Ikonnal koccintottak az Ikon születésnapi borestjén

2013-04-26 | Borutazó | Szerző: Darin Sándor

Minden dolog megszületését hosszú várakozás előzi meg. Nem volt ezzel másként Debrecen sem. Hosszú éveken át várták a debreceniek egy olyan hely megszületését, ahol friss, tájjellegű, természetes alapanyagokból, házias, de mégis kulináris rafinériákkal megbolondított ételek kerülnek terítékre. Sokáig vártunk egy olyan helyre, ahol hozzáértő segítséggel választhatunk a minőségi magyar borok közül a vacsoránk mellé.

Ebben a várakozásban többször elhangzott, hogy nem igaz, hogy a mi városunkban senki nem mer belevágni egy ilyen komoly kihívásokkal teli, de magasztos feladatba. Ekkor egy vállalkozó kedvű páros nagyot gondolt és úgy döntöttek, Debrecennek igenis kijár ez az élvezet. Megszületett hát az IKON...

Ikonnal koccintottak az Ikon születésnapi borestjén

Azt kell mondjam, nem hiába vártunk ennyit, hiszen az elmúlt egy évben az étterem csapata bebizonyította, hogy nem lehetetlen magas színvonalon művelni a gasztronómiát még Magyarország keleti szegletében sem. Úristen, eltelt egy év! Gyermekünk születését megelőző örömteli várakozást talán csak az első születésnap izgalma tudja felülmúlni. Ünnep ez, telis-tele megannyi kellemes emlékkel, kedves mosollyal. Így érezték a vendégek is a tegnapi Ikon boresten, ahol az étterem első születésnapjára koccintottak, stílusosan Ikon borokkal.



A finom ételek mellé a balatonlellei Ikon Borászat borain túl a saját pincészetének legjobbjait is elhozta az estre Konyári János, Magyarország 2008-as Év Bortermelője.
A vendégeket jégágyon pihenő gyöngyözőbor, a Konyári Lolipop fogadta, hiszen nem igazi ünnep egy születésnap pezsgős koccintás nélkül! A menü most is jól példázta Pataky Péter séf gasztro-filozófiáját. Természetes, friss alapanyagok a legnagyobb gondossággal és szakértelemmel frissen elkészítve a vendégek asztalára. Nem véletlenül szeret annyi debreceni ide járni!
A konyha üdvözleteként kacsamell érkezett az Ikon 2012-es roséjához, majd rajnai rizling párosult a rebarbarával tálalt hasaljához. A tavasz első zöldsége fantasztikus ízével remekül harmonizált a hússal. A házi füstölésű lazachoz Konyári Loliense Fehér társult, ami Sauvignon Blanc, Chardonnay és Olaszrizling házasítása. Az est kuriózuma volt, hogy János az előre összeállított borsoron felül, meglepetésekkel is készült, így lehetőségünk volt több borból is egy másik évjáratot hozzákóstolni ételeinkhez. A steak charolais marha hat hétig érlelt húsából készült, melyhez házi szárított paradicsom mártást és egy 2009-es Cabernet Sauvignon-Syrah házasítást kaptunk.
A marha után kell egy kis lazítás! Következett egy Lolipop sorbet, ami kellemes átvezetés volt a fogások között.
Mivel az ünnepeltnek ajándék is dukál, ezért poharunkba Tulipánt kaptunk, de még véletlenül se gondoljunk a virágra, hanem annál inkább az Ikon Borászat 16 hónapon át kisfahordóban érlelődött borára. A bor gerincét a két Cabernet fajta azonos arányú házasítása adja, amely Merloval egészül még ki. Ehhez a klasszikus bordeauxi cuvéehez szarvas érkezett céklával. A harmonikus savakkal rendelkező szép vörösbor remekül társult a mesterien elkészített húsunkhoz. Desszertként Evangelista borhab és belga csokoládé közös költeménye koronázta meg a vacsoránkat. A végére is maradt meglepetés, mivel János egy saját főzésű törköly pálinkával kedveskedett a jó hangulatú születésnapi borest vendégeinek.

Az est ugyan véget ért, de a szülinapi ünneplésnek még koránt sincsen vége, mivel szombaton családi napot tartanak az Ikonban, ahol a gyerekek közösen süthetnek palacsintát Pataky Péter séffel, kézműves foglalkozáson májusfadíszt készíthetnek és a szülők három fogásos ebédje mellé a gyerekmenüt is ingyen kapják, hiszen úgy igazán ünnep egy szülinap, ha együtt a család!
 

Cimkék: IKON

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok