Laposa Bence: a Balatonnál felesleges a fürdési lehetőséget reklámozni
A balatoni régió jövője nem az, hogy tavaszi és őszi szezonban is erősít, hanem az, ha egész évre alkalmas programokat képes kínálni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.
A Balatoni Kör elnöke szerint nem őszi meg tavaszi szezont kell létrehozni a balatoni régióban.
"Abban hiszünk, hogy ha valaki bármikor hétvégi szabadidős programon gondolkodik, akkor az egyik első lehetőségként a Balaton jusson az eszébe" - mondta Laposa Bence badacsonyi borász az InfoRádió Aréna című műsorában.
A prioritások között a sokadik helyre tenné a fürdőrégiót.
"Nagyon egyszerű oka van: ahhoz, hogy 35 fokban valaki bemenjen a vízbe és megfürödjön, túl nagy marketingaktivitásra nincs szükség.
Tehát még a kiemelt hónapokban is sokkal inkább azt kellene megmutassuk, hogy a fürdésen kívül mit tud még csinálni a vendég" - mondta.
Szerinte azt kell tudni megmutatni, hogy a Balaton Magyarországon Budapesttel egyenrangú gasztronómiai régió, messze a legtöbb jó színvonalú, izgalmas étteremmel a főváros után. Továbbá "a balatoni meghatározó borrégiója az országnak, fantasztikus választékkal", kirándulóturizmusban pedig az egyik legelkapottabb régió, nem beszélve arról, hogy a szabadidősportokat tekintve "a legfrekventáltabb desztináció", szinte nincs olyan hétvége, hogy ne lenne ott futó, kerékpár- vagy triatlonverseny.
"Nagyon aktív kulturális kínálattal, fantasztikus történelmi tájjal, épületekkel, hagyományokkal rendelkezik a tó és a szűkebb környéke; nekünk a régiót ezek mentén kell tudni definiálni" - tette hozzá Laposa Bence. Ehhez még szerinte a vízfelület adta lehetőségek, a vízi sportok, a vitorlázás is fontos identitásképző.
Jó évjárat lehet 2019
A most zajló szüretről szólva elmondta, minden ilyenkor dől el, "ilyenkor keletkezik a szőlőből a bor".
"Az előző hétvégén zajlott a hagyományos badacsonyi szüreti felvonulás, amely az egyik legrégebbi az országban. Legutóbb pedig mi magunk tartottunk egy-kétszáz embernek borvacsorákat, dűlőtúrákat, üzemlátogatásokat" - újságolta.
A 2019-es évjárattal kapcsolatban azt mondta, minden szőlőről akkor lehet nyilatkozni, ha le van szedve, ki van préselve és a hordóban vagy a tartályban van, vagyis "október közepén lehet szummát mondani".
"Esőre nincs szükségünk, ha a továbbiakban nem fog esni, jó évjárat lehet. Az látszik, hogy nem lesz rekordtermés, ami nem feltétlenül baj, de egyelőre nagyon szépek és zamatosak a fürtök, bogyók." - adott helyzetjelentést.
Szerinte a borász tudására akkor van igazán szükség, ha nem jó az évjárat, és hirtelen, gyorsan kell csinálni mindent a nem túl jó időjárási viszonyok közepette.
A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.