GASZTROTURIZMUS AZ APÁTSÁGBAN

2010-06-16 | boraszat.hu
„A Pannonhalmi Bencés Főapátság szélesebbre tárta kapuit” – mondta Várszegi Asztrik püspök, főapát a VIATOR Étterem és Borbár ünnepi megnyitóján. Majd egy héttel később a XI. Pannon Bormustrának már az új étterem adott helyszínt.

A családbaráttá alakított új szolgáltatásokkal az átutazó-turizmus helyett a hosszú, családi hétvégék egyik legkedveltebb központja lehet a Világörökség részét képező Apátság. A magyarországi bencések 1560 millió forintos beruházásainak ez a része 880 millió forintba került.
GASZTROTURIZMUS AZ APÁTSÁGBAN

Az 1996 óra a Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság nagyszabású turisztikai fejlesztési programja keretében május 28-án, ünnepélyes keretek között nyitotta meg a nagyközönség előtt kapuit a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár. Az újonnan nyílt étterem adott helyszínt a XI. Pannon Bormustrának, ahol a hazai és nemzetközi zsűri Magyarország csúcsborairól döntött.

„Az Apátság a vendégfogadásban is a komoly fejlődés útjára lépett. A fejlesztéseknek köszönhetően olyan vendégbarát hellyé vált az elmúlt években, ahol a minőségi kínálat az univerzális értékekkel és a magyarság szellemi hagyományaival találkozik.” - mondta Rábai László főapáti titkár.

A május végén megnyílt látogatóközpont korszerű szolgáltatásokat biztosít majd a hazai és a külföldi vendégek számára egyaránt. A kétszintes, akadálymentesített épületben kapott helyet az étterem és az irodalmi, művészeti és vallási témájú rendezvények számára kialakított előadóterem is. A 65 vendég befogadására alkalmas étterem a Viator nevet kapta. A latin kifejezés utast, úton lévőt jelent, utal arra is, hogy „úton vagyunk mindannyian” – magyarázta az elnevezést Várszegi Asztrik.

Radványi Roland, az étterem gasztronómiai koncepciójának megtervezője elmondta, az éttermi rész mellett kialakítottak egy olyan teret, ahová ˝bárki˝ betérhet, érkezzen busszal, autóval vagy éppen kerékpárral, így egy önkiszolgáló büféasztal is kialakításra került az egyéb szolgáltatások között. Az ételek alapanyagául a környékbeli gazdákra is számítanak, az Apátság 360 000 kötetet számláló könyvtárában, pedig bencés szerzetesek kutatják azokat a régi recepteket, amelyek adaptálhatóak a modern konyhai technológia és a mai ember íz-élményeinek és elvárásainak megfelelően. A hamarosan megújuló gyógynövénykert pedig fűszernövényekkel látja el az éttermet.

Az étterem természetesen kínálja majd az Apátsági Pincészet fehér, vörös és rosé borait. A másfél évezredes hagyománnyal bíró pannonhalmi borok illatos és üde ízeit a legmodernebb technológiai eljárás garantálja.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok