KIS SAJTLEXIKON - AVAGY MIVEL PÁROSÍTSUK BORAINKAT?
Mi sem nagyszerűbb ennél, hiszen elkerüljük a hosszas pepecselést a konyhában, időnket barátainkra fordíthatjuk, mégis ízléses, különleges módon látjuk vendégül szeretteinket. Nem kell hozzá más, mint egy fa vágódeszka, egy kis útmutató és ízléses tálalás. Itt a december, kanyarban a karácsony, indulhat a partiszezon!
Általános szabály, (de nem törvényszerű) hogy egy bizonyos régióból származó sajtot azonos régió borával kóstoljunk, pl. ha egy közép-olasz juhsajthoz Chianti-t kínálunk, nagyot nem tévedünk. Sajt világában kevésbé otthonosan mozgók kövessék ezt a szabályt. De ez nem aranyszabály, mint ahogy az sem, hogy sajttálat csak fehérborral, hústálat csak vörössel kóstolhatunk.
Könnyű, fiatal, friss sajtokat csakis fehérborral kínáljunk! Szóba jöhetnek itt a friss kecskesajtok, amihez könnyű, gyümölcsös újvilági Sauvignon Blanc, Zöld Veltelini, Rizlingszilváni illik, vagy akár pezsgő, habzóbor, Prosecco.
Friss mozzarellához és a brit cheddarhoz a szürkebarátot ajánlom.
Érett kecskesajthoz, illetve fehér nemes penészes lágysajtokhoz, mint a francia Brie, Camembert, vagy az olasz Mascarpone, jöhetnek a krémes-vajas Chardonnay-k, de itt már beléphet a könnyű (!) Pinot Noir, vagy a gyümölcsös Beaujolais.
Félkemény, kemény, vágható sajtokhoz bátran ajánljunk vöröset. Félkemény, vágható sajtokhoz, mint pl. a svájci Ementáli, vagy az olasz Taleggio, kiválóan passzol a Pinot Noir, Kékfrankos, Barbaresco, vagy éppen Rioja. Kemény juhsajt, a Pecorino Chianti-val, de a szuperkemény Parmezán, vagy Grana Padana Valpolicella-val, vagy Lambrusco-val a legjobb.
Fűszeres sajtok, pl. köménymaggal, vagy fekete borssal ízesítettek tökéletesen harmonizálnak a testesebb Merlot-val, vagy Cabernet Sauvignon-nal.
A sajtok királynőjéhez, a nemes penészes kéksajtokhoz a borok királynőjét, édes desszertbort kínáljunk. Akár az olasz kék Gorgonzolát, akár a francia Bleu d’Auvergne-t, vagy az ismertebb Roquefort-ot, vagy az angol Stinking Bishop kéksajtot választjuk, kínálhatunk hozzá késői szüretelésű Traminit, Tokaji Aszút, vagy bármilyen Sauternes típusú fehéret, de hideg téli estéken bátran nyúlhatunk a vörös nagyágyúkhoz, mint a Portóihoz Stiltonnal párosítva, vagy a Marsalához.
Jó tanács kis összejövetelekre, hogy 5-6 különböző ízvilág helyett kínáljunk inkább csak 2-3 féle sajtot hozzá megfelelően kiválasztott borral, kenyérrel, vagy sajthoz való keksszel. Figyeljünk a mennyiségre. Ha desszert helyett, a vacsora utolsó fogásaként tálaljuk, elegendő fejenként 6-8 dkg, de ha nem kínálunk mást a partin csak sajtot és bort, fejenként 20 dkg-mal kell számolnunk. Tálalás előtt jó félórával vegyük ki a finomságokat a hűtőből.
Jó bulizást!
A cikk szerzője visszajelzéseket, észrevételek a marianna@wineroads.eu e-mail címre várja!
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.