ÉTTEREM- ÉS BORKALAUZ 2008

2008-05-04 | www.alexandra.hu
ÉTTEREM- ÉS BORKALAUZ 2008

Az egyedülálló kalauz nemzetközi koordinátarendszerben helyezi el a hazai éttermeket, professzionális alapon - azaz meghatározott állandó szempontok alapján - értékeli és ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket.

Közel 1500 étterem
Több mint 150 tesztelt étterem
Borkalauz
Térképekkel

A kalauz
Hiteles étteremkalauzként olyan iránytű, amely a minőség irányába mutat; lehetővé tesz egy egészséges versenyt, a minőség versenyét; orientálja a vendéglőlátogatót, s egyben visszajelzés az éttermeknek is. És egy paradoxon: habár a hiteles kalauz nem lát el közvetlen marketingtevékenységet, a jó vendéglőkről mégis leveszi a marketingterhek jelentős részét. A kalauz 20 pontos rendszert használ, rövid szöveges értékeléseket is ad. A szövegben a tesztelők igyekeznek minél több kézzelfogható információt adni ahhoz, hogy a látogató képet alkothasson az adott étteremről és kínálatáról. A tesztelők hivatásos szakácsok, külföldet járt szakoktatók és több évtizedes tapasztalattal rendelkező étteremjárók.

Hiteles étteremkalauzra azért is szükség van, mert iránytû, amely a minôség irányába mutat. Lehetôvé tesz egy egészséges versenyt, a minôség versenyét. Orientálja a vendéglôlátogatót, egyben visszajelzés az éttermeknek is. Egy olyan kiadványt szeretnénk a kedves olvasók kezébe adni, mely hazánkban egyedülálló kezdeményezés eredménye: egy évente megújuló kötet elsô része, mely az országot inkognitóban folyamatosan járó 15 gasztrokritikus áldozatos munkájának gyümölcse. Olyan szakértôké, akik értékelésük objektivitása érdekében többször is elzarándokoltak a kiválasztott éttermekbe.

A professzionalitás megőrzése

Vendéglátásunk és gasztronómiánk valaha az ország vonzereje volt, ma nem az. Szeretnénk, ha ismét azzá válna. Az étkezési kultúra az ország civilizáltságának és általános kultúrájának egyik legfontosabb fokmérôje.

A professzionális étteremértékelés Nyugat-Európában évtizedes hagyományokra tekint vissza. Hazánkban másként alakultak az ezzel a témával kapcsolatos dolgok. Új formát kaptak ugyan a vendéglátó-ipari „szaklapok”, s egyre több életmódmagazin jelent meg, de ezek természetüknél fogva inkább marketingszemléletûek, s nem étteremkritikákat közölnek. Az országnak szüksége van egy olyan kalauzra, amely nemzetközi koordinátarendszerben helyezi el a hazai éttermeket, professzionális alapon – meghatározott állandó szempontok alapján – értékeli, és rendszeresen ellenôrzi a gasztronómiai teljesítményeket.

Hiteles étteremkalauzra azért is szükség van, mert iránytû, amely a minôség irányába mutat. Lehetôvé tesz egy egészséges versenyt, a minôség versenyét. Orientálja a vendéglôlátogatót, egyben visszajelzés az éttermeknek is. Egy olyan kiadványt szeretnénk a kedves olvasók kezébe adni, mely hazánkban egyedülálló kezdeményezés eredménye: egy évente megújuló kötet elsô része, mely az országot inkognitóban folyamatosan járó 15 gasztrokritikus áldozatos munkájának gyümölcse. Olyan szakértôké, akik értékelésük objektivitása érdekében többször is elzarándokoltak a kiválasztott éttermekbe.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok