HOGYAN ZAJLOTT AZ IDEI BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL?

2010-09-15 | wineroads.eu - ds
Ebben az évben jutott esőből bőven a mezőgazdaságnak, azon belül is a borászatnak jócskán. Nemcsak a termést, de a fesztiválokat, rendezvényeket is megtizedelte a nem túl nyárias időjárás.

Kétség kívül, minden boresemény legfontosabbika a Budavári Borfesztivál. Sajnos, az eső itt sem fukarkodott az idén. Látogatók, kiállítók ázva-fázva kóstolták-kínálták a finobbnál, finomabb borokat. "Időjárás és család ellen nincs orvosság" - mondják az öreg székelyek. Most sem volt ez másként, úgyhogy kinek-kinek meg kellett küzdenie minden csepp borért az égiekkel is. De lássuk, hogyan vélekednek az idei fesztiválról maguk a kiállítók és a szervezők...
HOGYAN ZAJLOTT AZ IDEI BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL?

Debreczeni Mónika
VYLYAN Szőlőbirtok és Pincészet (Villányi borvidék)

Ez a fesztivál – hasonlóan az előző évekhez – idén is a hazai borfogyasztók és borászatok legnagyobb és legrangosabb seregszemléje volt. Évek óta ez a bevált találkozási pontja termelőknek, kereskedőknek és fogyasztóknak. Ezt a találkozást bolygatta meg idén az eső sok embernél. Boraink ennek ellenére szépen fogytak, talán a legkeresettebb a Duennium volt, ami köszönhető a weboldalunkon most is zajló jótékonysági árverésnek is. Itt három magnum palack bor van kalapács alatt, ahol jelenleg 350 ezer forint környékén állnak a tételek, de bízom benne, hogy a fesztiválon tapasztalt érdeklődés tovább lendít az összegeken.

Szepsy István
SZEPSY Pince (Tokaj-Hegyalja)

Minden évben részt veszünk a fesztivál kísérőrendezvényein, bár kiállítóként saját pavilonnal nem, csak kereskedőnkön keresztül vagyunk jelen az eseményen. Ahogy mennek az évek, egyre értőbb közönség látogat el az ehhez hasonló rendezvényekre. Fontos része ez a borkultúra fejlődésének. Fogyasztási szokásokra nem lehet azonban közvetlenül a hatását megállapítani, de mindenképpen fontos szerepet játszik. Kellenek a jól megrendezett, kulturált rendezvények, ráadásul egy ilyen gyönyörű helyszínen, mint a Budai vár, ami a hazai közönség mellett, a külföldi turistáknak is kiemelt célpontja.

ifj. Gál Tibor
GÁL TIBOR Pincészete (Eger)

Gyakorlatilag az időjárás alakította az idei fesztivált. De ennek ellenére igaz volt idén is, hogy évről-évre újabb közönség érkezik a fesztiválra. Sok fiatal érkezett idén a 20-30 éves korosztályból, ami azt hiszem részben a Junibor Egyesület munkáját is dicséri. Ezeket a fiatalokat pedig nem a mértéktelen fogyasztási kedv, hanem szakmai irányelveken alapuló borismeret vezérel. Értő szemmel és orral keresik a márkákat és figyelik a trendeket, komoly fajtákat keresnek. Azt mondhatom, hogy a mennyiségi borfogyasztást háttérbe szorítja a keveset, de jobbat elv. Eger szépen-lassan, de kezd kimászni abból a kátyúból, amit az évtizedekig tartó téves gazdálkodás által előállított silány minőségű borok ástak a borvidék alá. Most már egy szakmailag rátermett, tudatos borász csapat építi a borvidéket és az egri márkákat. Ez észrevehető a fogyasztói szokásokon is, hiszen a látogatók célirányosan keresik a megbízható termelőket és azok borait.

Petróczki Hedvig
DERESZLA Pincészet (Tokaj-Hegyalja)

A csütörtöki nap és a vasárnap jó volt, a többi napot a mostoha időjárás keserítette meg. Régi vevőink mellett szép számmal érkeztek új érdeklődők is. Nagyon sok volt a külföldi látogató, akik egyre inkább tapasztalják, hogy Tokajban vannak kiváló száraz borok is. Sok Dorombor rajongónk érkezett a fesztiválra az ország egész területéről. Azt is mondhatnánk, hogy a Dorombor önálló életre kelt a Dereszlán belül, igazi márkává nőtte ki magát. Még a plakátot is el akarták vinni. Különlegesség volt nálunk a Kabar, amit azt hiszem, hogy a tokaji termelők közül csak mi hoztunk el a várba. Ennek megfelelően a közönség nagy érdeklődéssel fogadta ezt a ritka fajtát.

Lelovits Tamás
LELOVITS Pince (Villányi borvidék)

Az a tapasztalat, hogy még mindig tart a rosé divatja. Ennek megfelelően alakult nálunk a fogyasztás is. Boraink közül a 2006-os Cabernet Franc és a Syrah fogyott a legjobban. Fele-fele arányban érkeztek visszatérő és új vendégek. Mindig nagy öröm számomra új fogyasztóknak bemutatni a boraimat. Jó, hogy a fesztivál lehetőséget ad a borász-fogyasztó párbeszédre. Sokan voltak olyanok, akik tavaly ismerték meg a pincészetünket és idén már célirányosan kerestek bennünket.

Illés Tamás
PANNONHALMI APÁTSÁGI Pincészet (Pannonhalma)

Sajnos az öt napból, háromban végig esett az eső. Ezek a napok nem is értékelhetőek látogatottság szempontjából, de a többi nap nagyon sikeres volt. Nagyon sok érdeklődő megfordult a pavilonunknál, ami nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy idén az Év Pincészetének választottak minket. Főleg az új borokat keresték a látogatók, akik tudatosan kóstolnak. A rizling népszerűsége mellett figyelemre méltó változás, hogy a dűlőszelektált prior borainkat is nagy érdeklődés fogadta.

ifj. Babits László

BABITS Pincészet (Tokaj-Hegyalja)

Ha nem lett volna rossz az idő, jó lett volna! „Szokássá váltunk!” hirdetik a fesztivál plakátjai és tényleg igaz, hogy sok embernél szokássá vált kijárni a borfesztiválra. Jó volt az idei reklám, a látogatók létszámával nem is lett volna gond, csak az időjárás szólt közbe drasztikusan. Meglepő fordulat volt a fogyasztási szokásokban, ugyanis idén édesimádat volt. Jó hír számunkra az is, hogy a klasszikus borokat keresik. Az emberek besokaltak a technológiai boroktól, kifejezetten értékelték a furmintunkat. A tanulság és egyben az önigazolás is számomra, hogy van értelme a hordóban tartásnak fehér borok esetében is.

Takács Zsolt
GERE TAMÁS és ZSOLT Pincészete (Villány)

A rossz idő ellenére nagyon jó volt az idei fesztivál. Sajnos az időt nem tudjuk befolyásolni. Vasárnap szép számmal érkeztek a látogatók, aminek nagyon örültünk. Az új évjáratokat vittük el a várba: a 2007-es Aureust, a Páratlant, ami most van bevezetés alatt és a 2006-os Pinot Noir válogatást, ami csak decemberben kerül majd forgalomba. Mindegyik újborunk nagyon tetszett a közönségnek, a legtöbb talán a Pinot Noirból fogyott. Nagyon nagy volt a sikere a Kaiser szalámikkal közös kampányunknak is. Borainkra komponált szalámis szendvicseket kínáltunk hozzá párosított borokkal. Jól zártuk a borfesztivált, számunkra sikeres volt. Jövőre nagyobb standdal szeretnénk jelen lenni, mert úgy jobban és várakozások nélkül tudnánk kiszolgálni az érdeklődőket.

Borbély Tamás
BORBÉLY Családi Pincészet (Badacsony)

Sajnos a rossz idő rányomta a bélyegét az idei fesztiválra. Két napot teljesen elmosott az eső, de azok az érdeklődők, akik komolyan végigjárták a fesztivált, azok azért nem csalódtak. A Gabriella száraz Muscat Ottonel borunk nemcsak a hölgyek és a fiatalok kedvence volt, hanem a testesebb borok kedvelői is szívesen kóstolták. Szépen fogytak a borvidékre jellemző boraink: a Bácsi dűlős Olaszrizling, a Kéknyelű és a Szürkebarát válogatások, valamint a desszertbor kategóriát képviselő késői szüretelésű Szürkebarát és Jégbor is.

Szilágyi László

GIZELLA Pince (Tokaj-Hegyalja)

Régi fesztiválos fogyasztóink nagyon sokan visszatértek és azok is sokan felkerestek, akik megfordultak már nálunk kóstolón. Megfigyelhető volt, hogy este 5-6 óráig sok külföldi látogatott ki a fesztiválra, akikkel angolul nagyon jókat beszélgettünk. Tudatos kóstolási tervvel érkeztek a látogatók. Először a szárazakat kóstolták, majd később visszajöttek az édes boraink miatt is. A vendégek szinte mindent ittak, különösen sokaknak tetszett a száraz Battonage Furmintunk. Egy napot leszámítva jól sikerült a fesztivál, az idő ellen pedig még nincs sajnos csodaszerünk.

Garamvári Vencel

GARAMVÁRI Szőlőbirtok (Budafok – Balatonlelle)

Nagy volt az érdeklődés a boraink iránt, de a kóstolók főleg a pezsgőink miatt keresték fel a standunkat. A szakértő fogyasztók körében igen népszerűek a pezsgőink. Kezdenek a vendégek tisztában lenni azzal, hogy nem a palack külső dekorációja a fontos, hanem a beltartalom és az elkészítési technológia. Ez alapján kijelenthetem, hogy a mi standunkon jó volt a forgalom, sikeresen zártuk az idei fesztivált.

Erdősi Mária
DUNA BORRÉGIÓ Borút Egyesület

Első alkalommal voltunk a várban és el kell ismernem nagyon jó helyet kaptunk. A rossz időjárás ellenére igen látogatott volt a standunk, közel 400 VIP jegyet váltottunk be. Mindent összevetve, ez a fajta közösségi megjelenés sikeres lehet a jövőben is. 10-12 borászat borain keresztül ismerhették meg az érdeklődők a régiót és a rá jellemző fajtákat. Fajtakóstolókat tartottunk 3-4 pincészet boraink keresztül, 7-8 féle bort lehetett kipróbálni. A kis és közepes borászatok számára ez a megjelenési költség önállóan nem termelhető ki, csak így egységesen megjelenve tudnak ezen a piacon eredményesek lenni, ehhez kellene szélesebb támogatási lehetőség.

Mészáros László
DISZNÓKŐ Szőlőbirtok (Tokaj-Hegyalja)

Nagyon jó dolog egy ilyen fesztivál, mert olyan fogyasztókkal tudunk találkozni, akik rendszeresen kóstolják a borainkat, de hozzánk még személyesen nem tudtak eljönni. Sajnos, kevés fórum van a találkozásra. A Tokaji Aszú szempontjából különösen fontos ez a fajta kapcsolat a fogyasztókkal, még egy olyan nagybirtok esetében is, mint a Disznókő. Fontos tudnunk, hogy mi érdekli az átlagos borszerető embereket és a komolyabb borfogyasztó közösség mit vár el a tokaji boroktól. Ezen a fesztiválon lehetőségünk van kifejezetten a hazai végfogyasztókkal, éttermesekkel, sommelierekkel, kereskedőkkel, kollégákkal, partnerekkel találkozni.

dr. Lőrincz György
St. ANDREA Szőlőbirtok és Pincészet (Eger)

Hála az Istennek, sokan látogattak meg ezen a fesztiválon. Hogy mennyire köszönhető ez az Év Bortermelője kitüntetésnek, nem tudom, de biztosan sokakat ez is sarkalt a találkozásra. Sok borunk fogyott, ami megrendítő, hogy a legnépszerűbb a Boldogságos fehér házasítás volt. Az érzékeny fogyasztók körében keresett volt még a Pinot Noir és az Áldás Egri Bikavér is. Mindenkép jó egy ilyen fesztivál a borvidéknek, különösen ha sokan vagyunk Egerből és kellő erőt tudunk demonstrálni a jó borok érdekében.

Gere Attila
GERE ATTILA Pincészete (Villány)

Sajnos, az eső elmosta a Magyarország-Németország borász válogatottak futball mérkőzését. A játékot nagy valószínűséggel nem szervezzük újra, hanem a jövő tavasszal megrendezésre kerülő nemzetközi borász futball találkozón mérkőznénk meg a németek gárdájával. A fesztiválon én csak rövid időt töltöttem, hiszen az ilyen jellegű megjelenéseket már a lányomék irányítják és tartják kézben.

Zöldi-Kovács Árpád
BÉRES Szőlőbirtok és Pincészet (Tokaj-Hegyalja)

Az időjárás eléggé kellemetlenné tette a fesztivál összességét, és a vasárnap önmagában nem volt képes hozni a számokat. Maga a fesztivál szervezés, kóstoló közönség szempontjából nagyon jó volt. Ezt tartom a legigényesebb és egyben a legrangosabb hazai boreseménynek. A látogatók mellett elég sok partnerrel is sikerült találkoznunk, a meghívott külföldi partnereink is sokan eljöttek, született egy-két jó export üzlet is. A látogatók közül sokan megkóstolták a furmint akciónkban szereplő borainkat is. Számunkra a lényeg, hogy minél több emberhez jussanak el a boraink, minél többen tudják megkóstolni és ezáltal megkedvelni a tokaji borokat.

Bodri István
BODRI Pincészet (Szekszárd)

Az időjárás nagyon rossz volt, de erről a szervezők nem tehetnek, ők mindent megtettek a fesztivál sikeréért. Én úgy látom, hogy kezd a szekszárdi boroknak jó hírük lenni a borfogyasztók körében. Jól fogyott a Kadarka, a Kékfrankos és a nagy bordeaux-i szőlőfajták is népszerűek voltak. A szekszárdi pavilonok között mindig nagy volt a forgalom, én a többi helyszínt nem is láttam szinte, mivel mindvégig a saját vendégeim kiszolgálásával foglalkoztam.

Bányai Gábor Botond

SIDEWAYZ Borkereskedés (Budapest)

A vizen kívül minden rendben volt. Nálunk igazán olcsó bort nem lehetett találni, mert az a tapasztalatunk, hogy a fesztiválok idején inkább a nevesebb, drágább borokat szeretik a látogatók megkóstolni. A Jackfall borok közül a Cabernet Franc volt az, ami ár-érték arányában a legjobb, legnépszerűbb volt. A vásárlói hajlandóság nem változott tavaly óta, igazából az időjárás határozta meg a forgalmat.

Jámbor Ágnes

SZIRMAY KÚRIA (Tokaj-Hegyalja)

Sok olyan vendégünk volt, aki a hírlevelünk alapján keresett meg minket és sokan már visszatérő vendégként keresték a borainkat. Mi igazán kicsi borászatnak számítunk, nem állítunk elő akkora mennyiséget, hogy az a saját éttermünkön kívül kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Sokan jöttek régi ismerőseink közül konkrét vásárlási céllal, mivel nem tudnak rendszeresen leutazni hozzánk Tállyára. Egy ilyen rendezvényen mindenki meg tudja venni azokat a borokat, amiket korábban már megkóstolt és megszeretett a pincénkben. Rengeteg külföldi vendég megállt egy kóstolóra, akik kizárólag az édeset és többnyire az Aszút választották, míg a magyarok keresték a száraz borainkat is. Voltak azonban a külföldiek között is olyan olasz borkedvelők, akik egy karton száraz furmintot vittek, de a skandináv turisták csak aszút vásároltak.

Kovács Nimród

KOVÁCS NIMRÓD Borászat (Eger)

A legkellemesebb tapasztalatom az volt, hogy kezdenek minket megismerni! Közel 1 éve működünk Kovács Nimród Borászat néven és egy új márkának legalább 2-3 évre van szüksége a bevezetéshez, de már most ezen a néven kerestek a látogatók. Egy baráti mag már kialakult a boraink körül, akik örömmel fogadták az újdonságokat. A Nagy Egedi Furmint 2009, a Syrah 2008 és a Cabernet Franc 2007 nagyon szép fogadtatásban részesült, annak ellenére, hogy ezek még friss palackozású tételek, pár hete lettek lepalackozva csupán. A Pinot Noir-ral kapcsolatban megoszlottak a vélemények, vagy imádták, vagy ódzkodtak tőle. Ez egy igazi új Pinot Noir, 8-9 hónapja került palackba és most kezd csak igazán beérni, de jól fogadták és értékelték a fogyasztók.

Dr. Kiss István

TOKAJ KERESKEDŐHÁZ Zrt. (Tokaj-Hegyalja)

A kedvezőtlen időjárás minden szempontból rányomta a bélyegét a fesztiválra. Nekünk a legfontosabb a partner és kereskedelmi kapcsolatok ápolása. Itt az egész éves feszített munkakapcsolat után lehetőségünk van kötetlenebb formában, borok mellett beszélgetni partnereinkkel bel-, és külföldi kereskedőinkkel. Öröm számunkra, hogy a szakmai közönségen túl évről-évre egyre több fiatal látogat ki a fesztiválra és érdeklődik a tokaji borok iránt. Fontos őket jól megszólítanunk, hiszen ők az elkövetkező évek borfogyasztói. Az export szempontjából pedig nagyon fontosak a fesztivál külföldi látogatói, hiszen ők magukkal viszik a magyar bor szeretetét és otthon is keresni, igényelni fogják ezeket a termékeket.

Boraink közül nagy érdeklődés övezte a 2009-es évjáratú száraz Furmintot, amely több hazai borversenyen gyűjtött be díjakat az idén és a Pannon Bormustrán csúcsbornak választotta a szakmai grémium. Sokaknak még mindig meglepetés a száraz tokaji bor, ezért inkább az édes kategóriát kedvelték. Ők a Grand Selection borok közül megkóstolhatták a 2009-es Furmint-Hárslevelű házasításunkat, a WineSpectator magazin által 90 pontosra értékelt 2001-es 3 Puttonyos Aszút, a 92 pontos 2001-es 4 Puttonyos Aszút, vagy az igazi különlegességnek számító 2006-os 6 Puttonyos Sárgamuskotály Tokaji Aszút.

A látogatók között szép számmal megfordultak visszatérő vendégek is. Az elmúlt évek sikerei ellenére a fogyasztók nem kifejezetten az érmes borokat keresték, inkább a jó ár-érték arányú termékeket részesítették előnyben. Nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a szakmai díjakon túl a fesztivál látogatói a VinAgora pontozórendszerét kipróbálva a kóstolók során a 2006-os 6 Puttonyos Sárgamuskotály Tokaji Aszú borunkat választották a Borfesztivál Borának a Tokaji borkülönlegességek kategóriájában. Mivel ez egy fogyasztói megmérettetés volt, így bízunk benne, hogy az értő közönség a fesztivál után is tudatosan fogja ezt a bort keresni az üzletek polcain.

Zilai Zoltán
Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

Szabadtéri rendezvényeknél az időjárás nagyon számít. Itt az öt napból három volt esős, melyből kettő teljesen értékelhetetlen volt, maradt két - két és fél nap az igazi fesztiválra. Az elmúlt 10 év leggyengébb fesztiválját hozta így az időjárás. Ez egyaránt rossz volt a szervezőknek, kiállítóknak és a látogatóknak is. Kevés emberrel tudtak a borászok találkozni és még kevesebb eladást tudtak realizálni, ráadásul sok helyen már a szüret is elkezdődött.

A másik oldalt nézve kijelenthetem, hogy az idei programok, szervezettség, a bővülő szolgáltatások működése, színvonala nagyon jó volt, sok dicséretet kaptunk látogatóinktól és kiállítóktól egyaránt. Azt kell mondjam, a rossz idő ellenére is jól vizsgáztak a kollégák, a szervezők és a vendégek is. Még a kapus kollégákat is az érkező vendégek biztatták kitartásra. Ilyenek a hűséges visszatérő látogatóink. Idén tovább emelkedett a fesztiválra érkező külföldiek száma, lassan a magyar bor európai szerelmeseinek találkozóhelye lesz a budavári fesztivál.

Sokat szélesedett idén a gasztronómiai kínálat is. A megszokott lacipecsenyéseken túl, ebben az évben komoly séfek által megálmodott és elkészített ételkülönlegességek is csábították a látogatókat, akik ennek kapcsán már nemcsak komoly borászati beszélgetések, de igazi gasztronómiai eszmecserék részesei is lehettek a Budai vár teraszain.

Jövőre nagy feladat vár ránk, hiszen a huszadik évfordulójához érkezik a fesztivál és ez mindannyiunkat kötelez.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok