Látványfőzések a visegrádi királyi palota reneszánsz konyhájában

2017-07-03 | Hírszerkesztő

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok keretében két napon keresztül idén is bepillanthatunk Mátyás király rekonstruált magánkonyhájának rejtelmeibe, ahol középkori táplálkozási kultúrát kutató régészek tartanak bemutatókat a több száz évvel ezelőtt használt nyersanyagokról és ételkészítési praktikákról.

 

Látványfőzések a visegrádi királyi palota reneszánsz konyhájában

A XXXIII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok programsorozatának keretében két napra megnyitják a visegrádi királyi palota reneszánsz konyháját, ahol a fesztivál idején a középkori étkezési kultúrát bemutató főzőműsorokat tartanak. A történészekből és muzeológusokból álló szakértők a bemutatott ételek elkészítésekor csak a vizsgált korszakban is rendelkezésre álló alapanyagokat, eszközöket és öltözékeket használnak.



A bemutatót tartó régészek 2007 óta folyamatosan készítenek el újabb és újabb ételeket a rendelkezésükre álló receptekből. A korszak gasztronómiai kutatásának egyik alapja Mátyás király esküvői menüsora, amihez korabeli receptleírásokat párosítanak 15. századi olasz, francia, angol, és német szakácskönyvekből. 

 

Kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a konyhában dolgozó szakemberek arra, hogy a receptek a korszakban keletkezett írott és képi forrásokat vegyék alapul, de ennél még tovább is mennek a konyhamesterek: a kísérleti régészetet hívják segítségül, ahol fontos az eredeti alapanyagok, fűszerek, tárgymásolatok és korabeli folyamatok használata, rekonstruálása. 

 

Idén is kétféle tematikára épül a hétvégi menü: az első nap inkább a kelt tészták kapnak helyet. A ropogós friss kenyértől kezdve a lekváros bélesen át a perecig sokféle tésztás ételt készítenek majd el. Lesz az idénynek megfelelően töltött zöldséges és gyümölcsös pite, melyet a korszakban pástétom néven illettek, de apró zsömléket is sütnek majd a forró kemencében. A megfelelő kelesztést és sütési időt a pék végzettséggel is rendelkező Ipso Facto Alapítvány vezetője, Pláner Lajos történész felügyeli, aki évek óta kutatja a pékáruk történetét a Kárpát-medencében. 

 

A második nap már inkább a főtt és sült ételeké lesz. Zay Orsolya régész-történész irányításával múzeumi kollégák, katonai hagyományőrzők és egyetemi hallgatók lelkes csapata szállja meg a konyhát, hogy a magyar mellett a korszakban divatos itáliai, francia, angol és német receptek alapján főzzenek meg egy főétkezésnél felszolgált menüsort. 

 

Bár az első teljes magyar nyelvű szakácskönyvünk csak a 16. századból származik, ismerjük Mátyás király két esküvői menüjének listáját, és más külföldi szakácskönyvek már tartalmaznak „magyaros” recepteket a reneszánsz korból. A legizgalmasabb talán mindezek a leírások alapján történő rekonstruálása, hiszen a késő középkori receptek nem tartalmaznak mennyiségeket, teljesen a gyakorlott szakácsokra bízták a felhasznált mennyiségeket, az ügyességükre pedig a munkafolyamatokat” - mondta el Zay Orsolya régész-történész.

 

A látványfőzéseket a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra szóló belépőjeggyel lehet  megtekinteni. A belépőjegy érvényes továbbá a Királyi Palota és a Salamon-torony kiállításaira, az ott zajló programokra, valamint a Borudvar, a szabadtéri színpad, a vásár és a városi park programjaira is. A látogatók számos jegyvásárlási kedvezménnyel élhetnek: a lovagi tornákra szóló elővételi jegyet, bérletet, előre bejelentett csoportos jegyet vásárlók számára ingyenesen biztosítanak napijegyet, a tömegközlekedéssel (VOLÁN, MÁV) érkezők 50%-os utazási kedvezményt kapnak. 

 

Receptek

 

Az alábbi receptek Misztótfalusi Kis Miklós szakácskönyvéből, a Szakácsmesterségnek könyvecskéje című munkájából származnak, mely az első nagyközönség számára készített nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyvünk. Olyan nagy sikere volt, hogy a 19. századig többször, kibővítve újra kiadták. Még az 1801-ben piacra került Úri és közönséges konyhákon megfordult szakáts-könyv című munkában is többségében ugyanazokat a recepteket találjuk meg, persze a korszaknak megfelelő, számunkra már talán kicsit körülményes nyelvezettel.

 

Cseh rántott

Meghámozott almaszeleteket vajon párolás után törjük össze villával. Adjunk hozzá tojás sárgáját, tejfölt, egy kevés cukrot (nádmézet). A közepesen sűrű masszát előre kivajazott hőálló tálba tesszük, és megsütjük. A megpirult tetejű fogást mézzel és fahéjjal tálaljuk.

 

Mondola klödör

Mandulaliszthez pár csepp rózsavíz mellett adjunk cukrot (nádmézet) vagy rendes mézet. Fehér kenyérből vágjunk szeleteket, ha vastag vágjuk le a héját és áztassuk tejbe. Ehhez 1 vagy 2 tojás sárgáját adjunk hozzá, majd keverjük össze a masszát. Egy kanál segítségével szaggassunk gombócokat a masszából és édes tejben főzzük ki. Tálaláskor az édes tejből önthetünk a gombócokra.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok