HŐSÉGSZÜRET A BORVIDÉKEN
Szüretelőktől hangos a borvidék. A szőlősorok között nem ritka a negyvenfokos meleg. Ilyen korai szüretre nem emlékeznek az idősebb gazdák sem. A muskotályos fajtákat, az oportót, az irsait, a zweigeltet már javában szedik a termelők.
"Három héttel korábban kezdődött a szokásosnál a szüret" - mondta Mészáros Pál, a szekszárdi hegyközség elnöke. "A borvidéken az oportó zömét már ledarálták. Lédús, a színanyaga kiváló, savai is jók, noha a nagy hőség miatt ennek hiányától tartottak leginkább a termelők. Szép, vastag a must" - mondta az elnök.
A nagy melegben a szőlő 38 fokosan kerül a bogyózóba, ez a magas hőmérséklet az erjedésnél tovább emelkedik. Így hűteni kell a mustot tartalmazó tartályokat, edényeket legalább harminc fok alá, mert különben "megfő" a must, a színe bebarnul, az íze pedig a sültalmáéhoz lesz hasonló. A felvásárlási árak is emelkedtek, a tavalyihoz képest. Az oportó kilójáért 72-80 forintot, a kékfrankoséért száz forint felett fizetnek a felvásárlók. A magas ár oka egyrészt, hogy kevesebb termett, mint amire számítottak, másrészt, a pincékben sincs tartalék az óborokból.
A bonyhádi székhelyű Danubiána Bt. igazgatója, Schmidt Győző elmondta, ők elsősorban a fehér fajtákat részesítik előnyben a felvásárlásnál. Az eddigi tapasztalataik szerint a cukorfok és a savtartalom is alacsonyabb a vártnál. Ennek elsősorban a téli és a nyári csapadékhiány az oka. A déli fekvésű lejtős teraszokon hatvanszázalékos a termés, a többi területhez képest. Az általuk tervezett mennyiséget ennek ellenére le tudták kötni, igaz a felvásárlási áraikat jelentősen megemelték, például a szürkebarát kilójáért 115 forintot fizetnek. Az idén a savak pótlása jelenti a legnagyobb gondot.
"A savnövelést uniós rendelet szabályozza, így kizárólag L-borkősav használható fel" - mondta Kelemen Erika szekszárdi hegybíró. "Az elvégzett savnövelést, illetve savcsökkentést a szőlő termőhelye szerint illetékes hegyközségnél be kell jelenteni. A borkősavkészletről és annak felhasználásáról nyilvántartást kell vezetni. Olyan must vagy bor felhasználásával, amelynek savtartalmát növelték, védett eredetű bor nem készíthető. A bor cukortartalmának a növelését, illetve a bor savtartalmának változtatását a művelet elkezdése előtt 48 órával, a borászati üzem helye szerint illetékes hegybírónak kell bejelenteni írásban. Az a termelő, aki a szürethez idénymunkásokat alkalmaz, annak az idén több adminisztrációval kell számolnia. Nem elég az úgynevezett zöldkönyvet kitölteni, és a bélyeget beragasztani, hanem egy - a munkaügyi központnál beszerzett - nyilvántartási lapot is vezetnie kell személyenként. A következő hónap 12-éig pedig az adóhivatal felé, elektronikus úton kell a 0708-as nyomtatványt kitölteni és azt továbbítani. Egyre többen kedvelik a magyar bort Hazánkban egyre kedveltebb italnak számít a bor és ez tetten érhető a fogyasztók által megvásárolt mennyiségben is."
A GfK Hungária adatai szerint csak a száraz borokból fogyott tavaly minimálisan kevesebb, ám itt a drágább, jobb minőséget részesítik előnyben a vásárlók. A magyarok ötöde legalább hetente egyszer, de néha többször is fogyaszt bort. Fokozatosan növekszik a borok kedveltsége, míg két éve a lakosság 41 százaléka, addig az idén már csak 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha nem fogyaszt bort. Tavaly a minőségi bort választók száma is nőtt.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.