KÉT ÜTEMŰ POFON A TOKAJI BORVIDÉKNEK

2009-02-02 | inforadio.hu
A tervezett szerencsi erőmű-építés ütemezett megvalósításáról beszél az a most nyilvánosságra került dokumentum, amely a világörökségi hatástanulmány alapján készült. Az ajánlás szerint az első ütemben a szalmaerőműnek csak az egyik blokkja épüljön meg.
KÉT ÜTEMŰ POFON A TOKAJI BORVIDÉKNEK

"A működés hatásait 5 éven keresztül a beruházó és a világörökségi helyszín kezelésében érintett civil szervezetek közösen monitorozhatnák, és az így nyert tapasztalatok figyelembevételével születhet döntés az erőmű második ütemének megvalósításáról" - olvasható a "Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Megőrzési állapotjelentés" című dokumentumban.

Az első visszhangok alapján - az InfoRádió értesülései szerint - csalódottan fogadták a Szerencsre tervezett szalmaerőmű megépítésével szemben, a világörökségi terület és a Tokaj-hegyaljai borvidék védelme mellett állást foglaló önkormányzatok és civil szervezetek azt a dokumentumot, amely hétfőn jelent meg a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkárságának honlapján.

A "Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Megőrzési állapotjelentés" címet viselő dokumentum a korábbi várakozásokkal szemben nem javasolja egyértelműen azt a megoldást, hogy a tervezett 50 megawattos erőmű helyett egy jóval kisebb épüljön. Bár a dokumentum kimondja, hogy az erőmű energiatermelési szempontból hasznos lehet, megjegyzik: a létesítmény a világörökségi terület, és a borvidék szempontjából jelentős kockázatot jelent.

"Ütemezett megvalósítás"


A dokumentum a tervezett szerencsi erőmű-építés ütemezett megvalósításáról beszél. Az ajánlás szerint az első ütemben a szalmaerőműnek csak az egyik blokkja épülne meg. "A működés hatásait 5 éven keresztül a beruházó és a világörökségi helyszín kezelésében érintett civil szervezetek közösen monitorozhatnák, és az így nyert tapasztalatok figyelembevételével születhet döntés az erőmű második ütemének megvalósításáról" - olvasható a "Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj Megőrzési állapotjelentés" című dokumentumban.

A tanulmány részletesen foglalkozik az erőműben felhasznált szalma Szerencsre történő szállításának környezeti terheiről. Ezzel kapcsolatban Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy fontos lenne az erőműbe kerülő szalma vasúti szállítása, mert a kamionforgalom már most is jelentősen terheli a környezetet.

Mivel a tehergépkocsik az Alföld felől jelenleg a Tokaj belvárosában található Tisza-hídon keresztül juthatnak a legrövidebb úton Szerencsre, várható, hogy az erőmű beindulása jelentősen megnöveli a helyiek által már eddig is kifogásolt kamionforgalmat Tokaj és Tarcal térségében.

Jelentős megosztottság

A jelentés egyébként leírja, hogy "a Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj világörökség helyszín kiemelkedő egyetemes értékeinek megőrzése szempontjából a Szerencs város területén megvalósítani tervezett, nemzetközi szinten is szokatlanul nagy szalmatüzelésű erőműberuházás számos, részben az adott világörökségi helyszínen túlmutató problémát vetett fel".

A jelentés részletesen beszámol arról is, hogy a szalmatüzelésű erőmű beruházását a közvetlenül, vagy közelről érintett önkormányzatok és lakosok támogatják. A befogadó város, vagyis Szerencs, és a kistérség véleménye szerint ugyanis az erőmű a további gazdasági fejlődés kiindulópontja lehet.

Ezzel szemben "a világörökségi terület több önkormányzata, a bor- és szőlőkultúra zavartalan fenntartásában érdekelt vállalkozások, számos társadalmi szervezet a beruházás mérete, az általa okozott közvetlen és közvetett környezetterhelés miatt a világörökségi értékek veszélyeztetőjét látja a beruházásban".

A világörökségi kultúrtájon tervezett erőmű szembefordította a korábban lényegében egységes szemléletű önkormányzatokat és megosztotta a helyi társadalmat - állapítja meg az UNESCO központja számára készített jelentés. Ennek a megosztottságnak a legkirívóbb jeleként, elsősorban a változtatás szükségességének nyomatékot adó jelzés szándékával 2008 végén a világörökségi helyszín által érintett 27 település közül néhány kezdeményezte, illetve felvetette az "egyoldalú lemondás" lehetőségét a világörökségi címről - emlékeztet a dokumentum.

Hatástanulmány

"Elhatározásuk fenntartását abban az esetben látják indokoltnak, ha a helyszín kezelésére vonatkozó szabályozás (kezelési terv) belátható időn belül nem rendeződik, illetve nem válik teljesen egyértelművé az értékek megőrzéséből fakadó kötelezettségek és a fejlesztések lehetőségének egyidejű, összehangolt megoldása."

A tájékoztató rögzíti, hogy a Világörökség Bizottságnak 2008 januárjában adott magyar jelentés vállalásának megfelelően elkészült az a célzott komplex világörökségi hatástanulmány, amely három szempontból - károsanyag kibocsátás, forgalmi terhelés, vizuális hatás -, valamint a hatástanulmány által felszínre hozott további két szempontból - a közegészségügyi szempontok és a felszínborítások változása - vizsgálta a tervezett erőmű lehetséges hatásait. S ezek tekintetében fogalmazta meg konklúzióját, amelyben megvalósíthatósági feltételeket és ajánlásokat tesz a szerencsi szalmatüzelésű erőművel kapcsolatban.

Csalódottság


Éppen a fentiek miatt "keveslik" a jelentés állásfoglalást azok, akik azt várták, hogy a világörökségi terület védelmében egyértelműen megfogalmazódik majd, hogy a tervezettnél jóval kisebb erőmű építése lehet csak elfogadható.

A csalódottság oka - az InfoRádió értesülései szerint - az, hogy a jelentés jelenlegi formája "puhább", amennyiben az eredeti terv ütemezett megvalósításáról beszél. A dokumentumban jelzett öt éves monitoring időszak az első értékelések szerint egyfelől lehetővé teszi, hogy a világörökségi táj és borvidék jövőléért aggódók szándékai szerint csak feleakkora erőmű épüljön, mint az eredetileg tervezett. Másfelől viszont abban az irányban is "nyitva hagyja a kaput", hogy végül az eredetileg tervezett erőmű valósuljon meg, amely egyben a legnagyobb ilyen létesítmény lenne a viágon.

Szöveg: Kovács András István
Hanganyag: Gál Ildikó

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok