Két nap a Villányi Franc-nal

2015-12-11 | Hírszerkesztő

Hogy mi a cabernet franc, jól tudja minden borkedvelő. Kellemes, elegáns, gyümölcsös vörösbor, figyelemre méltó értékekkel. Maga a szőlőnövény Franciaországból származik, de kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően a világ szinte minden szőlőtermő vidékén jól érzi magát. Ennek ellenére borával legtöbbször házasításokban találkozunk, 100% cabernet franc-t a franciaországi Loire mellett jószerével csak Villányban töltenek palackba. Nem is akármilyet.

Két nap a Villányi Franc-nal

A sűrű, sötét, gazdag bor sokak érdeklődését felkeltette, a híres angol master of wine, Michael Broadbent pedig 2000-ben azt a kijelentést tette, hogy a cabernet franc Villányban találta meg természetes otthonát. A villányi gazdák megérezték a mondat erejét, és nekiláttak, hogy borukat méginkább tökéletesítsék. Kidolgozták az eredetvédelmi rendszert, meghatározták a termelési módot, a tőketerhelést, az érlelés idejét, és megalkották a „Villányi Franc”-t, amely néhány éven belül a borvidék zászlóshajója, vezető vörösbora lehet. Az eredetvédett Villányi Franc tavalyi itthoni bemutatkozása után idén a nemzetközi kitekintés volt a borvidék célja. Ennek apropóján a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Villány Siklósi Borút és a helyi borászok által életre hívott Villányi Marketing Műhely 2015. novemberében két napos cabernet franc rendezvényt szervezett.



A rendhagyó program egy egész napos nemzetközi konferenciával kezdődött. A Siklósi Vár nagyterme zsúfolásig megtelt vendégekkel. „Úgy látom, Magyarországon nagyon sokan érdeklődnek a Villányi Franc iránt” – állapította meg derűsen Bock József borász, a hegyközség elnöke. “A borvidék életében rendkívül fontos, hogy hazai és nemzetközi viszonylatban is legyen kitekintésünk, hogy kezdeményezői legyünk a cabernet franc fajta népszerűsítésének. Szeretnénk megtalálni a helyét úgy a szőlőben, ahogy a gasztronómiában - hogy csak két végletet említsek. Ezért fontos az előremutató szakmai előadásokat vegyíteni előválogatott és egyre szélesebb merítésű kóstolásokkal, hogy minden tekintetben ösztönző, motiváló legyen egy-egy ilyen alkalom. Így egyszerre tud fejlődni a szakma és ezzel együtt egyre többen ismerik meg a Villányi Franc-t is, ami nem elhanyagolható cél és talán már látható eredmény is.” – jelentette ki Bock József.

Gere Andrea, a Villányi Bormarketing Műhely képviseletében köszöntötte az egybegyűlteket. Mint megtudhattuk, ez a fiatal csapat kifejezetten azért jött létre, hogy a borvidék hírét minél messzebbre vigye. „A kulcsszó az összefogás, aminek fontosságát már a szüleink generációja is felismerte. Villányban a borászok nagyon jó barátságban vannak egymással, de régen a megérzések és az ösztönök irányították a lépéseket, a fiatalok pedig tudják, hogy tudatosságra is szükség van.” – hangsúlyozta Gere Andrea.

A konferencia szervezésébe a hazai tanácsadók mellett két holland szakember is bekapcsolódott. Jan Van Lissum, a Gault-Millau gasztronómiai kalauz holland kiadásának főszerkesztője, és Erik Sauter borász, borkritikus, borimportőr jól ismeri Villányt is, a fajtát is. Javaslatukra kapott meghívást a rendezvényre Anne-Charlotte Genet, a Loire-menti Chinonban működő Domain Charles Joguet pincészet kommunikációs igazgatója és társtulajdonosa, valamint a szintén Franciaországból érkező Bourguignon házaspár, Claude és Lydia, mindketten mikrobiológusok.

A találkozó elején Erik és Jan arról beszélt, hogy a talaj Villányban más, mint Bordeaux-ban, vagy Loire-ban, az itt készült cabernet franc-ban a szőlő tiszta íze mellett megjelenik a talaj aromavilága is, ami nagyon fontos, hiszen ez adja a bor egyediségét. Ennek kiemelése érdekében Jan van Lissum hasznos tanáccsal szolgál a borászoknak: „Kerüljék a túlzott koncentrációt, óvakodjanak a túlságosan fás jegyektől, és törekedjenek a kifinomultságra. A legdrágább borok ne a legnagyobbak, hanem a legfineszesebbek legyenek.”

A résztvevők ezt követően 12 villányi bort kóstolhattak meg Horkay András szakmai irányításával. „ Minden régiónak szüksége van identitásra, amit a szőlőfajta és a terroir együtt határoz meg. A villányiak a cabernet franc-t választották a borvidék megfogalmazásához” - kezdte előadását Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke.
A szakértő elmondta, hogy a jelenlévő szakemberek segítségével 40 bormintát kóstoltak végig vakon, és abból választották ki azt a 12 cabernet franc-t, amit most a szakmai közönségnek is megmutattak.

Ha szeretnénk eligazodni a cabernet franc íz-és aromavilágában, tudnunk kell, Loire-ban ezek a borok kicsit könnyedebbek, fűszeresebbek, az alkoholtartalmuk jelentősen alacsonyabb, mint Villányban. A klímának köszönhetően ott főként a piros, itt a fekete bogyós gyümölcsök világa jelenik meg a borban. A villányi cabernet francban tehát inkább málnás, feketeribizlis, csokoládés jegyeket érzünk, némi grafit kíséretében, ezzel szemben a Loire-i borokban a hibiszkusz, a cseresznye és a csipkebogyó asszociáció érezhetőek, egy kis mentás hűvösséggel fűszerezve.

A konferencia résztvevői számára a környék egyik legkiválóbb étterme, a Tenkes csárda szervírozta az ebédet. November lévén a fogások között természetesen helyet kapott a sült libacomb hagyományos módon, párolt káposztával és hagymás törtburgonyával.

A sok meglepetést tartogató délután a Loire-i borok kóstolójával indult. Anne-Charlotte Genet először három tartályban érlelődött cabernet franc-t mutatott a közönségnek, ami meglehetősen szokatlan kóstolási élmény volt a magyar ízekhez szokott szakmabeliek számára. Általuk ismerhettük meg a fajta friss, gyümölcsös, „újboros” arcát. A Chinon és Bourgueil területeiről érkező borok változatos, izgalmas képet festettek a fajtáról. A tucatnyi bor megkóstolása után egyértelműen leszűrhető volt: a francia cabernet franc-ok üdébb, gyümölcsösebb, könnyebben iható, alacsonyabb alkoholtartalmú borok, mint villányi társaik. Míg ott az elegancia, nálunk a gazdagság és a beltartalom a legfontosabb szempont.

A talaj és a terroir fontosságát minden borász hangsúlyozza, ám ritkán hallhatnak az érdeklődők olyan izgalmas, tudományos igényű, előadást, amelyben Loire és Villány adottságait egymás mellett veszik górcső alá a szakértők. A Bourguignon házaspár e két terület összehasonlítására tett érdekfeszítő kísérletet, nem feledve a mikrobiológiai szempontokat sem, hiszen minden apró részlet hatással van a szőlőre és az abból készült borra.

“A workshop iránymutató, meghatározó és borászkonferenciatörténeti jelentőségű volt. Ilyen magas színvonalú előadásokat, ilyen illusztris vendégsereg előtt, ennyi jó hazai és nemzetközi borral még nem rendezett borvidék Magyarországon.” – összegzett a nap végén Horkay András, az esemény egyik szakmai házigazdája.

A gálavacsora helyszíne Villány Gault-Millau sapkás vendéglátóhelye, a Mandula étterem volt, ahol a konyhafőnök ajánlása szerint kitűnő degusztációs menüt fogyasztottak el a meghívottak. Az ételek mellé a villányi gazdák különböző évjáratú cabernet franc-jait, a Hummel, a Vylyan, a Bock, a Gere, a Sauska és a Malatinszky Pincészet borait töltötték pohárba a pincérek.

Másnap esős szombatra virradt Villány, de szerencsére ez sem riasztotta el a cabernet franc szerelmeseit. A Gere Pincészet már a délelőtt 10 órás pohárköszöntőre megtelt vendégekkel. A kóstolásra érkező borbarátokat kisbuszok szállították a programban részt vevő pincészetek között. A Bock Pince, Tiffán Ede és Zsolt Pincészete, a Sauska pincészet, Günzer Tamás Pincészete és Gere Attila 15 villányi és 12 Loire-i cabernet franc-t kínált az érdeklődőknek – hozzá illő falatok kíséretében.

„Az volt a célunk, hogy megérezzük a Villányi Franc szellemiségét és lelkét, és úgy vélem, ez a hétvége mindannyiunk számára bebizonyította, hogy a Villányi Franc saját arculattal, identitással rendelkező, izgalmas bor, amire méltán vagyunk büszkék” – állapította meg a rendezvény zárásakor Győrffy Zoltán borszakértő, a rendezvény egyik szervezője.

És már egészen biztos, hogy a folytatás sem marad el! A Villányi Franc számtalan külföldi meghívást kapott a jövő évre, és 2016 november 18-19-én újabb hazai rendezvénnyel készül a borvidék!

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok