KIS SAJTLEXIKON - AVAGY MIVEL PÁROSÍTSUK BORAINKAT?

Napjainkban egyre népszerűbb vacsoravendégeinknek a krémes-mázas desszert helyett sajttálat kínálni utolsó fogásként, vagy partikon, céges bulikon az unásig variált mini-szendvicsek helyett sajttálat felszolgálni borokkal párosítva.

Mi sem nagyszerűbb ennél, hiszen elkerüljük a hosszas pepecselést a konyhában, időnket barátainkra fordíthatjuk, mégis ízléses, különleges módon látjuk vendégül szeretteinket. Nem kell hozzá más, mint egy fa vágódeszka, egy kis útmutató és ízléses tálalás. Itt a december, kanyarban a karácsony, indulhat a partiszezon!
KIS SAJTLEXIKON - AVAGY MIVEL PÁROSÍTSUK BORAINKAT?

Na de hogyan fogjunk hozzá? Mit mivel kínáljunk?
Általános szabály, (de nem törvényszerű) hogy egy bizonyos régióból származó sajtot azonos régió borával kóstoljunk, pl. ha egy közép-olasz juhsajthoz Chianti-t kínálunk, nagyot nem tévedünk. Sajt világában kevésbé otthonosan mozgók kövessék ezt a szabályt. De ez nem aranyszabály, mint ahogy az sem, hogy sajttálat csak fehérborral, hústálat csak vörössel kóstolhatunk.

Könnyű, fiatal, friss sajtokat
csakis fehérborral kínáljunk! Szóba jöhetnek itt a friss kecskesajtok, amihez könnyű, gyümölcsös újvilági Sauvignon Blanc, Zöld Veltelini, Rizlingszilváni illik, vagy akár pezsgő, habzóbor, Prosecco.
Friss mozzarellához és a brit cheddarhoz a szürkebarátot ajánlom.

Érett kecskesajthoz, illetve fehér nemes penészes lágysajtokhoz
, mint a francia Brie, Camembert, vagy az olasz Mascarpone, jöhetnek a krémes-vajas Chardonnay-k, de itt már beléphet a könnyű (!) Pinot Noir, vagy a gyümölcsös Beaujolais.

Félkemény, kemény, vágható sajtokhoz
bátran ajánljunk vöröset. Félkemény, vágható sajtokhoz, mint pl. a svájci Ementáli, vagy az olasz Taleggio, kiválóan passzol a Pinot Noir, Kékfrankos, Barbaresco, vagy éppen Rioja. Kemény juhsajt, a Pecorino Chianti-val, de a szuperkemény Parmezán, vagy Grana Padana Valpolicella-val, vagy Lambrusco-val a legjobb.
Fűszeres sajtok, pl. köménymaggal, vagy fekete borssal ízesítettek tökéletesen harmonizálnak a testesebb Merlot-val, vagy Cabernet Sauvignon-nal.

A sajtok királynőjéhez, a nemes penészes kéksajtokhoz a borok királynőjét, édes desszertbort kínáljunk. Akár az olasz kék Gorgonzolát, akár a francia Bleu d’Auvergne-t, vagy az ismertebb Roquefort-ot, vagy az angol Stinking Bishop kéksajtot választjuk, kínálhatunk hozzá késői szüretelésű Traminit, Tokaji Aszút, vagy bármilyen Sauternes típusú fehéret, de hideg téli estéken bátran nyúlhatunk a vörös nagyágyúkhoz, mint a Portóihoz Stiltonnal párosítva, vagy a Marsalához.

Jó tanács kis összejövetelekre, hogy 5-6 különböző ízvilág helyett kínáljunk inkább csak 2-3 féle sajtot hozzá megfelelően kiválasztott borral, kenyérrel, vagy sajthoz való keksszel. Figyeljünk a mennyiségre. Ha desszert helyett, a vacsora utolsó fogásaként tálaljuk, elegendő fejenként 6-8 dkg, de ha nem kínálunk mást a partin csak sajtot és bort, fejenként 20 dkg-mal kell számolnunk. Tálalás előtt jó félórával vegyük ki a finomságokat a hűtőből.
Jó bulizást!


A cikk szerzője visszajelzéseket, észrevételek a marianna@wineroads.eu e-mail címre várja!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok