MÁRTON-NAPI VÍGSÁGOK

2009-11-11 | erdely.ma
Márton napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással, különleges ételekkel és újborral ünnepelt nap.

Ahogy régen volt...

Régen ez a nap zárta le a gazdasági évet, amely Szent György napján indult áprilisban. November 11-e hálaadó ünnep volt, a keresztények is jeles napként tartották számon. Szent Márton a legnépszerűbb középkori szent volt, akit a bor bírájaként is számon tartanak.
MÁRTON-NAPI VÍGSÁGOK

Szent Márton toursi püspök 316-ban született Savariában (a mai Szombathelyen). Katonaként szolgált, mikor egy este egy koldussal találkozva kardjával kettévágta köpenyét, és annak vállára terítette. A koldusnak álmában Jézus képe jelent meg a köpenyen. Ez a legismertebb Szent Márton ábrázolások témája is. Miután megkeresztelkedett, letette a fegyvert és Pannóniába ment téríteni. Mikor innen elüldözték Galliába tért vissza. 371-ben Tours püspökévé nevezték ki. Ő nem akarta elfogadni a tisztséget, ezért egy liba ólban bújt meg, – szól a történet – de a libák elárulták gágogásukkal. Élete során nagyon sok pogány település lakóját térítette meg, munkáját csodák kísérték. Már életében nagyon tisztelték, halála után Tours-ban sírja fölé kápolnát emeltek.

Régen ezen a napon nagy lakomákat rendeztek, ahol bőven ettek-ittak, hogy évközben se kelljen nélkülözniük. Dologtiltó nap is volt, tilos volt mosni, ez ugyanis a jószág elpusztulását jelentette.

A ludakról

Az ismert történet szerint úgy kapcsolódik Márton napja a ludakhoz, hogy Mártont ők árulták el. A ludak és Márton-napja egy régi pogány hagyományból is eredeztethető. E napra esett ugyanis a germánok hálaadó ünnepe a jó termésért, akik ebből az alkalomból libaáldozatot mutattak be isteneiknek.

Az ok azonban, amiért ezen a napon valamilyen libával készített ételkülönlegességet szokás fogyasztani, sokkal egyszerűbb. Ez a nap volt az ugyanis, amikor a tömés után a libákat már le lehetett vágni.

Már 1171-ből vannak feljegyzések, amelyek szerint libát ettek ezen a napon. A cselédek ugyanis általában ekkor kaptak fizetést és ludat, amit általában el is fogyasztottak. Aki elmulasztja e napon valamilyen libahús megkóstolását, az bizony számolhat azzal, hogy egész évben éhezik – legalábbis a néphagyomány szerint. A ludaskása az egyik legnépszerűbb étel, amit Márton napján készíteni szoktak.

„Mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett.”

Azért is különleges ez a nap, mert a hagyományok, és hosszú idők tapasztalata alapján ez az a nap, amikor az újbor először megkóstolható. Ezen a napon ajánlatos is megkóstolni azt, hiszen úgy tartja a mondás, hogy:
„Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik”.

Márton, az időjós

Kiváló időjós is Márton napja: az elfogyasztott liba csontjából jósolták meg a várható időt; ha a csontok fehérek, akkor havas, ha barnák, akkor sáros lesz a tél.
Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. ezen a napon már nem meglepő, hogy esik a hó.

Mulatságok

Nagy lakomák általában azért voltak ezen a napon, mert ekkor kezdődött a téli évnegyed, és ezt mindenkor meg szokták ünnepelni.

A régiek, főleg falun, sorra járták a házakat, köszöntőket mondtak, jókívánságokat, fűzfa- vagy nyírfavesszőket ajándékoztak a háziaknak, amit aztán ők tavasszal az állatok kihajtására használtak. Ez szerencsét hozott nekik. Ez volt a Márton vesszeje. Ennek a vesszőnek több ága volt, és a néphagyomány úgy tartotta, hogy ahány ága van, annyit malacozik a disznó.

Napjainkban újborfesztiválokkal, Márton napi mulatságokkal, libanapokkal emlékeznek és őrzik a hagyományokat.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok