KEITH FLOYD SIKERE A BOR IRÁNTI RAJONGÁSÁBAN REJLETT

2009-09-16 | velvet.hu
A brit tévéséf a rákkal küzdött, mikor 65 évesen elvitte a szívroham. A szakács tizenhét éven át borozott a tévéképernyőn, szertelen stílusával nemzetközi rajongótáborra tett szert. Üzletembernek és férjnek azonban nem vált be.

Keith Floyd brit tévészakács és gasztroíró, a BBC és a Channel 5 séfje szeptember 14-én, 65 éves korában hunyt el, amikor szívrohamot kapott dorseti otthonában. Jamie Oliver szerint "Keith nemcsak egyike volt a jó televíziós séfeknek, ő maga volt a legjobb. Egy hihetetlen egyéniség, aki nemcsak teljes életet élt, de tevékenységével inspirálta is az embereket, köztük engem is" – írja nekrológjában a BBC.
KEITH FLOYD SIKERE A BOR IRÁNTI RAJONGÁSÁBAN REJLETT

1984 és 2001 között Floyd 18 különböző főzőshow-t vezetett, melyekben többek között Franciaország, Afrika és India konyháját is bemutatta. Persze mindig borral a kezében. A magyar nézők a TV paprika, a Spektrum és a Travel Channel műsorán is követhették munkásságát, például a Dugóhúzóval Franciaországban, a Mediterrán fieszta vagy a Floyd bortúrán című sorozatokon keresztül.

Floydnak több mint húsz gasztronómiai könyve jelent meg, az első 1981-ben, az utolsó 2006-ban. A szakács a curry-n át a másnaposságig minden témába belenyúlt, magyarul a Floyd receptek Indiából, a Floyd mediterrán kalandozásai, a Floyd főz és a Serpenyőn túl című könyvét adták ki.

A hadsereg fordította a gasztronómia felé

Keith Floyd 1943 decemberében született a brit Wellingtonban, ahol az iskolái elvégzése után újságírónak állt, majd a Zulu című film hatására bevonult a hadseregbe. Ott tanult meg főzni, legalábbis ott kapott rá az ízére. Miután leszerelt, továbbra is a kulinária közelséget kereste, így különböző vendéglátóipari egységekben vállalt munkát. Volt mosogatófiú, zöldségpucoló és csapos is.

Üzletembernek nem, tévés személyiségnek sikeres

Huszonkét évesen aztán megnyitotta az első bisztróját Bristolban, amit nemsokára két újabb követett. Az üzleti életben azonban Floyd nem volt sikeres, mindhárom étterme tönkrement. Majd a negyedik is, Franciaországban. A kudarcok ellenére töretlen Floyd ötödik éttermét végül a BBC egyik stúdiója mellett nyitotta, ahol később David Pritchard producer fedezte fel. Előbb azonban még kiadta első könyvét Floyd's Food címen, majd a Radio West nevű független adón főzőcskézett. Első tévés főzőshow-ja Floyd on Fish néven futott a BBC-n, és azonnal nemzetközi sikert aratott.

A BBC egyik vezetője, Janice Hadlow szerint Floyd annak köszönhette sikerét, hogy kitörő örömmel rajongott a jó ételekért, a jó borokért, meg a jó hangulatért. Ehhez járult hozzá különös, szertelen, néha kaotikus előadásmódja, hogy szeretett a szabadban forgatni és emberekkel beszélgetni, meg persze az is, hogy nem érdekelte, ha elrontotta az ételt, vagy kritizálták a munkáját. Ezzel az attitűddel teremtette meg Floyd a főzőműsorok új generációját.

Zavaros magánélet, rossz egészség

Floyd üzleti- és magánélete stílusához hasonlóan zavaros volt. A kilencvenes években anyagilag tönkrement, állítólag azután, hogy bevállalt egy 36 ezer dolláros ital számlát. Négyszer volt házas, utolsó feleségétől 2008-ban vált el. Vendéglátós álmait sohasem adta fel, halálakor két thaiföldi étterme is működött.

Az elmúlt években Floyd különösen sok problémával küzdött. 2002-ben szélütést kapott, 2004-ben ittas vezetésért 1500 fontos büntetést kapott és 32 hónapra bevonták a jogosítványát. 2008 januárjában kórházba szállították, mert összeesett egy brit kocsmában, 2009-ben pedig bélrendszerében találtak rákos daganatot, így öt alkalommal műtötték meg. A gondok ellenére Floyd bor és a The Stranglers iránti rajongása egész életében töretlen maradt.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok