KÖZÖS A BOR, DE NEM TÚROS A...

2009-10-22 | boon.hu
A Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Bora már történelemmel bír. Olyannyira, hogy sokan már azt sem tudják pontosan megmondani, hogy az idei – keddi – szőlőátadó ceremónia voltaképpen hányadik a sorban.

A meghívó szerint immár kilencedik alkalommal látogatott el „ezen a ködös esős októberi napon” Tolcsvára a borvidék 27 településének küldöttsége, hogy a szokás szerint összeadja a 2-2 mázsa szőlőt és a 20-20 kilónyi aszúszemet, amelyből aztán a Tokaj Kereskedőház Zrt. technológiája és szakértő borászai megalkotják azt a bizonyos bort.
KÖZÖS A BOR, DE NEM TÚROS A...

A ceremónia kezdetén aztán Vojnár László, a házigazda polgármester (Tolcsva első embere) ujjain is végigszámolta, hogy – amennyiben az első ilyetén esemény 2002-ben volt (márpedig ezt ténynek tekintették a megjelentek) – akkor most a nyolcadik szőlőösszeadás van. Mindez persze nem változtatott a tényen, egy olyan esemény következett el, immár sokadszor, amely egyfajta összekötőkapocs a borvidék települései között.

Kitűnő az alapanyag


A történelemkönyvek lapozgatásdására nincs szükség, hogy visszaidéződjék: annak idején Nyikos Istvánnak, a Magyar Borok Háza vezetőjének ötlete volt a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Borának megalkotása. A településeket nem kellett sokat győzködni, és az állami borkombinát – a térség egyik legfontosabb szőlőfelvásárlója, -feldolgozója – is azonnal partnere lett az ötletnek. Azóta pedig minden ősszel – hol ködös, hol napsütéses őszi délelőttön – elzarándokolnak a településvezetők és hozzák a bor alapanyagát. Idén különösen jót. Ezt Puklus Péter főborász állapította meg és megerősítette Kiss István, a Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója is, hozzátéve: „Hogy milyen lesz az idei polgármesterek bora? Az majd kiderül úgy december tájékán, amikor már érdemes megkóstolni a forrásban lévő nedűt. Azt gondolom persze, hogy az alapanyagot látva, ízlelve, jó minőségűnek kell majd lennie az idei polgármesterek borának”. Tréfásan hozzátette: „Ezen egy borász már csak ronthat...”

A kész, bepalackozott bort hagyományosan a jövő évi tokaji borfesztiválon adják át a településeknek.

Jóhírüket viszi

A polgármesterektől – akiknek zöme 2002 óta minden évben eljön a borátadásra – azt is megtudhatjuk persze, hogy az első években azért nem mindig sikerült olyan nagyon jó minőségűre, de az évek során – csakúgy, mint a települések kapcsolata – egyre jobb lett, összeért. A közös nedűvel telt borospalackok pedig évről-évre hírét viszik a világban a tokaj-hegyaljai értékeknek, amelyek méltán érdemlik meg a nemzetközi megbecsülést.



Polgármesterek bora:


27 település tartozik a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borvidékhez
2002 óta adják össze a települések a polgármesterek borának alapaanyagát
2 mázsa szőlőt adnak össze a településenként
20 kilogramm aszúszem gazdagítja településenként a bor alapanyagát

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok