KOVÁCS NIMRÓD A MAGYAR BOROKRÓL A TRAVEL CHANNELEN

2009-01-26 | monarchiaborok.h
A csatorna műsorra tűzte a 2008 szeptemberében forgatott két magyar vonatkozású epizódját.

A francia származású, Londonban élő borszakértő, Isabelle Legeron által vezetett Journey into Wine (Borutazások) című műsor új epizódjának első vetítésére 2009. január 26-án este 8 órakor kerül sor.

A "Budapest to the Black Sea" címen vetített részben, idézzük: ”Isabelle Budapesttől a Fekete tengerig utazik, hogy bemutassa a korábbi kommunista blokk tagjai, köztük Magyarország, Bulgária és Románia bortermelését, amelyek ma már többet kínálnak a szupermarketekben található tömegtermékeknél.
KOVÁCS NIMRÓD A MAGYAR BOROKRÓL A TRAVEL CHANNELEN

A francia borszakértő egy olyan régióba kalauzolja el a nézőket, amely több évezredes borkészítési hagyományokkal rendelkezik, és lassacskán ébredezik a 60 éves közönyből és elhanyagoltságból."

Isabelle Legeron Budapesten kezdte az ismerkedést a magyar borokkal, és itt találkozott Kovács Nimróddal, az egri Monarchia Wineryről Kovács Nimród Wineryre átnevezett borászat tulajdonosával, aki a Cédrus utcai házába hívta meg Isabellet, a műsor producerét Deborrah Lambert és a teljes stábot.

Nem véletlenül, hiszen Kovács Nimród és Richard Woolf, a Travel Channel tulajdonosa régi jó barátok és ő javasolta Isabellenek, hogy a Magyarországról szóló egyik epizódban készítsen egy beszélgetést Kovács Nimróddal, azzal az emberrel, aki sok helyen járt már a világban és a tapasztalati alapján méltán lehet mérvadó véleménye a magyar borok hazai és világpiaci jelenéről és jövőjéről. A több mint hatórányi vendégeskedés ideje alatt szó esett a magyarországi borrégiók sajátosságairól, a magyar borok történetéről, a borkészítés ezer éves tradíciójáról, gasztronómiáról és Isabelle természetesen megkóstolta a házigazda egri borászatának borait, és közülük a Monarchia Chardonnay Battonage 2006 és a 2004-es évjáratú Bazilika (az egyetlen Superior Bikavér a világon a 2004-es évjáratból) tetszett a legjobban. Az utóbbiról azt mondta, különleges burgundi stílusú cuvée bor.

Isabellenek, aki ellátogatott Egerbe is, és ott több borászat borait is megismerte, az a véleménye alakult ki, hogy Eger az a hely, amely borai által most kezd majd világhírűvé válni. Minden adottsága megvan ehhez és a fejlődés, amely a kilencvenes évek közepe táján elindult, egy-két éven belül meg kell, hogy hozza a sikert a világ borpiacán is. Ehhez azonban még az eddiginél is sokkal inkább figyelniük kell a magyar bortermelőknek és kereskedőknek a borok ár-érték arányára, mert ezen még van mit változtatni.

Isabelle és a stáb is jó érzéssel, jó hangulatban köszöntek el vendéglátójuktól, olyannyira, hogy Isabelle ígérte, vissza fog térni, követni fogja a változásokat és kíváncsi lesz a házigazda borászatának új boraira, amelyek már magukban hordozzák majd a nemzetközi szakembergárda tudását és Kovács Nimród személyes ízvilágát.

A tizenkét napos forgatás alatt a Travel Channel stábját a Magyar Bormarketing Kht (Wines of Hungary) és a Magyar Turizmus Zrt segítette.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok