Itt a tejből készült vodka
Bár a vodka szigorúan gabonából, vagy burgonyából (sőt, a hagyományos orosz recept szerint kizárólag árpából) készülő párlat, egy brit feltaláló most szétfeszítette a műfaj kereteit, és bemutatta a világ első tejből készített vodkáját.
Jason Barber West Dorset-beli farmján 250 tehenet tart, a tejükből készült cheddar sajt tavaly díjat nyert a World Cheese Awards sajtbajnokságon, a minőségi alapanyag tehát garantált. A farmer saját bevallása szerint három évnyi kísérletezgetés után jutott el addig, hogy megalkossa új, reményteli slágertermékét, a tejvodkát.
"Akik kóstolták (többek között a Vogue és a Wallpaper brit kiadásainak kritikusai), azt mondják, a Fekete Tehén egyedi, sima és krémes karakterű vodka, semmihez sem hasonlítható.."
Az ital Black Cow, azaz Fekete Tehén néven került forgalomba, az alkoholtartalma szabályszerűen 40 százalék, egy hétdecis palack 28,85 fontba, vagyis kereken 10 ezer forintba kerül. Egyelőre csak online rendeléssel elérhető, nemzetközi szállítás nincs.
A Fekete Tehén készítése során a díjnyertes tehenek tejéből először is aludttejet készítenek, majd elkülönítik a túrót (ez megy is a sajtgyártásba) és a savót. A savót egy speciális élesztőgomba bevetésével megerjesztik, majd az így kapott sörszerű anyagot disztillálják. Ezután következik Barber titkos keverési manővere, majd a kész párlatot háromszor leszűrik, és már palackozható is a tejvodka.
Akik kóstolták (többek között a Vogue és a Wallpaper brit kiadásainak kritikusai), azt mondják, a Fekete Tehén egyedi, sima és krémes karakterű vodka, semmihez sem hasonlítható. A Daily Mail brit bulvárlap szerint az italnak rövid úton akadtak celeb rajongói, többek között a James Bondot alakító színész Daniel Craig, és a brit színésznő-modell, Liz Hurley. A tejvodka feltalálója azt mondta a lapnak, az ötletet egy dokumentumfilmből merítette, amiben egy szibériai család főzött jaktejből beazonosíthatatlan tömény szeszesitalt. Barber azt is állítja, hogy a tejvodka fogyasztása után nem lesz az ember másnapos, de ezt a kijelentést azért kezelhetjük némi egészséges szkepticizmussal.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.