MAGYAR BOROKAT KÓSTOLTAK VALENCIÁBAN
Az írás hazánk rövid bemutatását követően vázlatos áttekintést ad borvidékeinkről, majd összefoglalja a kóstolási élményt, amelyet minden egyes bor esetében külön értékelésben fogalmazott meg. (Ezek borvidéki beazonosítása nem minden esetben sikerült.)
Meglehetősen sommás véleménye szerint „általában elfogadható színvonalú” borokról van szó, amelyek „sok egyenetlenséget mutattak, és persze meglehetősen távol vannak a korábban kóstolt tokaji szárazok és édesek minőségi színvonalától”. Az egyedi borleírások, amelyek alapján a spanyol borítész eme következtetésekre jutott, többek között az alábbi lényegesebb elemeket tartalmazzák:
Etyeki Kúria Pinot Noir 2006
Kellemes intenzív illat, ízlelve friss és könnyű, megfelelő savakkal. Elegáns, egyensúlyban van. „Meglehetősen jó.”
Ebner 3-as Hordó Cuvée 2004
Elég intenzív illat, de enyhe kén csökkenti az élményt, viszont kis levegőztetés után kitisztul. A szájban közepesen erős, kesernyésséggel, jó savakkal és lecsengéssel. Egyszerű bor.
Tiffán Carissimae Cuvée2005
Nem túl erős, de azért vonzó, közepesen intenzív illat. Ízlelve jó hatást kelt, élénk tanninokkal, korrekt savakkal. Enyhe keserű beütés a végén. „Jó, mivel hogy nincs rossz.állapotban.”
Gere Prestige 2004
Közepesen intenzív, kevésbé erős és elég különös illatok. A szájban jól hat, könnyű, kissé száraz, jó savakkal, keserű utóízzel. „Egyszerű, nem megkapó.”
St. Andrea Áldás Bikavér 2006
Jó, kifejező illaterősség. Elég erős ízek, élénk, de lágy tanninok, enyhe kesernye, közepes lecsengés. „Jellegzetes, egyéni sajátosságokkal, de nem meggyőző.”
Heimann Kadarka 2006
Tiszta, jól azonosítható illatok. Közepes testű, könnyű, savai megfelelőek. Ízletes, kis illóval. Jól csúszik, könnyen iható.
Heimann Cervaes Cuvée 2005
Közepes erősségű, de nem túl kifejező és eléggé tiszta illatvilág. Ízében némi keserűség sós beütéssel, megfelelő savak. Levegőzve megszépül. Kellemes ritkaság, de azért egyszerű bor.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.