MAGYAR BOR KÜLFÖLDI PALÁSTBAN

2009-01-05 | nol.hu
Szinte minden külföldről érkezik, ami a magyar bort "körbeveszi". A palack és a címkepapír az északi és a környező országokból, a parafa dugó Portugáliából jön. A magyar hordó viszont a különleges tölgy miatt keresett a világpiacon.

- Idén az elképzelések szerint a kiválasztott egri bikavérek új, egyedi palackokban kerülnek a polcokra. Csaknem fekete lesz az üveg, és a palack nyakára domborfelirat kerül. - mondta Juhászné Varga Eszter, az Egri Borvidékért Alapítvány munkatársa.
MAGYAR BOR KÜLFÖLDI PALÁSTBAN

A legjellemzőbb borukat ezzel szeretnék megkülönböztetni a többi nedűtől. A tárgyalások szerint az első szállítmányban 500 ezer palack érkezne a borvidékre. Az új üveggel minőségi garanciát adnának a fogyasztóknak: kizárólag azon pincészetek bikavére kerülhetne az egyedi csomagolással a polcokra, amelyet az alapítványhoz tartozó mindenkori borászválogatott tagjai egy vakteszt alapján arra érdemesnek tartanak.

Hasonló elképzeléseket dédelgetnek Villányban is: egy, a vidékre jellemző ugyancsak dombornyomott kikerics lenne az üveg vállán és nyakrészén. Az eredeti tervek szerint a prémiumborok esetében kötelező lett volna ezt az üveget használni a pincészeteknek, de többen ellenezték, így erről egyelőre letettek - tájékoztatott Bock József, a Villányi Hegyközség elnöke. Ennek ellenére ha a szervezet elfogadja, akkor önkéntes alapon elindul a program. Egyes elképzelések szerint tíz éven belül kötelező lenne a villányi borászoknak ezt a palackot használniuk. Bock József hozzátette: ez még egyelőre valóban csak terv, üveggyárakkal konkrét elképzelésekről még nem tárgyaltak. Bárhogy is alakul a két projekt, az biztos, hogy a palackokat külföldről kell megrendelni. A hazai borászok - mint mondják - szívesebben vásárolnának itthon üveget, mint külföldön, de nincs mit tenni: mára bezárt az összes magyar öblösüveg-gyár. Sőt alig akad olyan, a borhoz tartozó csomagolóelem, amelyet itthoni üzemtől be lehetne szerezni. A magyar borok "ruhájának" csaknem minden eleme a hazai gyártás hiánya vagy a minőségi problémák miatt külföldről származik.

A palackok darabja harminc és ötszáz forint között mozoghat - az árat leginkább az üveg súlya, a megrendelt mennyiség és az egyediség határozza meg. A két manapság használt üvegforma (az egyenes falú Bordolesse Europea, valamint a lefelé szélesedő Burgundy) egyedi jelleget is kaphat. Ha ez így alakul, s mindössze 5-10 ezer darab készül egy "kollekcióból", akkor a példányonkénti ár könnyen elérheti az 500 forintot is. A hazai szüret legtöbbje persze 30-100 forint közötti kategóriába kerül. Ugyanaz a nagy tételben legyártott üveg például 400 grammos változatban 30-40 forint, míg a 600-650 grammos példányokért már csak 80 forintért lehet hozzájutni - árulta el lapunknak Demeter Csaba egri borász. A szín a közhiedelemmel ellentétben viszont nem módosítja a számlát.

Tiffán Imre villányi borász szerint a hazai pincészeteknek a palackok esetében nincs kialakult vásárlási szokásuk, sok esetben a szükség határozza meg, hogy melyik céggel kötnek üzletet. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy közülük kevesen rendelkeznek üvegtároló kapacitással, így ha eljön a szállítás ideje, akkor attól vesznek, aki a leggyorsabban tud szállítani - persze elfogadható áron. Magyarországtól jellemzően Szlovéniából, Németországból, Ausztriából, Olaszországból vásárolnak a pincészetek - a szállítási költségeket is alacsonyan kell tartani.

A dugók döntő része viszont Portugáliából, a világ egyik legnagyobb gyártójától, az Amorim Grouptól érkezik. (Itthon legfeljebb feliratozást végeznek.) A dugó fontos kérdés, ezért bízik csaknem mindenki a megszokott ibériai parafában. Egy rossz széria vagy egy rossz döntés egy egész év munkáját tönkreteheti. Az Amorimnál ezt tudják is, és ennek megfelelően az áruk is igen borsos lehet - minőségi besorolástól függően. A dugót úgy mérik, ahogy a gyémántot: azt figyelik, hogy mennyi zárvány van az alapanyagban, és ettől függ a besorolás és az ár. Egy 55 milliméteres színparafa - azaz nem darált őrleményből préselt - dugó ára a 220-250 forintot is elérheti. Az extra költséget persze kizárólag a magas minőségű, ötezer forinttól kezdődő prémiumborok áraiban lehet érvényesíteni - jegyezte meg Demeter Csaba. Szerinte a középkategóriás nedűk esetében a pincészetek jellemzően 50-80 forintot szánnak a dugóra darabonként, míg ez a fölső kategóriában 80-140 forint.

Tiffán Imre szerint illúzió, hogy 50 forint alatt minőségi parafa dugóhoz jut az ember. Persze ennél olcsóbban is lehet "zárat" találni a piacon, azok viszont már szilikon alapanyagúak, ami nagyon jó minőségű, "de mégsem parafa". A szilikon elsősorban olyan borokat zár, amelyeket 1-2 éven belüli fogyasztásra szánnak. - Egy Rolls-Royce-ba nem lehet műbőr kárpitot rakni - szemléltette Demeter Csaba, hogy miért korlátozottak ennek a típusnak a lehetőségei.

A csavaros fémkupak is egyre divatosabb. Ezt azonban csak alacsony árfekvésű boroknál lehet használni, igazából nem is illik egy borosüveghez - vélekedett Tiffán Imre. Magyarországon egyelőre nagyon ritkán látható boltokban ilyen üveg, az is szinte biztos külföldről érkezett.

Az előzőeknél valamivel jobb a helyzet a címkékhez használt papírok esetében - vélik a borászok -, de itt is csak 50-50 százalékosra becsülik a hazai és a külföldi alapanyagok arányát. Hozzátették azonban, hogy erre azért kisebb a rálátásuk, mert ők csak az elképzeléseiket és a megrendeléseiket közlik a nyomdákkal, ám hogy a megfelelő papírt honnan szerzik be, az már nem az ő dolguk. Demeter Csaba és Tiffán Imre is a közelmúltban terveztetett új címkekollekciót, az egri borászhoz Amerikából, a villányihoz Németországból érkezik a papír. A Bock Pincészetnél használatos papírokat Hollandiából szerzik be.

A címkéknél változik leggyorsabban a világ: egyre többen öntapadós változatokat használnak. Ennek esztétikai előnyei vannak, mert így például éttermekben a borhűtőkben tárolt üvegekről sem ázik le a címke a párásodás miatt, ami egy drága bor esetében rendkívül fontos. Még így is a papír az egyik legkisebb költség a pincészet számára. Ha egy címke elkészítése - a tervező és a nyomda díjait is számolva - átlagosan 10 forintba kerül egy üveg esetében, akkor ebből a papír alig egy forintot visz el.

Túlzóak azonban a termelők becslései - mondta a Népszabadságnak többi között a Vylyan Pincészettel, a Tokaj Kereskedőházzal is kapcsolatban lévő Varga Nyomda Kft. vezetője, Varga Zoltán. A hazai papírgyárak nem gyártanak speciális címkepapírt. A hagyományos papíroktól eltérően a két oldalnak nem egyforma a felületkezelése, ezért az alapanyag döntő részét a skandináv országokból, valamint Németországból, Ausztriából és Szlovéniából szerzik be a nyomdák. A hagyományos ragasztott papír esetében valóban igaz: a bor felöltöztetésére költött minden 10 forintból egy forint jut erre. Az öntapadós változatnál viszont ez eléri a 2-3 forintot is.

- Így mindent egybevetve a helyzet a dugót takaró és a palack nyakát díszítő kapszula esetében a legjobb. Ezeket már itthon is gyártják - mondta egybehangzóan Bock József és Tiffán Imre. Itt háromféle változatot használnak. A műanyagok 2-5 forintért beszerezhetőek, míg a legdrágább az ónkivitel, ami darabonként mintegy 30 forintba kerül. Létezik azonban a kettő "keveréke", az úgynevezett polilam, ami egy vékony műanyagrétegre "húzott" ónfilmet jelent. Ezt a gyártók 6-9 forintért adják. Sokan akadnak azonban, akik még ezeket is külföldről szerzik.

Egy közepes, éves szinten 40-50 ezer palack bort termelő pincészet évi költsége 50 millió forint körül mozog. A szőlő vásárlásán kívül ebből finanszírozzák a rezsit, a munkadíjat, a hordóvásárlást és a borok "ruháját" is. Becslések szerint ez utóbbi a büdzséből 8-10 százalékot visz el.

A tölgyfa hordónkra vevő a világ


- A hazai borászatokban használt hordók döntő része Magyarországon készül, ám úgy, hogy hivatalosan kádároktatás nincs az országban. Csak mesterek mellett lehet a szakmát eltanulni - mondta lapunknak Mannó Pál, az egyik legnagyobb hazai gyártó, a Trust Hungary műszaki vezetője. A megkérdezett borászok mindegyike állította, hogy kizárólag itthon készített hordót vásárol, vagy csak néhány darabot szereznek be külföldről, Franciaországból. Ezt azzal magyarázták, hogy a magyar tölgy rendkívüli adottságokkal, ízzel bír. Ezt jól szemlélteti, hogy bár a világpiacon nem számít nagynak a Trust, de így is 44 ország több mint kétezer borászatába szállítanak tölgyfa hordókat, vagyis lokálisnak már régen nem lehet nevezni a honi gyártást.

Ebben aligha lesz változás, ám hogy a globális hitelpiaci váláságnak lesz hatása a piacra és így a Trust Hungaryre, az szinte biztos. - Nem vagyok optimista, de bízunk benne, hogy a fejlemények nem érintik annyira mélyen a termelést, mint amenynyire a gazdasági élet jelenlegi állapotából következtetni lehetne - mondta Mannó Pál. (Véleményét elsősorban arra alapozza, hogy bizony a 2001. szeptember 11-i eseményeknek katasztrofális hatása volt.) A krízis a tavalyi szüret közepén, végén csapott be, a rendeléseket pedig akkor már régen leadták, a terméshez pedig szükség volt a hordókra. A következő vásárlási hullám márciusban-áprilisban lesz. A válságban leginkább érintett amerikai piacról februárban lesz valódi keresztmetszet. Ekkor tartanak a kaliforniai Sacramentóban egy hatalmas borkiállítást, s itt jön össze az amerikai megrendelés 80 százaléka. Annyi lépéselőnye lehet a magyar árunak, hogy a nagy konkurens, a francia hordó drágább, így ha valamelyik pincészet csökkenteni akarja a költségeit, akkor talán a drágábban beszerezhető termékeknél kezdi a spórolást.

A magyar hordó tulajdonságait ecsetelve Mannó Pál kifejtette: botorság lenne azt kijelenteni, hogy egy hazai termék jobb lenne, mint a világpiacot uraló francia. Egyszerűen mást tud és máshogy - summázta. A különbségeket Demeter Csaba egri borász úgy szemléltette: egy házasításnál könnyen lehet, hogy egy francia hordóban érlelt nedű szükséges ahhoz, hogy olyat kapjunk, ami "elképesztő", és ez fordítva is igaz. Ez pedig nem azért van, mert a francia vagy a magyar hordó jobb a másiknál, hanem azért, mert ez vagy az a hordó olyan aromát ad hozzá a borhoz, amit a másik nem képes. Nem olcsó mulatság hordókészítésbe kezdeni. A rönkökből elkészített dongákat 2-3 évig érlelni, pihentetni kell, ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy a donga köbmétere 60 ezer forinttól indul, s könnyen elérheti a 150 ezer forintot. Két típus uralja a piacot: a 225 literes bordeaux-i és a 228 literes Burgundy. (A késztermék ára a Trustnál 90-130 ezer forint között szóródik.) A hagyományok miatt az előbbiből azonban jóval több fogy.

Az említett méretű tölgyfa hordók után akkor nőtt meg látványosan a kereslet a világpiacon, amikor az Egyesült Államokban bemutattak egy filmet, amely a pinot noir bor fogyasztása körül forgott. Ennek hatására sokkal jobban keresték ezt a bort, és így az érlelésére használt burgundy típusú hordót is.

Borzsák a sör ellen

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer Magyarországon is egy újfajta csomagolás, a borzsák. Ilyenkor egy zacskóba töltik a bort, amit végül is egy kartondobozba helyeznek el, s így kerül a nedű a polcokra. - A borzsákot elsősorban a fiatalabb korosztályoknak szánjuk - mondta a Népszabadságnak Kozák Krisztina, a többi között az Irsai Olivért és a merlot-kékfrankost ilyen, 3 és 10 literes kiszerelésben is kínáló Hilltop Neszmély Zrt. munkatársa. A nagyobb tartalom miatt a borzsák egy összejövetelen, buliban a sör alternatívája lehet.

Kozák Krisztina szerint a borzsák körülbelül a felébe kerül a palackos csomagolásnak. A hagyományok miatt persze ez a kiszerelés a komolyabb értékeket képviselő borok piacán nem jelenik meg.

Demeter Csaba egri borász szerint a kannás borok piacát teljesen átalakíthatja ez a fajta csomagolás, már csak azért is, mert ellenőrzött minőségről van szó. Kozák Krisztina hozzátette, sokan szentségtörésnek tartják ezt a fajta kiszerelést, de azért szép lassan nő a kedveltsége.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok