KIEMELKEDŐ ÉVJÁRAT LETT AZ IDEI

Az évtized legjobb évjárata az idei - tartják az Egri Borvidéken. A kiemelkedő minőség azonban csak enyhíteni tud a gazdák gondjain, az ágazat válsága tovább mélyült.

Lényegében mostanra befejeződött a szüret, most már csak annak a pár termelőnek van kint a szőlője, akik jégbort akarnak készíteni, illetve azoknak, akik csak azt várják, hogy újra járhatók legyenek az utak, s az időjárás megengedje a szüret befejezését. Zömmel saját pincészettel rendelkező gazdákról van szó, akik el akarták adni a szőlőjüket, már értékesítették a termést.
KIEMELKEDŐ ÉVJÁRAT LETT AZ IDEI

Minderről dr. Gál Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának (EBHT) titkára beszélt lapunknak, akit az idei szüret tapasztalatairól, az évjárat minőségéről kérdeztünk. Miként fogalmazott, a sok rossz hír mellett örömteli, hogy - az újborok megkóstolása után - úgy tűnik: kiemelkedő évjárat lesz az idei, sőt az évtized legjobbjának ígérkezik. Igaz, a végső "ítéletet" csak pár év elteltével lehet kimondani. - Az utóbbi évek tapasztalatai, illetve a termésre vonatkozó adatok tükrében kijelenthetjük: az Egri Borvidék klímája melegedett - mutatott rá az EBHT titkára. Ami tehát a 2009-es évjáratot illeti: szinte minden körülmény a kiváló borok születését segítette. Télen a szokásosnál több csapadék hullott, április elején pedig hiretelen meleggel köszöntött be a tavasz, ami gyors rügyfakadást és intenzív hajtásnövekedést eredményezett. Június végéig szinte mindig megvolt a szükséges eső, ami szintén a gyors növekedést segítette. Egy-egy hűvösebb hét becsúszott ugyan, de fagy-, illetve jégkár nem volt. A tavaszt száraz és meleg nyár, majd rendkívül száraz és nagyon meleg ősz követte, így még jobban felgyorsultak az érési folyamatok. A hűvös őszi éjszakáknak köszönhetően pedig "nem égtek el" a szőlő aromái és savtartalma. Dr. Gál Lajos ugyanakkor azt is megjegyezte: ha nincs ez a magas minőség, bőven maradt volna szőlő a tőkéken. Ezt a termést azonban - ha roppant nyomott áron is de - elvitték a borvidéki, illetve az azon kívüli, esetenként külföldi, felvidéki, erdélyi, cseh felvásárlók. A minőségi ugrás viszont jelentős, 30-40 százalékos terméscsökkenéssel is együttjárt. - Azt is meg kell jegyezni, hogy sokan jelezték: ilyen alacsony - 30-50 forintos kilónkénti - felvásárlási árak és az elhúzódó kifizetések mellett fel fognak hagyni a szőlőműveléssel, mert már több pénzt nem tudnak felhordani a hegyre... Vannak olyan gazdák, akiknek ez már a második, esetleg harmadik veszteséges évük volt. Ez pedig még akkor is elgondolkodtatásra késztet mindenkit, hogy nem egri specialitásról kell beszélni, az egész ágazat válságban van - mutatott rá. Elhangzott még: a pontos termési adatokat a hagyományokhoz híven a Szent János-napi borszentelőt követően hozzák nyilvánosságra, ám az most látszik, hogy az átlagos mennyiség - nagyon nagy szórás mellett - a hektáronkénti 70 mázsa alatt maradt.

év hektár 1996: 3600 2001: 5316 2005: 6014 2009: 5932 Forrás: EBHT kc.:Évjáratok az Egri Borvidéken 2000: kiemelkedő 2001: közepes 2002: kiemelkedő 2003: kiemelkedő 2004: közepes 2005: nagyon jó 2006: kiemelkedő 2007: nagyon jó 2008: nagyon jó 2009: az évtized legjobbja kc.:Bolyki: 10/10 Bolyki János 25 hektár szőlőt művel. Szavai szerint már június-július folyamán látni lehetett, hogy a szőlő nagyon előrehaladott állapotban van, s ennek megfelelően a szüretet is két héttel korábban kezdték a szokásosnál. Érdekes módon azonban a betakarítás mégis elhúzódott: az utolsó sorokkal alig két hete végeztek. - A természet "korrigált": miközben a magas mustfok hamar megvolt, a savtartalom, illetve a többi érték a szokásos időben érte el a kellő mutatót. Összességében azt mondhatom: rendkívüli évjárat az idei, magas beltartalmú borok készülhetnek. Nálam egy tízes listán tízet ér 2009 - jelentette ki a fiatal borász.

Sike: 10/9 fölé Sike Tamás szerint idén nem volt szükség terméskorlátozásra, a természet önmagától megoldotta ezt a kérdést. A 27 hektáron gazdálkodó borász kiemelte: a meglehetősen aszályos év inkább a vörös-, illetve a szintén nagytestű, fahordós érlelésű fehérboroknak kedvezett, sem mint az illatos, reduktívaknak. Az extra magas mustfokkal és viszonylag alacsony savtartalommal szedett kékszőlőből készült borok esetében különösen szép színről, gazdag aromaanyagokról, vastagságról és töménységről lehet beszélni. Bár mindegyik bora szépnek ígérkezik, különösen sokat vár az Olaszrizlingtől, illetve a Syrahtól. Nála 2009 tízből kilenc fölét kapott.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok