KÍNAI TUDÓSOK ÉS AZ Ó-HATÁSÚ BOR
Azt találták ki, hogy elektromos mezőn folyatják át a bort, hogy bársonyosabb és érettebb legyen, mellyel felkeltették Új-Zéland vezető bortudósainak érdeklődését.
Az Auckland Egyetem bortudósa, Paul Kilmartin érdeklődött a kínai kísérlet iránt, mivel maga is munkálkodott már hasonló vonalon. Ő karbonelektródákat és igen alacsony feszültséget vezetett boros hordókba 12 héten át, hogy lassanként érlelje a nedűt, így utánozva az oxigenizációs folyamatot, melyet a borkészítők alkalmaznak, hogy hamarabb piacra dobhassák a vörösborukat.
Dr Kilmartin elmondta, az érlelési és lágyítási folyamatok, melyek normális esetben hónapokat vagy éveket vesznek igénybe, felgyorsíthatók. „A borkészítők azonban aggódnak amiatt, hogy nagy mennyiségben tesznek oxigént a borba, vagy olyasmit, amitől túlságosan felgyorsul a változás.” Az óbor benyomását kelthetik, de aldehidek is keletkezhetnek – olyan anyagok, melyek kellemetlen ízt adnak a bornak. Elmondta, hogy a kínaiak technológiája segíthet azokon a borokon, melyek másként ihatatlanok, de nem biztos, hogy mindegyik bor esetében működik.
Alan Rimmer, Hawke’s Bay borászatából szkeptikusan viszonyult a kínai kísérlethez, mondván, hogy az elektromos eszközök, melyek állítólag siettetik az érést, már léteznek egy ideje, de sosem használták őket igazán. Eközben egy ausztrál orvos megalkotta a világ állítólag legegészségesebb borát azzal, hogy növelte az egyik, a természetben is előforduló antioxidáns mennyiségét, mely tisztítja az ereket és csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A Sydney-i Phillip Norrie azt mondja, hogy százszorosára növelte a rezervatrol mennyiségét. Az íztelen, szagtalan antioxidáns értisztítóként működik.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.