FRÖCCSÖT CSAK JÓ BORBÓL
Tévedés ugyanis, hogy a fröccsöt silány, magában fogyasztásra nem alkalmas borból kell készíteni. A 2009-es Fröccskultúra-kampány a Nemzeti Bormarketing Program keretében valósul meg azzal a céllal, hogy a méltatlanul háttérbe szorult, jellegzetes és kultúránkba szó szerint „beleivódott" frissítő fogyasztásának lendületet adjon, egyben a mértékletes, minőségi magyar borfogyasztást népszerűsítse.
De hogyan illik egymáshoz a minőségi bor és a fröccs? „Tévedés azt hinni, hogy fröccsöt olyan borból készítünk, amelyet különben, szóda nélkül nem innánk meg" - mondta Sinkó Krisztina borszakértő. A WSET Nemzetközi Borakadémia igazgatója szerint ahogy főzni is jó borral szokás, fröccshöz is jó minőségű bort érdemes felhasználni, ha jó eredményt akarunk elérni.
A Fröccskultúra-kampány célja éppen az, hogy a kissé avíttas kocsmaital státuszból a fröccs ismét arra a helyre kerüljön, ami őt megilleti: trendi, finom frissítőital, amely mértékkel fogyasztva még jótékony hatással is van egészségünkre. Ezt az életérzést hirdeti a 2009. június 20-i Fröccsünnep is a Budapest központjában lévő Városháza Parkban. A Deák tér melletti helyszínen Guinness-rekordkísérletre is sor kerül: egy erre a célra gyártott 500 literes pohárban 15.30-kor elkészítjük a „világ legnagyobb kisfröccsét". A kísérlethez támogatást nyújt az Országos Szikvízkészítő Ipartestület és a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje.
A Fröccsünnepen mindenki olyan fröccsöt fogyaszthat, amelyhez éppen kedve van, a fröccsözéshez pedig előadásokat hallgathat meg a szódáról, arról, hogy milyen borból készül a jó fröccs. A színpadon egész nap zenei program lesz, fellép a Paganza, a Folkfree, Szalonna és Bandája, valamint a Maszkura és a Tücsökraj. A kulturális esemény ingyenesen látogatható, a „világ legnagyobb kisfröccsét" pedig a közönség a rekordkísérletet követően elfogyaszthatja. A kicsik minőségi szőlőlével vagy almalével olthatják szomjukat, és játszóházban nézhetik meg, hogyan készülnek játékok újrahasznosított anyagokból. A rendezvény reggel tíztől este tízig várja az érdeklődőket.
Az Fröccsünnepről, a fröccs történelméről és fröccsfajtákról bővebben a június 8-án induló www.egyjofroccs.hu oldalon lehet tájékozódni.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.