JANCIS ROBINSON A MAGYAR BORVIDÉKEKRŐL

JANCIS ROBINSON A MAGYAR BORVIDÉKEKRŐL

Úgy is olvasható, hogy nem nagyon rajong értünk.

A tekintélyes angol borszakíró a közelmúltban Magyarország borvidékeinek leírásával is gazdagította honlapját, amelyet valószínűleg a világ nem kevés borkedvelője tekint az egyik legmegbízhatóbb borismereti információforrásnak. Számunkra nyílván nem lehet mindegy, hogy milyennek látja borászatunk helyzetét, illetve az sem, hogy milyen kép alakulhat ki azokban, akik az ő anyaga alapján tájékozódnak a magyar borokról.

Bevezetőjében összefoglalja, amit hazánkról tudni kell: csak néhány „tüzes fehérbor és néhány, amelyik megéri az árát, továbbá a nagy múltú édes tokaji borok” azok, amelyeket kiemelendőnek tart. Felsorolja a fő szőlőfajtákat, de közöttük nem említi sem az Olaszrizlinget, sem a Kékfrankost, amelyek a két legnagyobb részarányt képviselik a termesztésben.

Megítélése szerint Magyarországon a borszektor még mindig az átalakulási folyamatát éli, amely során viszont jól alkalmazkodott a rendszerváltozás utáni körülményekhez. Méltatja, hogy nálunk sok „flying winemaker” megfordult, akiknek köszönhetően „olcsó, jól megcsinált, de nem lélegzetállítóan karakteres” fajtaborok tömege készült. Az utóbbi időben kezdik ugyan jobban értékelni a hungarikumokat, azonban „a legjobbak alig találnak utat az exportpiacokra”.

A fehérborainkat úgy jellemzi, hogy „viszonylag testesek és van bennük bizonyos magyar hév és fűszeresség”. A vörösborokban „kevesebb a sajátosság”. Tiszták és gyümölcsösek a jobbak, amelyeket exportálnak, azonban hozzáteszi, hogy a magyarok inkább az olyanokat kedvelik, mint amelyek „Josef Bach” (?) pincéjéből kerülnek ki. A fiatal Kékfrankos „különösen zamatos és étvágygerjesztő”, valamint néhány Pinot Noir tud egyes évjáratokban „szép” lenni.
A Cabernet Sauvignon és a Franc főleg Villányban kezd újabban jeleskedni.

Borászatainkról az a véleménye, hogy sok nem hozza ki magából a maximumot és sok küzd komoly tőkehiánnyal, amin eddig a külföldi beruházók segítettek.

Az eredeti magyar fehér szőlőfajták választékát gazdagnak tartja. A vörösök közül szerinte a Kadarka az emblematikus fajta, amelyik az utóbbi időben megsínylette a világfajták előretörését.
Úgy véli, hogy nemcsak azért kevés az esély arra, hogy külföldön borvidékeink szerint keressék a magyar borokat, mert nehézséget okoz neveik kiejtése vagy helyesírása, hanem azért is, mert még nem derült ki, hogy mire is képesek igazán a fajtákat és a stílusokat illetően. A borok sok esetben inkább a külföldi befektetők anyagi lehetőségeit, sem mint a termőhely valódi potenciálját tükrözik.

Nehezen tudja például elképzelni, hogy Sopron környékén olyan édes borok készüljenek, mint a határ másik oldalán, de vörösborai már most is jó hírűek. A borvidékek többségéről futólag ejt pár szót és esetlegesen tesz említést néhány termelőről. Kivételt Szekszárd és Villány képeznek, amelyek borászatai közül többet is megnevez. Jó lenne tudni, mi alapján írja azt, hogy az Alföldet „vándorok és a lovak” népesítik be, igaz kitér arra is, hogy tömegborokat készítenek.

Részletesebben foglalkozik viszont azzal a „különös” borvidékkel, amely „Tokajként ismert” és „történelmileg átnyúlik Szlovákiába”.
Ott terem „Magyarország messze leghíresebb bora”, amely „a maga idején a világ legjobb édes bora volt”. Ismerteti a borfajtákat, amelyek közül a szamorodninak „száraz és édesített” változata van, valamint az aszú esetében az „édes aszútészta porrá zúzott botritiszes szőlőből” készül. Szól a külföldi tulajdonosokról, akiknek a pincéiből 1992 óta olyan „világosabb” borok kerülnek ki, amelyek inkább a Sauternes-iekre hasonlítanak. Végül kiemeli Szepsy Istvánt, aki sokadmagával „egyre izgalmasabb, erőteljes száraz borokat készít a néha alábecsült Furmint fajtából”.

A magyar elnevezések ortográfiája többnyire rendben van, de azért az sem hibátlan (elírások: Szürkebarátis, Vylan, puttonyo, Disznókű).

Annak mindenesetre örülni kellene, hogy egy ilyen szaktekintély ír hazánkról és azt is el kell fogadni, hogy saját mércéje alapján fogalmazza meg véleményét. (Ausztriáról például sokkal kedvezőbben ír.) A tárgyi tévedések megítélése esetén viszont jogosan lehet magasabb az igényszint. A hölgy egyébként többször foglalkozott már honlapján magyar borokkal, azonban magyarországi személyes tapasztalatai, ha jól tudom, még nincsenek.

Az anyag elérhetősége:
www.jancisrobinson.com .

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok