KÓSA LAJOS BEVALLOTTA
A 16:00 órakor kezdődött rendezvényt az egyetem díszudvarában megtartott borbemutató és kóstoló követte, ahol az ország különböző pontjáról érkezett fiatal borászok kínálták boraikat. A közel másfél órás beszélgetést követően itt bárki leöblíthette a kiszáradt torkát a tokaji, villányi, egri és móri borokkal.
Kovács Pál, a debreceni Esszencia Borszaküzlet tulajdonosa kifejtette, hogy valójában nem meglepő a két ital házasítása, mivel genetikailag szervezetünk kódolva van a magas kalóriabevitel igényére és fiatal korban mi sem egyszerűbb a felnőttéváláshoz, mint a már megszokott üdítőitalt elkeverni a „fanyar”, de felnőttesen alkoholos vörösborral.
Kósa Lajos töredelmesen bevallotta, hogy a tokaji borok szerelmese és kifejezetten fröccsrajongó. A minőségi borfogyasztás problémáját a fiatalok körében egészen egyszerűen a magas árban látja. A jó ár-érték arányú borok többsége a fiatalok számára megfizethetetlen, ezért van az, hogy nemcsak a fiatalok, de a magyar társadalom jelentős része is inkább sörfogyasztó és csak alkalomszerűen iszik bort. A borkultúránk rossz állapotát leginkább a nem megfelelően képzett éttermi személyzettel és idegen gasztronómiai szokások átvételével magyarázza.
Hernyák Tamás, aki borász és gasztronómus is egy személyben, inkább az alapanyagok minőségének eltérésében látja a nagyobb problémát, de abban ő is egyetértett, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a fiatalok borhoz és minőségi étkezéshez való megismertetésének folyamatát.
Gál Tibor fiatal egri borász véleménye szerint meg kell tanulnunk a jó bort nemcsak értékelni, de érteni is. A tudatos nevelésnek igen fontos szerepet kellene játszania nemcsak a gasztronómia és borfogyasztás, de az élet minden területén.
Ipacs Géza grafikus sok neves magyar borászatnak tervez boroscímkéket. Szerinte nemcsak a borfogyasztásban, de az élet minden területén ki van téve a vásárló a termékek által sugallt érzelemképeknek. Elmondása szerint Bikavér címkének elhagyhatatlan színe a vörös, mivel a fogyasztóban ez a két elem nagyon erősen összetársult.
Az érdekes beszélgetés során ugyan arra nem kaptunk választ, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a fiatalok borfogyasztási szokásait megreformáljuk, de ez az alkalom is lehetőség volt arra, hogy sokak szemét felnyissuk: igenis van jó magyar bor és vétek ezt a természet adta nedűt egy teljesen művi cukorsziruppal nyakon önteni.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.