Madridban hódított a tokaji aszú

2017-04-28 | OrientPress

Természetes édes borok bemutatóján szerepelt Madridban a magyar tokaji aszú; a spanyol fővárosban a héten zajló Salón de Gourmets nemzetközi gasztronómiai vásárhoz kapcsolódó, egy-egy német, spanyol és magyar borvidéket bemutató borkóstolón Josep Roca, a többször is a világ legjobb éttermének választott El Celler de Can Roca sommelier-ja is méltatta a magyar borokat.

Madridban hódított a tokaji aszú

A kedd esti eseményen Spanyolország neves és elismert borszakértői, termelői, kereskedői, valamint szakújságírói ismerhették meg a németországi Mosel, a spanyolországi Montilla és a magyar tokaji borvidék jellemzőit, termőterületeinek sajátosságait a madridi magyar nagykövetség szervezésében.



A szakemberek betekintést kaptak a térségek különböző természetes cukorfoknövelő eljárásaiba is, mint a fagyasztás, a szárítás, illetve a botritiszes érlelés, majd megkóstolhattak egy-egy ily módon készült borkülönlegességet is.

A bemutatón az édes borok sorát a német Egon Müller Scharzhof pincészetéből származó jégbor, a kizárólag árveréseken értékesített 1998-as Scharzhofberger Eiswein nyitotta, másodikként szerepelt a magyar Árvay Pincészet 2011-es Tokaji 6 puttonyos aszúja, zárásként pedig a spanyol Alvear pincészet következett a Pedro Ximenez Solera 1830 nevű borával.

A pincészetek a kóstolón az édes borok előtt egy-egy száraz borral kezdték a bemutatkozást.

Josep Roca a bemutató kezdetén „egyedi hármasnak” nevezte az összeállítást, az MTI-nek nyilatkozva pedig elmondta, hogy „lenyűgözőnek” tartja a magyar borokat. A tokaji borokról szólva a mögöttük rejlő több száz éves hagyományt, munkát, „ősi bölcsességet”, egyediséget emelte ki. Személyes kedvenceként az aszú mellett a hárslevelűt említette.

A testvéreivel közösen működtetett három Michelin-csillagos étterem borszakértője szerint a borászat fejlődésének kulcsa Magyarországon is a kistermelők elismerése és értékelése, valamint az édes borok mellett a külföldön kevésbé ismert magyar szárazborok gazdagságának bemutatása a világnak.

„Az Egon Müller egy ikon. (...) egy ilyen körben borokat bemutatni a mi kis családi pincénkkel fantasztikus élmény” – értékelte a kóstolót Árvay János borász, aki szerint egy ilyen eseményen a szakemberek nemcsak felfedezhetik a magyar borokat, hanem viszonyítási alapot is kapnak, jobban el tudják helyezni a palettán ebben az esetben a tokaji borokat.

„Nekünk az a feladatunk, hogy ha megismernek így egy estén keresztül egy bort, akkor kedvük legyen többet megismerni”. „Nem az a cél, hogy mi nagy mennyiségeket exportáljunk, hanem az, hogy ott legyünk bizonyos helyeken, (...) hogy egy tisztes étterem tartson Tokajit is” – fogalmazott Győri Enikő madridi magyar nagykövet az MTI-nek.

Arról is beszélt, hogy ehhez fontos olyan hiteles személyek megnyerése, mint Josep Roca vagy a magyar borokat a kóstolón bemutató Rafael Alonso sommelier, aki évekig vezette a spanyol Vega Sicilia vállalatcsoport tulajdonában lévő tokaji Oremus pincét.

A spanyol fővárosban a jelenleg zajló 31. Salón de Gourmets nemzetközi csúcsgasztronómiai kiállításon Magyarország önálló standdal is jelen van, ahol a magyar borok mellett például helyben készült kürtöskalácsot, mézeskalácsot, kézműves csokoládét, Unicumot, mangalicatermékeket kínálnak az érdeklődőknek.

A nagyszabású négynapos eseményre a szervezők 85 ezer embert várnak, akik összesen mintegy 35 ezer-féle terméket kóstolhatnak meg. A rendezvény díszvendége ebben az évben Kanada.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok