KÖZÖS A BOR, DE NEM TÚROS A...
A meghívó szerint immár kilencedik alkalommal látogatott el „ezen a ködös esős októberi napon” Tolcsvára a borvidék 27 településének küldöttsége, hogy a szokás szerint összeadja a 2-2 mázsa szőlőt és a 20-20 kilónyi aszúszemet, amelyből aztán a Tokaj Kereskedőház Zrt. technológiája és szakértő borászai megalkotják azt a bizonyos bort.
Kitűnő az alapanyag
A történelemkönyvek lapozgatásdására nincs szükség, hogy visszaidéződjék: annak idején Nyikos Istvánnak, a Magyar Borok Háza vezetőjének ötlete volt a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borának megalkotása. A településeket nem kellett sokat győzködni, és az állami borkombinát – a térség egyik legfontosabb szőlőfelvásárlója, -feldolgozója – is azonnal partnere lett az ötletnek. Azóta pedig minden ősszel – hol ködös, hol napsütéses őszi délelőttön – elzarándokolnak a településvezetők és hozzák a bor alapanyagát. Idén különösen jót. Ezt Puklus Péter főborász állapította meg és megerősítette Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója is, hozzátéve: „Hogy milyen lesz az idei polgármesterek bora? Az majd kiderül úgy december tájékán, amikor már érdemes megkóstolni a forrásban lévő nedűt. Azt gondolom persze, hogy az alapanyagot látva, ízlelve, jó minőségűnek kell majd lennie az idei polgármesterek borának”. Tréfásan hozzátette: „Ezen egy borász már csak ronthat...”
A kész, bepalackozott bort hagyományosan a jövő évi tokaji borfesztiválon adják át a településeknek.
Jóhírüket viszi
A polgármesterektől – akiknek zöme 2002 óta minden évben eljön a borátadásra – azt is megtudhatjuk persze, hogy az első években azért nem mindig sikerült olyan nagyon jó minőségűre, de az évek során – csakúgy, mint a települések kapcsolata – egyre jobb lett, összeért. A közös nedűvel telt borospalackok pedig évről-évre hírét viszik a világban a tokaj-hegyaljai értékeknek, amelyek méltán érdemlik meg a nemzetközi megbecsülést.
Polgármesterek bora:
27 település tartozik a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borvidékhez
2002 óta adják össze a települések a polgármesterek borának alapaanyagát
2 mázsa szőlőt adnak össze a településenként
20 kilogramm aszúszem gazdagítja településenként a bor alapanyagát
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.