Film a világ egyik legjobb éttermének utolsó napjáról

2011-10-26 | HVG.hu | Szerző: T. S. | Fotó: http://www.elbulli.com/

Majdnem egyórás dokumentumfilmet mutatott be a katalán televízió a gasztrotörténelem egyik leghíresebb éttermének, az El Bullinak a zárónapjáról.

Az utóbbi időben nem ez az egyetlen filmes vállalkozás, amely a szakácsművészetet forradalmasító rosasi szentélyről és világhírű mesterséfjéről, Ferran Adriàról készült. Szeptember végétől jövő év februárjáig szerepel az USA filmszínházainak programjában az El Bulli: Cooking in progress című film.

Film a világ egyik legjobb éttermének utolsó napjáról

elBulli last Waltz

"A német Gereon Wetzel rendezésében készült produkciót 15 hónapon keresztül forgatták, akkor, amikor még nem tudták, hogy az idén július 30-án bezár az étterem.."

A német Gereon Wetzel rendezésében készült produkciót 15 hónapon keresztül forgatták, akkor, amikor még nem tudták, hogy az idén július 30-án bezár az étterem. Ezzel a ténnyel a rendező már a film vágása során szembesült, de nem változtatott eredeti koncepcióján, hogy a világ leginnovatívabb és legizgalmasabb főzési technikáját filmezve bemutassa az El Bulli konyháját és ételspecialitásait. A betekintés lehetőségét nyújt abba a gasztrovilágba, ahová több millióan hiába próbáltak eljutni, illetve bejutni évek óta.



A Kis Buldog bezárása óta – mivel az El Bulli Foundation által 2014-re ígért kísérleti és tudományos központ megnyitásáig még sok idő van hátra – duplán felértékelődik minden olyan alkotás, amely a hirtelen támadt űrt, a hiányt pótolja. A spanyol gasztronómiai és kulturális híradásokban éppen ezért nagy visszhangot kapott a Vicenç Asensio által készített El Bulli, El Último Vals (El Bulli, Az Utolsó Keringő) című televíziós dokumentumfilm. A sok szempontból érdekes és értékes alkotást október 12-én mutatták be a TV3-as katalán tévécsatorna Sense ficció (Nem fikció) című műsorában.

Az 52 perces dokumentumfilm felkerült az internetre, így az érdeklődők bárhol a világon megtekinthetik az egyébként magukért beszélő, pergős filmkockákat. Az előkészületektől a záróakkordokig láthatók az utolsó nap történései, melyre nagyon is megtervezetten készültek. Ráadásul a záró vacsora létrejötte, megvalósulása - amelyen a világ első számú séfjei, családtagok és barátok/törzsvendégek vettek részt – valami olyan bensőséges emberi-szakmai kapcsolatra épül, amit az életben ritkán tapasztal az ember. Az összhang éppúgy jelen van az El Bulli személyzete, mint az egykori tanítványok esetében, akik közül neves szakácsok kerültek ki. A hatást még tovább fokozza, hogy a rosasi étterem „búcsúztatóján” jelen voltak a szakma mai number one-jai: a dán René Redzepi (Noma), a katalán Joan Roca (El Celler de Can Roca), a baszk Andoni Luis Aduritz (Mugaritz), az olasz Massimo Bottura (Osteria Francescana), valamint Grant Achatz (Alinea) és José Andrés (Think Food Group) az USA-ból. De nemcsak jelen voltak, hanem az ünnepi menüsor elkészítésébe is beszálltak. Találó és nem véletlen a film címéül választott zenei párhuzam (El Bulli, El Último Vals), hisz az El Bulli utolsó napjának történéseit olyan jól megkomponálták, akár egy zeneművet, legyen az valcer vagy bármi más.

A film főhőse, Ferran Adrià a búcsúvacsora 50 fogásával látványos ízelítőt (leckét) adott a kulináriát forradalmasító étel- és italspecialitásaiból (csak okulásként említjük, ezek egy része már nem is kanállal vagy villával, hanem csipesszel fogyasztható). Szakmai hitvallása is illeszkedik a képbe, mivel nemcsak felvillan a filmkockákon Auguste Escoffier, a nagy francia séf és konyhai remekíró fényképe, de egyik remekét is elkészítették a búcsúvacsorán. A Peach Melba „haute cuisine” (magas konyhaművészet) technikáját adaptáló mester klasszikussá vált desszertje, amit Escoffier a világhírű operaénekesnő, Nelly Melba tiszteletére alkotott. Az egykori Kis Buldog alapítóiról sem feledkeztek meg, rájuk egy jelentős méretű cukrászati remekmű, egy francia buldog is emlékeztet a filmben, de archív felvételeken maga a német Schilling-házaspár is látható néhány pillanatig kedvenc kutyáikkal.

Végül filmes kifejezéssel élve azt is mondhatnánk, mindennek a folytatása következik, mivel már hollywoodi filmesek is lecsaptak az El Bullira és szuperséfjére. Az „álomgyár” két prominense, Jeff Kleeman producer-gyártó és David Wilson forgatókönyvíró, azzal a szándékkal utazott a nyáron Spanyolországba, hogy előkészítse az El Bulli-sztori megfilmesítését. A nagyjátékfilm a Time magazin tudósítójának, Lisa Abendnek az idén megjelent riportkönyvére, A varázsló inasaira épülne, mely saját tapasztalatok alapján mutatja be az El Bulli egy évadját.

Mint arról többször is hírt adtunk, a mesterséf döntése alapján ez év július 31-én mégis bezárt az egykori német alapítók kedvenc buldog kutyáiról elnevezett szentély, s egy magasabb fokú mesterképzővé, konyhaművészeti laboratóriummá alakul át. Az attraktív, egyben funkcionálisan is a legavantgárdabb építészeti tervek szerint készülő gasztroépítmény a tervek szerint 2014-ben nyitja majd meg kapuit.

Cimkék: El Bulli

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok