HÁLÁS A BORMUSTRA ZSŰRIJE

A Pannon Bormíves Céh szervezésében zajló idei X.Bormustrára különösen illusztris nemzetközi bírálóbizottságot kértek fel a szervezők, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a világ minden részére eljusson a magyar bor kitűnő híre. A jó hír pedig gyorsan terjed!

A versenyt követően Tomasz Prange Barchinsky a lengyel Wino magazin főszerkesztője, hazatérte után szinte azonnal részletesen számolt be a verseny eseményeiről a blogjában. Szabó Zoltán Kanada Master Sommelier-je sem késlekedett.
HÁLÁS A BORMUSTRA ZSŰRIJE

Beszámolójában, a borokról alkotott véleményének feltárása előtt részletesen kitért a 2008-as év viszontagságos időjárási viszonyaira a túlzott napsütésre az ország déli részén, mely hozzájárult a szőlő gyors éréséhez és a magas alkoholtartalmához, a szeptemberi esőzésekre és kijelentette, hogy mindezen kicsit sem kedvező körülmények ellenére is jobbnál jobb (fehér) borok születtek köszönhetően a jó pincemunkálatoknak és a helyes szüreti időpont megválasztásának.

Kóstolója során a 2007-es évjárat fehér és vörösborai egyaránt jól szerepeltek.

"Leginkább a 2006-os vörösborok érintettek meg! Buja gyümölcsösség, mély ízvilág és kiegyensúlyozott sav-tannin koncentráció jellemezte a legjobbakat. Ami azonban nézeteltérésre adott okot a zsűritársaim körében az a hely specialitásának a terroir ízének egyediségének a hiánya volt ezekben a borokban."

"A szekszárdi vörösborok évről évre jobbak. A Bikavér szelekció is sokkal jobb volt a tavalyi felhozatalhoz képest. Néhány Tokaji aszúról, mint általában mindig most is csak szuperlativuszokban lehet beszélni különösen a 2000-es évjáratot illetően, sőt az idén meglepően jó pezsgők is debütáltak.

Mindent egybe vetve Magyarország legfinomabb borainak X. versenye minden szempontból elsőrangú volt: általánosságban a borok minősége, a nagyszerű lehetőség az 1000 éves pannonhalmi falakon belüli bírálatra, a szervezés, a kiszolgálás a szállításunkat és ellátásunkat illetően (különösen Lesencén a Kalla Kámán és fia Richárd készítette menü.)"

Külön beszámol az itt tartózkodása alatt tett látogatások élményéről, kiemelve a Mádi kör budapesti bemutatkozóját, ahol arra a megállapításra jutott, hogy a száraz Hárslevelű és Furmint fajták lehetnek nem csak a magyar de a világ fehérborainak meghatározói a jövőben.

Íme Szabó Zoltán "kiválasztottjai", melyeket bármikor szívesen újra kóstolna, megvásárolná, ajánlaná mindenkinek nyugodt szívvel:

Fehérborok

2007 Tokaji Kabar, Chateau Dereszla
2007 Vörcsök Furmint Reserve, Kerkaborum
2007 Sárgamuskotály, Söptei
2008 Badacsonyi Muscat Ottonel, Szeremley
2000 Tokaji Száraz Szamorodni, Tokaji Kereskedohaz
2007 Furmint, Szentkereszt, Andrássy
2006 Tokaji Hárslevelu, Gundel
2007 Metha Thema Késoiszüret Száraz, Bolyki

Rosé borok
2008 Rose, Varsányi

Vörös borok
2007 Villányi Terra Tartaro Cuvee, Heumann
2007 Szekszardi Domaine Grof Zichy, Baron von Twickel
2006 Zweigelt, Wunderlich
2006 Fekete Hegy Selection Cabernet Franc, Bock
2006 Cassiopela Cabernet Sauvignon, Wunderlich
2006 Villányi Audens Cuvee, Gere Tamás
2006 Mandolás, Vylyan
2006 Elixir Cuvee, Polgár

Pezsgők

2006 Szigeti Cuvee TJ
2005 Chateau Vincent Evolution Rose, Garamvári

Bikavérek

2007 Mesterünk Szekszárdi Cuvee, Eszterbauer
2007 Egri Bikavér, Paptag Dűlő, St. Andrea

Édes borok

2003 Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Nyúlászo, Royal Tokaji
2000 Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Szt. Tamás, úri Borok Pincészete
2002 Tokaji Aszu 5 Puttonyos, Disznókő
2000 Tokaji Muscat Lunel Aszú, Paulecki-Vin
2007 Töppedt Sárgamuskotály, Söptei

A részletes beszámoló az alábbi oldalon érhető el: http://gremolata.com/Articles/693-Globetrotter-And-39-s-diary.aspx

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok