KADARKÁINK IS MEGNYERTÉK A CHILEI SZAKÍRÓK TETSZÉSÉT

Santiago elegáns üzleti negyede borszaküzletének (El Mundo del Vino) bemutatóterme adott ezúttal helyt az újabb magyar borkóstolónak, amelynek során ez alkalommal a Kadarka került megmérettetésre a chilei szaksajtó neves képviselői előtt.

A Dr. Kosárka József nagykövet, magyar borakadémikus által kiválasztott és a fajtáról tartott rövid előadást követően bemutatott 8 borral kapcsolatos benyomásaikról 3 részvevő is részletes írást közölt a legolvasottabbak közé tartozó szakportálokon.
KADARKÁINK IS MEGNYERTÉK A CHILEI SZAKÍRÓK TETSZÉSÉT

A tekintélyes PlanetaVino - korábban hazánkban már járt és élményeiről cikkekben is beszámolót közölt - főszerkesztője több fotóval illusztrált, terjedelmes anyagában ismerteti ennek a hungarikumnak a történetét, majd megállapítja, hogy egy „tökéletes válogatást” volt alkalma megismerni. Bebizonyosodott, hogy „ha van hozzá akarat, türelemmel és odaadással” újrafogalmazható a bor. Kóstolási benyomásai alapján megérti, hogy noha régiónkban nem nagy mennyiségben művelik ezt a szőlőfajtát, mégis többen bíznak benne, aminek jó példája a DKMT Európai Régió eredetvédelmi kezdeményezése.

A nem kevésbé népszerű AndesWines szakírója - a tokaji aszúk igaz barátja - miután egy bekezdést szentel a fajta eredetének és jelenlegi helyzetének, mindenekelőtt azt állapítja meg, hogy érzése szerint „a különböző stílusok legjobb képviselőinek válogatását” kóstolhatta végig, még akkor is, ha némelyik bor „kevésbé volt koncentrált és extrahált”.

A Vinos&Copas - magyar borokkal az utóbbi időben egyre jobban megismerkedő - szerzője is beszámol ennek a szőlőnek a nemzeti borkultúrában játszott szerepéről, valamint ismerteti a bor általános érzékszervi tulajdonságait, amelyek leginkább a Pinot Noir jegyeivel hasonlíthatók össze.

A kóstoltatott borok és a róluk megjelent, többnyire egybecsengő vagy néha eltérő vélemények lényegesebb elemei - kivonatosan - az alábbiak voltak:

Wunderlich 2008, Rozé

Szép a színe, illatában kevésbé megnyerő, ízlelve könnyűnek hat, savai megfelelőek, a végén alkoholérzet. / Közepes illatvilág, magas alkohol, kellemes gyümölcsösség, szép lecsengés. / Jó lenne, ha a chilei rozék is ilyen színnel és illattal büszkélkednének . Jól tartja savait.

Szent Gál Kastély, 2008

Könnyedség, éteri selymesség, burgundiai karakteresség. / Színe és illatai tiszták, a szájban közepesen száraz, megfelelő savak, gyümölcsösség, szép lecsengés, jó összbenyomás. / Egyszerű, finom, gazdag gyümölcs-és fűszerillatok, a szájban üde és kellemes, tekintélyes bor.

Dúzsi Tamás, 2008
Az előzőhöz hasonló jegyek jellemzik, egyszerű és szép. Bárcsak Chilében is készülnének olyan karakterű Pinot Noir-ok, mint ez és az előző. / Illatai közepesen élénkek, ízlelve száraz, közepes savakkal és testtel, szép gyümölcsösség, némi ásványosság, közepes lecsengés. Jó bor. / Egyszerű és tiszta, finom parfümösség, kis ásványosság, izgató tanninok és savak, kellemes lecsengés. A leginkább ízlett.

Takler, 2007
A nagyobb gyümölcskoncentrációt és magasabb alkoholt az egyszerűség és szépség sínyli meg. / Tiszta színek és illatok, szájban száraz, közepesnél nagyobb savasság, gyümölcsös, némi kesernyésség, jó minőség./ Érettség, édesség- és faérzet, rövid utóízek, korrekt bor, amely nem villanyoz fel.

Vylyan, 2006

Lényegében az előbbiekkel megegyező, a nagyobb ambíciónak betudható tulajdonságok. / Szép színek, intenzív aromák, alkoholos érzet, de nem bontja meg az egyensúlyt. Gyümölcsösség és fűszeresség, jó összbenyomás. / Illata a többieknél egyszerűbb, a tanninok és a savak szépek, jól iható.

Günzer, 2007 (Ördögárok)
Mélyebb tónusok, egyensúlya megnyerő, fűszeresség, karakteres fajtajelleg, kiegyensúlyozottság. / Nagyon élénk illatok, markáns gyümölcsösség, bársonyos tanninok, kellemes és hosszú lecsengés, nagyon szép. / Pörkölt fa és fűszerek. Mások komplexitást és további fejlődést említettek, de egyszerűen csak egy gazdag, modernséggel kacérkodó borról van szó.

Sauska, 2007 (Ördögárok)

Illatában kevésbé, ízlelve annál inkább megnyerő. Friss gyümölcsök, élénkebb tanninok, újfás jegyek. / Aromagazdagság, szép gyümölcsösség és újhordós beütések, megkapó utóérzet, tovább érlelődve még harmonikusabb lesz. / Ahogy egy korábbi alkalommal, most sem meggyőző, túl sok édesség az illatban és a szájban, rátelepszik a vanília és pörkölt fa. (Tetten érhető a chilei borászlány keze nyoma.)

Thummerer, 2006
Illatában megkapó, szájban erős az alkoholérzet, de ezzel együtt könnyűnek és bársonyosnak tűnik. Igazi ritkaság, csakúgy, mint maga a kiváló magyar kékszőlőfajta. / Markáns illatvilág, közepesnél több sav és tannin, szép gyümölcsösség, hosszú és kellemes lecsengés. / Oda kell rá figyelni, ez más, mint a többi. Túl magas az alkohol, ugyanakkor mégis friss a bor. Befőttes gyümölcsízek, de mégse szirupos.

A jó hangulatú rendezvény végén, ahogy az korábbi hasonló chilei alkalmakkor már nem egyszer megtörtént, a részvevők a borok királyát is megkóstolhatták. Ezúttal Szabó Dániel 1999-es 6 puttonyos Aszúja adott jó okot az őszinte lelkesedésre, amelyet csak egy igazi borkülönlegesség válthat ki a valóban hozzáértő kóstolókból.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok