MAGYAR STAND A WINE AND FOOD FESZTIVÁLON

2009-02-21 | agronaplo.hu
A Washingtonban évente február közepén megrendezésre kerülő bor- és gasztronómiai fesztivál a Keleti-part egyik legfontosabb és legnagyobb ilyen jellegű eseménye.

Az esemény elsősorban borkiállítás, de lehetőség van egyéb szeszesitalok - röviditalok, sör -, valamint élelmiszerek - például sajtok, rágcsálnivalók - kiállítására és kóstoltatására, valamint gasztronómiai bemutatók - sztárszakácsok főző showja - megrendezésére is.
MAGYAR STAND A WINE AND FOOD FESZTIVÁLON

Idén rekordszámú kiállító - kb. 250 - és több ezer látogató vett részt a fesztiválon, a jelenlét évről-évre növekszik. Maga a rendezvény egy kiállítás-sorozat része, melynek további helyszínei Boston és New York.

Idén először jelentünk meg magyar asztallal, kiállítóként a fesztiválon, melyet Nagykövetségünk Kereskedelmi Irodája támogatott. Az asztal finanszírozási költsége 800 USD volt, a borokat az importőrök ingyenesen biztosították rendelkezésre. A rendezvényen elsősorban azért jelentünk meg, hogy felmérjük, érdemes-e ezen jövőre megjelenni és megfelelő információt tudjuk szolgáltatni az érdeklődő Magyar pincészeteknek. A fesztiválon sikerült a magyar borok egy viszonylag széles körű és jó választékát bemutatni, amelyben helyet kaptak a világfajták - például pinot noir, pinot gris - és tipikus magyar fajták - irsai olivér, cserszegi fűszeres és kékfrankos - is.

Az érdeklődés a magyar borok iránt - mind a szakma, mind a közönség részéről - meglehetősen nagy volt. A borok újdonságot jelentettek, általában pozitív visszhangot váltottak ki, Takler Ferenc 2003-as Regnumjáról pedig egyenesen szuperlatívuszokban beszéltek. Mind a szakma, mind a fogyasztók részéről kiemelkedő érdeklődés volt tapasztalható a pezsgők iránt.

Pozitívum, hogy az első kiállítási napon 12-14 óráig kizárólag a szakma nyert bebocsátást a rendezvény színhelyére. A szakma részéről meglehetősen nagy számban jelentek meg - elsősorban Marylandből, Virginiából és DC-ből - importőrök, nagykereskedők, borszakírók, bloggerek és a vendéglátóipar képviselői. Valójában ez a kiállítás legérdemibb része, alkalmas konkrét üzletek megkötésére, megfelelő feltételek - legtöbb esetben disztribútori jelenlét - mellett konkrét megrendelések felvételére is.

A rendezvény második fele a nagyközönségnek szólt. Itt az egyik legnagyobb tapasztalat, hogy rendkívül magas volt a fiatal - 25-40 év közötti - résztvevők aránya. A fesztivál ezen részéből véleményünk szerint akkor lehetne profitálni, ha megfelelő mennyiségű és minőségű információs anyagok, prospektusok állnának rendelkezésre, és amennyiben a fogyasztót el tudjuk juttatni a borhoz. A jövőbeni esetleges megjelenéshez mindkét téren egyértelműen javulni szükséges. Utóbbi vonatkozásban az alapvető probléma egyébként ott van, hogy általában a disztribútor rendelkezik naprakész információval arról, hogy a kiállított borok hol szerezhetők be a kiskereskedelmi forgalomban (webáruházakat is beleértve). Amennyiben az importőr a kiállító, úgy ezen információ megadása nehézséget okozhat; legtöbbször a disztribútor elérhetőségét tudja csak rendelkezésre bocsátani, ahonnan az érdeklődő saját kezdeményezésére további információt nyerhet a bor kiskereskedelmi jelenlétével kapcsolatban. Meglátásunk szerint mindez konkrét értékesítési lehetőségtől fosztja meg az importőri minőségben jelen levő kiállítókat.

A bemutatott portfolióban tokaji bor nem szerepelt. Véleményünk szerint ez a jövőben még olyan indokkal sem tartható fenn, hogy a figyelmet más borvidékek boraira irányítsuk. Mind a fogyasztó, mind a szakma keresi a tokaji bort, a legtöbben csak hallottak róla, és szeretnék kóstolni is.

Több kiállító ország - például Spanyolország és Argentína - borvidékenként egy vagy több asztallal képviseltette magát, rendkívül impozáns benyomást keltve. A Wines of Argentina a fesztivál egyik kiemelt szponzora is volt.

Minden nap sor került olyan eseményekre, amikor neves szakírók - például a Washington Post borkritikusa - borokat mutattak be a közönségnek. Az ilyen bemutató szponzorációs jellegű, és kiemelt figyelmet irányíthat egy-egy pincészetre.

A fesztiválnak nincs borverseny jellegű része, a kiállított borok nem kerülnek díjazásra, minősítésre.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok