KÉNYES EGYENSÚLY

Valóságos altemplom a Takler család pincészete. Az újonnan létesült pincerendszert bontott téglából rakatta a családfő. Takler Ferenc kényesen ügyel arra, hogy a modern technológiai eljárások a legkisebb mértékben se befolyásolják a minőséget, ezért a hagyományos módszereket részesíti előnyben.
KÉNYES EGYENSÚLY

"A kilencvenes években keserves küzdelemben kezdtük el a szakmát" – mondja Takler Ferenc. A 2004-ben az év borásza címmel elismert vállalkozó mára ötvenhárom hektáros területtel büszkélkedhet, s mintegy százhúsz hektár szőlejét dolgozzák fel. Évjárattól függően évente öt-hatszázezer palack bort töltenek, amelyből exportra is jut. A borász szerint jobb is lehetne a magyar borok renoméja, ami az exportlehetőségeket is megkönnyítené. E borvidék a tájjellegű boraival hódít. "Rozé, kékfrankos, kadarka és bikavér. Ezekkel van esélyünk. A piac megbüntet, ha nem olyan bort kínálunk, amelynek a legjobb adottságai Szekszárdon vannak" – mondja. Takler Ferenc szerint nehéz lenne a szekszárdi standard borokkal beteríteni a hazai piacot, de nem is céljuk. A borász szeretne elmozdulni a legjobb minőség irányába, de itthon eladási kényszer van. A Takler-pincészet csúcsborait kizárólag első töltésű hordóban érleli, ami magyar tölgyfából készült.

"Nehéz megtalálni a fa és a bor között kívánatos egyensúlyt: mennyi bor, mekkora fafelülettel találkozzon, vagy azt, milyen legyen a fa barikolása" – mondja. Úgy látja, a siker titka, hogy sűrű szövésű, beltartalmában gazdag bort állít a hordó ellenébe, így a fa nem "uralja le" a bort. Ezután 16–24 hónap a bor kifutási ideje, majd palackba töltik.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok