Hatodszor rendezik meg Pécsett a portugieser fajta világversenyét

2018-03-23 | Hírszerkesztő

Miért érkezik Pécsre évről–évre tucatnyi rangos nemzetközi borbíró? Miért neveznek egy pécsi borversenyre minden évben mintegy 100 bort szinte minden közép-európai bortermelő országból? Mert a Portugieser du Monde a portugieser, azaz kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenye, szakmai találkozója és tematikus kóstolófesztiválja. Aki ezzel a fajtával szeretne megismerkedni, az minden évben, pontosan húsvét után egy héttel (azaz idén április hatodikán és hetedikén) Pécsre figyel.

Hatodszor rendezik meg Pécsett  a portugieser fajta világversenyét

Az első Portugieser du Monde 2013-ban valósult meg Pécsett és Villányban, azóta is ez a két fő helyszíne, általában Pécsett történik a verseny és a kóstolófesztivál, a szakmai programok pedig Villányban. A verseny fővédnöke dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a fő támogatója pedig a Villányi borvidék hegyközségi tanácsa.



A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így jó lenne mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. A nemzetközi portugieser fajtaversenyt a kétnapos rendezvény első napján, április 6-án bonyolítják le, nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok. Másnap, április 7-én, 14 és 20 óra között a pécsi Zsolnay Negyed m21 galériájában adják át a champion díjakat, az aranyérmes és ezüstérmes boroknak járó elismeréseket, valamint itt kóstolhatja meg a nagyközönség is a nevezett borok nagy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken túli kínálatát is.

 

A szervező Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről-évre több bor érkezik a versenyre és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is:

2013: 4 ország 62 bor

2014: 6 ország 72 bor

2015: 8 ország 67 bor

2016: 9 ország 96 bor

2017: 9 ország 101 bor

A borászok a megmérettetésre fiatal, előző évből származó portugieserekkel; régebbi évjáratos portugieserekkel; minimum 50 %-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal és 2016-tól egy új kategória is él: portugieserből készített különlegességekkel (fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel)is jelentkezhetnek pincészetek. 

 

A zsűri általában 15-20 tagú, ebből 10-15 külföldi és 5 magyar taggal, az elnöke dr. Kosárka József borakadémikus. A korábbi években a Portugieser du Monde-on zsűriztek már rangos magyar, horvát, szlovén, szerb, lengyel, portugál, chilei, japán, szlovák, kínai, dél-koreai, német, dél-afrikai, lett, osztrák, olasz, spanyol és kanadai borszakértők.

 

Az idén a nemzetközi zsűri tagjai a következők lesznek:

 

Brigitte Riener (Ausztria)

Dani Renáta (Magyarország)

Ercsey Dániel (Magyarország)

Georgi Mihov (Bulgária)

Igor Lukovic (Szerbia)

Ivo Kozarcanin (Horvátország)

Joze Rozman (Szlovénia)

Katarina Andersson (Svédország) 

Kosárka József (Magyarország)

Labancz Richárd (Magyarország)

Lakner Péter (Magyarország)

Mar Galvan (Spanyolország)

Markus Hungerbühler (Svájc) 

Milan Stojicevic (Szlovénia)

Pier Paolo Lorieri (Olaszország) 

Sebestyén Csilla (Magyarország)

Stasa Cafuta Trcek (Szlovénia)

Susan Hanauer (Magyarország)

 

A versenyre március végéig lehet beküldeni a borokat, eddig hat magyar borvidékről és szerb, horvát, szlovén, szlovák, osztrák és német borvidékekről jelentkeztek, március 20-ig több mint 50 bor érkezett meg a gyűjtőpontra, a szervezők közel ugyanennyi mintát remélnek még a következő egy hétben.

A Portugieser du Monde kóstolófesztiváljára április 7-én a pécsi Zsolnay Negyedbe mintegy 300 borkedvelőt várnak a szervezők, akik kedvezményes, 3000 forintos elővételi jeggyel közel 100 bort kóstolhatnak meg. Jegyek elővételben a jegymester.hu oldalon és a Zsolnay Negyed jegypénztáraiban lehet váltani.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok