Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatói megtalálták az árpának a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős génjét. A klímaváltozás fokozódó hatásaitól rettegő mezőgazdászok fellélegezhetnek.

Génmanipuláció menti meg a sör és a whisky kedvelőit

A kutatók öt éven keresztül tanulmányozták a sör- és whiskykészítésben is létfontosságú gabonát, és csaknem 39 ezer közül izolálták azt a szárazságnak ellenálló gént, amelynek erősebb kifejeződésével olyan árpa hozható létre, amely túléli a forró, száraz időszakokat - írja a Qubit.



A 2018-as adatokon jól látható, hogy mennyire komolyan érinti a felmelegedés a gabonaipart. A Heriot-Watt Egyetem élet- és földtudományi intézete szerint tavany nyáron nyolc százalékkal kevesebb árpa termett Nagy-Britanniában a hosszú forróság miatt, mint a korábbi évben.

"Elsőre nem hangzik soknak, de amikor 7,6 millió tonnáról 6,9 millió tonnára csökken a terméshozam, az óriási veszteség" - magyarázta az intézet egyik kutatója.

A kutatást a skót kormány mellett a Skót Whisky Szövetség (SWA) is finanszírozta. Nekik nélkülözhetetlen a gabona, hiszen 90 százalékban skóciai árpából gyártják a whiskyt. A BBC szerint a skót whisky-piac több milliárd font értékű, és közel tízezer embernek ad munkát, ebből kifolyólag a whisky árának és elérhető mennyiségének ingadozása nem egy elhanyagolható probléma.

A génszerkesztett árpáról a kutatás vezetője elmesélte, hogy a kísérleti növényeknek megvan az a képességük, hogy sokkal több vizet tudnak megőrizni,

mivel az apró pórusok, amelyeken keresztül a víz távozik a növényből, sokkal szűkebbek. Ezenkívül a szerkesztett gén olyan géneket is aktivál, amelyek megvédik a gabonát a hőstressztől, valamint segítik, hogy vízhiányos időszakban is tovább nőjön.

A kutatók szerint a legjobb, hogy az általuk izolált gén a gabonán kívül minden növényfajtában megtalálható, így a növénytermesztők útmutatóként használhatják majd a kutatásukat, hogy olyan növényeket alkothassanak, amelyek magas hőmérséklet és csapadékhiány mellett is meg tudnak nőni.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok