KISTERMELŐKNEK IS KÖTELEZŐ A TÖRKÖLY ÉS SEPRŐ LEADÁSA

KISTERMELŐKNEK IS KÖTELEZŐ A TÖRKÖLY ÉS SEPRŐ LEADÁSA

El kell számolniuk a borászoknak a borkészítés során keletkezett seprővel és törköllyel. Ez nem új dolog, az viszont igen, hogy a rendelet nem csak a nagy pincészetekre vonatkozik.

Négy évvel ezelőtt, az uniós csatlakozást követően tették kötelezővé hazánkban is, hogy a borkészítés melléktermékét, a törkölyt és a seprőt valamelyik lepárlóüzemben le kell adni. A kunfehértói Aranykapu Zrt. kereskedelmi vezetője, Babós László elmondta, a változás lényege: továbbra is kötelező a melléktermékek leadása, de ezért már nem jár pénz a borászoknak. Az eddigi átvételi árat, a kilónkénti hét forintot már nem fizeti meg a lepárlóüzem, ehelyett csak a fuvardíjat kompenzálja. Ráadásul azt sem teljes egészében, csak az odaszállítást. Viszont nem mindenkire vonatkozik a kötelező lepárlás. A jogszabály szerint az évi huszonöt (régebben az alsó határ nyolcvan hektoliter volt) és ötszáz hektoliter bortermelésnél még választhat a borász, mit tesz a seprőjével: az irányított kivonást választja, vagy egy lepárlóüzembe szállítja.

Már a kistermelőknek is kötelező a seprő és törköly leadása

Sidlovics Diánától, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai referense elmondta, a törkölyt takarmánykészítő üzemnek, vadászoknak, szervestrágyaként vagy szőlőmagolaj készítéshez is le lehet adni, de a leadásról igazolást kell kérni. A seprőt pedig égetőműnek, biogázkészítő üzemnek, borkősavkészítőnek vagy jobb híján szennyvíztelepnek lehet leadni, szintén igazolással.

Mind a seprőnél, mind a törkölynél az ellenőrzött kivonás egyben azt is jelenti, hogy hetvenkét órával a kivonás előtt ezt be kell jelenteni az Országos Borminősítő Intézethez. A bejelentésnek tartalmaznia kell: a bejelentő nevét, lakcímét, adóazonosító jelét vagy adószámát, egyszerűsített adóraktári számát, aláírását, a kivonási hely pontos megnevezését, a becsült mennyiséget és potenciális alkoholtartalmát, a kivonás tervezett módját és időpontját.

A kivonás tényét még azon a napon be kell jegyezni a pincekönyvbe. A pénzügyőrök ezt később ellenőrizhetik. Jelentős eltérés az eddigiektől az is, hogy már a huszonöt hektolitert meghaladó mennyiségben bort termelő pincészetekre is vonatkozik az említett szabályozás, mondta Sidlovics Diána. Akire a kötelező lepárlás vonatkozik (törkölynél ötezer hektoliter, seprőnél ötszáz hektoliter vagy annál több) annak nincs választási lehetősége. A lepárlóüzembe kell szállítania a mellékterméket. Az agrártárca közleményében hangsúlyozta, a törkölyt ki lehet juttatni a termőföldre, és ehhez nem kell kérni talajvédelmi hatósági engedélyt.

Az Országos Borminősítő Intézethez Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Borminősítési Igazgatóság, fax számuk: 06-1/212-4978, vagy e-mail: bormin@t-online.hu.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok