MÁD MEGÉR EGY ESTET!

2011-03-11 | www.borutazo.hu | Szerző: Darin Sándor | Fotó: archív

Még a hónap elején volt szerencsém részt venni a Mádi Udvarházban a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet bemutatkozásán. Nagy reményekkel vártam az estet, hiszen különböző Mádi Kör által szervezett kóstolókon már meg-meg ízlelhettem egy-két borukat, de a frontális találkozás eddig váratott magára.

MÁD MEGÉR EGY ESTET!

Gusteau Kulináris Élményműhely

Rejtő Jenő jellemezte műveiben a hirtelen felbukkanó női főhőst ciklonnak, rejtélyesnek, mindent elsöprőnek. Nem szeretnék a dolgok elébe menni, de valahogy egész este ezek a sorok motoszkáltak a fejemben.



Rejtőnél maradva vágjunk bele a közepébe. A helyszín, a Mádi Udvarház titokzatos volt, mint az Iráni Fennsík, a borok kecsesek, mint a Tűzföld, az ételek pedig magukkal ragadtak, mint a legdurvább cunami. Az Udvarház hibátlan. Végig ott bujkált bennem a kisördög, hogy mibe tudnék jó magyar szokás szerint belekötni, hibát találni, de hamar be kellett látnom, hogy lehetetlen vállalkozás megtalálni a hely Bermuda háromszögét.

Rövid ismerkedést követően végül mi is eltűntünk, mint sok hajó és repülő az említett földrajzi szélességen, de minket nem a hullámok fedtek el, hanem a pince boltozata, ugyanis földrajzi felfedezőkhöz méltón alászálltunk az ismeretlenbe, azaz a pincébe, hogy először hordóból kóstoljuk a 2010-es év termését. Az elmúlt esztendő viszontagságait ismerve fel voltam készülve egy magyarázkodós kóstolóra, ahol még kialakulóban lévő borokat mutat be a borász, mint átlagos bizonyítványát félévkor a nebuló. De ekkor jött a meglepetés, mint Cook kapitány előtt Ausztrália még Terra Incognita korában. A borok csodálatosak, mint a Sagrada Familia, gazdagok, mint egy maharadzsa és felfedezésre várnak, mint a Góbi sivatag. Hogy ki az az ifjú borász, aki az évjárat zavaros tengerén ilyen nyugodt hordókba terelgette a birtok borait? Ő nem más, mint ifj. Szepsy István a Szent Tamás főborásza. Na hallod, mondhatnák most sokan, nem esett messze az alma a fájától. Így igaz, az ifjú, apjához hasonló lelkesedéssel és mélységes elhivatottsággal beszél a borokról, melyek kortyról-kortyra rabul ejtenek, mint a Gízai piramisok. Szakemberekkel a fedélzeten evezünk tételről tételre és a közben felmerülő kérdések sorra választ kapnak. Meg vagyunk lepve és le vagyunk nyűgözve. Nem hiába hallani sokfelől, a 2010-es év nem volt kedvező, de aki jó érzékkel alkalmazta a növényvédelmet és jó időben tudott a tőkékhez nyúlni, az tudott szép alapanyagot is szüretelni és ha igazán hozzáértő borász, akkor ebből tudni fog jó borokat is készíteni. Persze nem nagy mennyiségben, hanem módjával, türelemmel. Egy jó évben nem nehéz jó bort készíteni, egy rossz évben azonban kiderül kinek volt eddig szerencséje a borkészítésben és ki az, aki érti is a szakmáját. Úgy tűnik a Szepsy család minden tagja érti a mesterségét és a legmagasabb szinten műveli.

Ezt követően élményekkel feltöltődve szálltunk fel, mint Zeppelin gróf a léghajóján. Az udvarház tágas étkezőjében ekkor már terített asztal várt minket és egy újabb felfedezés. Harmath Csaba vezetésével vitorlát bontottunk, hogy elhajózzunk a kulináris élvezetek világába. Nem szakadtunk el azonban a boroktól sem, hiszen minden étel a pincészet 2009-es boraira volt komponálva. Hajószakácsunk, Gábor kitett magáért, hiszen a felszolgált ételek legalább akkora élvezetet nyújtottak, mint a hozzájuk kóstolt borok. Itt nem csak a borász érti a dolgát, de a chef is legény a gáton. Nem is tudom a vacsorát máshoz hasonlítani, mint amikor az első hajó visszatért az újvilágból megrakva krumplival, kukoricával, paradicsommal, paprikával és minden földi jóval, amit még az óhazában nem ismertek és az úri közönség először ízlelte meg a csodát. Mi is megízleltük a csodát! Nem könnyű kiemelni egy ételt a sok közül, de hosszas vajúdás után megszületett eredményként nálam a Dupla Vadkacsa Erőleves vitte el a pálmát, Balassa István borász barátunk az olajban konfitált harcsára esküdött, míg Hédinél a Gorgonzolás Körtesorbet volt a befutó. A szarvaspörköltet követő Mádili már csak hab volt a képzeletbeli tortán.

A vacsorát követő beszélgetés során még lehetőségünk volt belekóstolni a Hegyközi termékekbe is, melyek kizárólag a térségben termett alapanyagok felhasználásával készített termékek a pálinkáktól, a gombakészítményeken át a csokoládékülönlegességekig terjednek.
Az est végére tökéletesen révbe értünk. Le kell azonban szögeznem, hogy ez az élmény nem egyszeri, hiszen a Gusteau Kulináris Élményműhely rendszeresen szervez borkóstolókat és borvacsorákat a Mádi Udvarházban, vagy nagyobb társaságok akár időponton kívül is bejelentkezhetnek egy kulináris utazásra, vagy egy Szent Tamás kóstolóra.

Úgy döntöttem ideje kikötni és tapasztalatok alapján kijelenthetem, hogy egy új kikötő született Tokaj-Hegyalján, ahová nemcsak vihar idején, de napsütésben is érdemes horgonyt vetni és átadni magunkat az élvezeteknek, mert a Gusteau élmény maga az Öröm.

Cimkék: Gusteau, Szent Tamás, Mádi Udvarház

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok