ELŐTÉRBE KERÜL A GÉPI SZÜRET

2008-09-02 | kisalfold.hu
ELŐTÉRBE KERÜL A GÉPI SZÜRET

A bonyolult adminisztráció miatt egyre nehezebb szüretelő brigádokat találni. A Soproni borvidék negyedén ma már géppel szüretelnek. Ha egyszerűbbé tennék a szabályozást, többen is dolgozhatnának a mezőgazdaságban.

A szőlősgazdák, borászatok, felvásárlók már készülnek a szüreti nagyüzemre. A tavalyi bort lepalackozták, tisztítják a hordókat, javítják a berendezéseket. Sopron környéken a kékfrankos szürete egy hónapon belül megkezdődik, de a felvásárlási árakkal kapcsolatban még sok a bizonytalanság. Az előttünk álló hetek időjárásától nagyban függ a szőlő mennyisége és az újbor minősége. Az azonban bizonyos, hogy például kékfrankos esetében a tavalyi kilogrammonkénti kilencven forint helyett idén kevesebbet kapnak a gazdák, 45–70 forint között alakulhat a felvásárlási ár.

A termelők már most elkezdték szervezni a szüretelőbrigádokat. S ezen a ponton újabb nehézségekbe ütköznek. A legálisan foglalkoztatott és bejelentett alkalmazottaknak ki kell váltaniuk az úgynevezett Kék Könyvet, s az ezzel járó bonyolult adminisztráció sokakat elriaszt az idénymunkától. A gazdáknak más lehetőség híján marad a gépi szüret, amivel viszont nehezebb ugyanazt a minőséget elérni. Ezzel szemben Ausztriában felismerték ennek a munkának a fontosságát, ezért ezen a területen könnyebb munkavállalási engedélyhez jutni, mint például a vendéglátásban. Az órabér nyugati szomszédunknál is évek óta stagnál – ott a szlovák munkavállalók megjelenése nyomta le a fizetéseket –, de még így is duplája a magyarországinak. Míg nálunk egy óráért bruttó 500–600 forintot fizetnek, Ausztriában 3,5–5 eurót (840–1200 forint).

Magyar Dezső, a Sop-Vin Kft. igazgatója elmondta, a szürettel nem éri meg kockáztatni, mert egy munkaügyi ellenőrzés során a bírság több százezer forint is lehet. A munkavállaló mellett a gazdákat is megbüntetik. Ráadásul a törvény szerint csupán a közvetlen családtagok dolgozhatnak bejelentés nélkül, az ismerősök, barátok már nem. Így számukra sem maradt más választás, mint hogy az egybefüggő, nagy területeken géppel szüreteljenek.

Molnár Tibor hegyközségi elnök szerint a jelenlegi vidékpolitika nem segíti a gazdákat. Ha egyszerűbbé tennék a szabályozást, többen is dolgozhatnának a mezőgazdaságban. A szüret így sokak számára biztos bevételt jelenthetne és a szociális gondokat is enyhítené.

– A gépi szüret is lehet versenyképes, és a technológia betartásával a géppel betakarított szőlőből is lehet aranyérmes bort készíteni – fogalmazott a harkai Mikó Attila, aki a Soproni borvidéken egyedüliként vállal gépi bérmunkát. – Eddig mintegy százharminc hektárra van lekötésem, ehhez várhatóan ötven még hozzájön. Be kell látni, a fiatalok közül egyre kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban, a középgeneráció pedig lassan kiöregszik. Így más lehetőség híján a borvidéken a nagyobb gazdaságok közül jó páran már most is géppel szüretelnek.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok