Magyar sikerek a ProWeinon

2016-03-16

Padlót fogtak a magyar kékfrankosoktól a nemzetközi szakértők Európa legfontosabb borkiállításán, a Düsseldorfban megrendezett ProWeinon. A résztvevő magyar borászok szerint a Master Sommelier-k és a Master of Wine-ok mellett az osztrák bortermelők is irigykedve ízlelgették némelyik magyar bort.

 

Magyar sikerek a ProWeinon

„Markus Berlinghof Master Sommelier és Caro Maurer Master of Wine is tartottak mesterkurzust a magyar fajtákról, amiket óriási érdeklődés kísért. Úgy tűnik, nincs más út: a magyar borászoknak furmintból és kékfrankosból kell világszínvonalú borokat készíteniük” – mondta el Kovács Nimród egri borosgazda, milyen tapasztalatokat szerzett a Düsseldorfban március 13-15 között megtartott nemzetközi borkiállításon, a ProWeinon. Kovács Nimród szerint a külföldi szakemberek nem is akartak a magyar standnál világfajtákat kóstolni, kizárólag a kárpát-medencei fajtákra voltak kíváncsiak.



Hasonló élményekről számolt be ifj. Vida Péter is, a szekszárdi Vida Birtok képviseletében. A négy hazai borászatot (a szekszárdi Vida Birtok, a villányi Vylyan Pincészet, a tokaj-hegyaljai Szent Tamás és az egri Kovács Nimród Borászat) bemutató Ungaricum standjánál telt ház előtt zajlottak a programok, mi több, a kiállító pincék több üzleti megállapodást is nyélbe ütöttek. A szekszárdi és az egri borászoknak sikerült több, a bikavérrel kapcsolatos prekoncepcióra is rácáfolniuk, és bizonyítaniuk, hogy a bikavér lehet jó minőségű, elegáns bor.

Több, mint két évtizede rendezik meg Düsseldorfban a világ egyik legjelentősebb borkiállítását, a ProWeint. Idén 126 országból több mint 55 ezer szakember látogatta meg a mintegy félszáz országból érkezett 6200 kiállító standját, köztük ezer újságíró is. A ProWein mára globális márkává nőtte ki magát, idén Szingapúrban és Sanghajban is megrendezik az ázsiai verziókat.

„Minden igazi, mélyebb jelentéstartalmat kereső és izgalmas felfedezésekre nyitott sommelier-t arra bíztatok, hogy keresse fel Magyarországot, ahol valódi kincseket talál” – nyilatkozta Caroline Gilby, a kelet-európai régiók boraira szakosodott Master of Wine 2011-ben. Intése mára beérhetett, mert a szekszárdi ifj. Vida Péter arról számolt be, hogy feltűnő érdeklődés övezte családi pincéjük dűlőszelektált Hidaspetre kékfrankosát. Kovács Nimród elmondása szerint pedig a nagy számú külföldi kóstoló „padlót fogott az Eger kiemelkedő dűlőjéből, a Nagy-Eged-hegyről szüretelt Grand Bleu-től, amit még az osztrák kékfrankos termelők is irigykedve szemléztek.” A bor Magyarország legmagasabban fekvő kékfrankos termőhelyéről származik, 500 méter magasból, s úgy tűnik, az eddigi aranyérmek után további elismeréseket hozhat a magyar bortermelés és a magyarországi kékfrankosok számára.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok