MAGYARORSZÁGON A FRÖCCSRE IS KÜLÖN JOGSZABÁLY VAN

2009-03-17 | penzcentrum.hu
A Vám-és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatót adott ki a koktélok és fröccsök vendéglátóipari egységekben történő elkészítésének jövedéki szempontú megítéléséről, valamint az azzal összefüggésben alkalmazandó szabályokról. Az sem mindegy, hogy a kocsmában iszunk, vagy elvitelre kérjük a fröccsöt.
MAGYARORSZÁGON A FRÖCCSRE IS KÜLÖN JOGSZABÁLY VAN

Koktél és fröccs készítése

Vendéglátóhelyeken a koktélok (alkoholtartalmú italok, pl. alkoholtermék, pezsgő, szőlőbor, stb. összekeverésével, esetleg aromaanyagok, aromakivonatok, fűszernövények és/vagy fűszerek hozzáadásával készített ital), a fröccs (szőlőbor és szikvíz keveréke) vagy a forralt bor készítése és felszolgálása a vendéglátóipari tevékenység hagyományosan végzett, szerves része, s nem egy önálló tevékenység. Vendéglátóipari keretek között végezve az tehát nem tekinthető olyan termelési tevékenységnek, amely a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 7. § 1. pontja szerinti előállítás körébe tartozna. Ez azt jelenti, hogy vendéglátóhelyen a vendégek részére, helyben fogyasztásra, a fogyasztást megelőzően készített koktél, fröccs forgalmazásához nem feltétel az adóraktári engedély. Ebbe a körbe beletartozhat az is, ha egy rendezvényt megelőzően, előre készítik el a felszolgálásra szánt koktélokat.

Ez az értelmezés természetesen kizárólag csak a koktél és fröccs helyben fogyasztásra történő elkészítésére vonatkozhat, az elvitelre történő előállításra nem.

Koktél és fröccs származásának igazolása

A Jöt. 110. § (3) bekezdésében foglalt rendelkezésnek, vagyis annak, hogy a jövedéki termékek eredetét, származását hitelt érdemlő módon igazolni kell, természetesen érvényre kell jutnia a vendéglátóipari egységekben készített koktélokra és fröccsre vonatkozóan is. Ezen kötelezettség a vendéglátóipari egységeket attól függetlenül terheli, hogy a koktél és a fröccs közvetlenül a vendég általi elfogyasztását megelőzően (kiszolgáló pultnál) vagy (pl. nagy létszámú rendezvények esetén) a rendezvény kezdetét pár órával vagy akár 1 nappal megelőzően kerül (pl. nagyobb mennyiség vagy az alapanyagok összeérése miatt) elkészítésre.

A koktél, a fröccs és az azok elkészítéséhez felhasznált jövedéki termékek eredetének, származásának hitelt érdemlő módon történő igazolásához - figyelemmel arra is, hogy az élelmiszerszakmai (nyomon követési) kívánalmak egyébként is milyen dokumentáltságot követelnek meg - különösen az alábbi körülmények fennállására, illetve bizonylatok, nyilvántartások meglétére van szükség:

• az összekeveréshez felhasznált jövedéki termékek legális beszerzésének tényét és adózott voltát igazoló bizonylatok (pl. számla, szállítólevél, stb.),
• a vendéglátó termékek - így a koktél és a fröccs - előállításához kapcsolódóan külön jogszabály [ld. 67/2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet] szerint vezetni rendelt anyaghányad-nyilvántartás,
• a koktél és fröccs anyaghányad-nyilvántartásban foglaltak szerinti, rendezvények céljából történő előzetes elkészítése esetén a beazonosíthatóságának biztosítása (pl. tároló edényzeten megjelölés alkalmazása),
• a koktél és a fröccs itallapon történő feltüntetése,
• a rendezvény céljára előzetesen elkészített koktél és fröccs esetében a rendezvényre vonatkozó adatok (rendezvény időpontja és a résztvevők létszáma, a rendezvényen kiszolgálásra kerülő vendéglátó termékek, stb.) igazolása.

A vámhatóság az ellenőrzései során a fenti körülményeket, bizonylatokat, nyilvántartásokat minden esetben vizsgálja. Amennyiben az így elvégzett vizsgálat alapján a vendéglátóipari egységben készített koktél és fröccs adózott termékekből való készítése, legális származása az előbbiek szerinti körülmények és tények ismeretében igazolást nyer, akkor jogkövetkezmények nem állapíthatók meg.

Koktél és fröccs értékesítése

A vendéglátóipari egységben készített koktélnak és fröccsnek a fogyasztó számára történő értékesítése során a kiállításra kerülő bizonylatokon (nyugtán, számlán) a koktél és a fröccs elkészítéséhez felhasznált alapanyagok elkülönített szerepeltetésére nincs szükség. Abból következően pedig, hogy e termékek esetében nem értelmezhető a Jöt. szerinti termék-előállítás, így a zárjegy felhelyezésre vonatkozó előírás sem alkalmazandó.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok