MAGYARORSZÁG LEGJOBB BORAI KERÜLNEK UNIÓS VENDÉGEINK ASZTALÁRA
A bor világában Tokiótól Helsinkiig, Stockholmtól Moszkváig, Düsseldorftól Veronáig és Londonig, Bordeauxtól Singapourig, Argentínától Chileig, illetve Kínáig ismerik Gál Helga nevét.
Megkeresésünkre Gál Helga egy sor törvényszerű, illetve véletlen elemet sorakoztat fel annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy ugyan miképp lesz egy ózdi születésű, alapvégzettségét tekintve pedagógus a borkultúra egyetemes ismerője, képviselője és jó néhány szakmatársával együtt a minőségi magyar bor helyének újrateremtője.
Lehet, hogy minden azzal kezdődött, hogy a szőlőtermesztéssel és a borászattal foglalkozó felvidéki Gál család nem rekesztette ki abból az életformából, aminek főszereplője a szőlő volt. Édesapja épp úgy adott neki munkát a pincében, mint az növekvő növény tavaszi, nyári és őszi teendőiből. Még egy kis poharat is rendszeresített a számára, amibe egy-egy korty italt öntött. A bor és bor közötti különbség felismerésének tudománya valószínűleg innen indult. És az a felismerés szintén, hogy a bor világát nem lehet kiismerni, mert az maga az örök felfedezés.
Később hosszú, izgalmas útra indította el bátyja külföldi és hazai borászati karrierje - Gál Tibort 2005-ben a bor Oscarjára jelölték -, amelyen sajátját is megalapozta. Eljutott az olasz bor-arisztokrácia belső berkeibe, ahol tapasztalta: milyen egy több százéves családi birtok, amelyben a termésnek és a terméknek egyaránt becsülete van. Ahol 50 éves borokról és termésről beszélgetnek. Ahol, mint az Antinori család 27 generációja, 500 éve ugyanabban a házban lakik és akkora tiszteletnek örvend, hogy még teret is neveztek el róluk. Az a világ, amiből árad a kultúra és a finomság, szervesen kapcsolódik a minőségi szőlőtermeléshez és borelőállításhoz. Hamar kiderült számára, a borászat alkotóművészet, de ahhoz esztendőkre volt szükség, hogy megtanulja, miképp lehet egy-egy borról még a készítőjét is felismerni. Sokat tanult Kovács Antaltól, a háromszoros magyar sommelier bajnoktól, akivel járta az éttermeket és az országot. Aztán különféle megbízásból Európát, majd a világot. Gál Helga azt mondja, a magyar borok képviseletével Távol-Keletre is eljutott, és azóta, hogy bejárta Glóbuszunk egy részét, nagyon büszke anyanyelvére és a magyar kultúrára - jóllehet négy idegen nyelven beszél - van összehasonlítási alapja.
Hogy az EU elnökség idején mi lesz a feladata?
Nyár óta készül rá, ez tölti ki a heteit, napjait. Elindították a borok válogatását, ami azért nem volt egyszerű, mert a bor szubjektív kategória, és a korrekt kiválasztás megkívánja, hogy a kóstoló bírák ne legyenek borászok vagy kereskedők. A húsztagú független csapat vak-kóstolással, nemzetközi sztenderdekkel, technikákkal végezte a dolgát. Az állófogadásokra csak olyan borok kerülhetnek, amelyek már szerepeltek szakmai versenyeken. Az ültetett vendégek elé kínált italoknál követelmény volt, a külföldi megmérettetésen való részvétel. De olyan kiválasztási kategória is szerepelt, amelybe csak az év borásza vagy az év pincészete cím elnyerői juthattak be.
A sommeliernek nem csupán az italokhoz kell értenie. Gál Helga betéve ismeri az étlapot. Az étel és az ital harmóniája egyébként sem képzelhető el anélkül, hogy ne legyen folyamatos az együttműködés a mesterszakáccsal, a pincészetekkel, de legalább ennyire fontos az ital hőmérsékletének felügyelete. Gál Helga némi drukkal, de felkészülten várja, hogy januártól kezdetét vegye az ország megmérettetésén belül a sommelier megmérettetése.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.