JÉGBOGYÓ, AVAGY AZ ÉV ELSŐ SZÜRETE!

Azt gondolhatnánk, hogy az évnek ebben a hideg és sötét szakában a természettel együtt a szőlő is zavartalan téli álmát alussza, és minden teendő a pincében folyik. Ez azonban nem így van! Ilyenkor, ha nincs -5°C alatt a hőmérséklet, a Vylyan birtokon már kezdődnek a metszési munkálatok, ha pedig a hőmérséklet tartósan -7-8 °C alá süllyed, kezdődhet a jégborhoz való szőlő szürete!

A jégbor a természet ritka ajándéka. 
JÉGBOGYÓ, AVAGY AZ ÉV ELSŐ SZÜRETE!

A Vylyan Pincészetnek, Ipacs Szabó István főborásznak egyszer már megadatott, hogy elkészítse első jégborukat, az éppen öt éve, a 2004. január 7-én szüretelt cabernet franc szőlőből. Idén újra itt a lehetőség, hiszen a jócskán fagypont alatti hőmérsékletben olaszrizling szőlőik várják dermedten, hogy kesztyűs kézzel bánjanak velük.

A jégbor készítés titka, hogy -5 °C alatt a víz kifagy a bogyóban és a must természetes úton koncentrálódik, beltartalmi értékeiben gazdagabb lesz, lehetőséget teremtve egy egyedi ízvilágú desszertbor készítésére. Akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad. A mi hőmérsékleti viszonyaink között ezért kell a szüretet már éjszaka elkezdeni.

A jégbor szüretet a Vylyan birtokon január 10-én (péntekről szombatra virradó) hajnali 1 órakor kezdik a jósolt mínusz 10 fok alatti hőmérsékleten, Michelin-babának beöltözve, fejlámpával felszerelkezve a Pillangó dűlőben.

Szívesen látják azokat az érdeklődőket, akik elég bátorságot éreznek magukban, hogy velünk tartsanak!

Jelentkezés, információ Ipacs Szabó Istvánnál a (30) 219-0291-es telefonszámon.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok