jól szerepelnek. Nincs királyi út: a borászkodás hosszú távú munka, emberöltőbe telik kitanulni a szőlő, a pince, a hordó és persze az egyes fajták csínját-bínját.

– Melyik díjára a legbüszkébb?

– Mindegyikre! Méltó elismerés megnyerni a Magyar Tudományos Akadémia felsőkategóriás vörösbordíját, mert ott Magyarország legjobb borai versengenek. Januárban kaptam meg a Magyar Borszakírók Körének nagydíját, ami meg azért fontos, mert az ország legkiválóbb szakemberei nemcsak azokat a borokat ismerik, amiket a versenyeken elindítanak, hanem a kis pincéknek a szélesebb közönség számára talán ismeretlen tételeit is. A német PAR versenyen a 2015-ös merlot-mra kapott 95 pont pedig azért nagy dolog, mert Magyarország borai csak akkor lesznek nemzetközileg sikeresek, ha a nemzetközi mezőnyben is bizonyítanak. Persze, minden verseny másért fontos. A minap kapott Champion-díj a nemzetközi kadarkaversenyen nekem azért jelentős, mert a kadarka az egyik legnehezebb műfaj, itt sokkal többet nyom a latban a borász szaktudása, mint a terroir. Kiváló minőségű szőlőt kell szüretelni, és nagyon kell ügyelni a jól beállított terméskorlátozásra – a siker a borász jó egyensúlyérzékén, már-már művészetén múlik. Most már kicsit nyomaszt is az elvárás: eddig minden kadarkaévjáratom Champion-díjat kapott, kellemetlen lenne egyszer középszerű kadarkával kijönni.

– Néhány napja jött a hír, hogy 2013-as villányi Cabernet Sauvignon Classicusa a Semmelweis Orvostudományi Egyetem bora lett. Ez azt jelenti, hogy a Koch-borok már gyógyítanak is?!

– Nagyon remélem! Amikor elkezdtem borászkodni, az első reklámszövegem így szólt: „Koch bor – jó egészség!”. A tréfát félretéve, rengeteg egészségjavító és -megőrző anyag van a minőségi borokban, s ha mértékkel fogyasztjuk, nemcsak az életminőséget, de az egészséget is javítják, karbantartják.

– Most nehogy azt mondja, hogy az MTA bora pedig megokosít!

– Jó tipp, köszönöm! Azért az nem lehet véletlen, hogy a nagy tudósok is szívesen fogyasztanak egy-két pohár jó bort. Ezen a területen, szerintem, a legfontosabb a jó ízlés. A borásznak jó érzékkel kell szüreti időpontot választania, majd jó ízléssel elkészíteni a bort. A végeredmény lehet szenzációs, de azt meg kell tanulni értékelni is: két ember változóugyanazt az ízt érzékelve más és más következtetésre juthat. Ha tehát jó a borász és a fogyasztó ízlése, nem marad el a siker. A mély, komoly kutatómunkát végző emberek általában alaposak, és igen jó ízléssel választanak bort.

– Min dolgozik most? Mivel fog legközelebb bekerülni a hírekbe?

– Folyamatosan dolgozom, egy új fehérbort szeretnék készíteni, méghozzá egy rizlingalapú házasítást. A mai ízlésre hangolt friss, gyümölcsös, de mégis tartalmas borban gondolkodom, ami a villányi középkategóriás vörösborom, a „Francia módi” párja lehetne. Erre van is esély, mert bár a március eleji mínusz 22 fok nem tett jót a szőlőnek, ha nem lesz több fagy, akkor ez a természetes „terméskorlátozás” nem zárja ki, hogy nagy minőségű borok szülessenek ebből az évjáratból is.

 

 

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok